Rețetă de Paște veche de 100 de ani | Cum se vopesc ouăle cu coji de ceapă, de fapt

Rețetă de Paște veche de 100 de ani | Cum se vopesc ouăle cu coji de ceapă, de fapt
Publicat: 18/04/2022, 16:02

Ouăle de Paște pot fi vopsite natural, fără chimicalele din vopsele din comerț, cu coji de ceapa. Este o rețetă veche de un secol, este ieftină și la îndemâna oricui? În mod tradițional ouăle se vopsesc de Paști, dar și de Înălțare (Ispas).

Cojile de ceapă conțin pigmenți naturali, dar pentru a obține o culoare consistentă și rezistentă, trebuie urmați câțiva pași.

Acestea trebuie să se aduce de prin luna martie, mai ales de la ceapa roșie, după care se pun la uscat. Dse folosește coaja exterioară a cepei, acea foiță uscată și fină, potrivit savoriurbane.com.

Culoarea finală a ouălor diferă în funcție de tipul de ceapă ales: de la ceapa roșie ouală devin mai roșii, de la ceapa galbena, mai maronii. Pentru I nuanță mai închisă, raportul este de circa 3/4 coji de ceapă roșie și 1/4 coji de la ceapă galbenă. Ouăle se fierb direct în apa colorată cu aceste coji, nu înainte de vopsire. Cu aceată tehnică poti fi folosite și alte accrsorii, pentru a decora ouăle, respectiv cu frunze sau flori, înfășurate în dres.

Care sunt pașii

Pentru 20 de oră, se pun într-o oală aproximativ trei litri de apă și cojile de ceapă, și se acoperă cu un capac. Se lasă la fiert încet o oră, din momentul în care încep să fiarbă. Apoi se streacoară amestecul pentru ca vopeaua să fie uniformă. În paralel se spală ouăle crude, se pun într-o oala suficient de încăpătoare, iar peste ele se toarnă lichidul colorat și o linguriță de sare și se fierb 10 minute, din momentul în care încep să fiarbă. Pentru decorare, frunzele sau florile alese se strâng cu un dres în jurul oului.

La final se pun 3-4 linguri de oțet, pentru a fixa culoarea. După ce se răcesc – în oală, scuturând din când în când oala pentru ca acestea să-și schimbe poziția și să fie cuprinse uniform de culoare – se scot ouăle calduțe încă într-un cofraj și cand s-au uscat se ung cu o bucățică de slanină sau cu o vată înmuiată cu puțin ulei, pentru a luci frumos. După ce s-au răcit complet se sterg ușor și se lustruiesc cu un șervet fin și uscat.

Porții: 20 de ouă de Paște decorate cu frunze și flori

  • 20 de ouă
  • coji de ceapă roșie și galbenă (de la cca. 15 cepe roșii și 5 cepe galbene)
  • 1 linguriță de sare
  • 2-3 linguri de oțet

În plus:

  • diferite frunzulițe (trifoi, pătrunjel verde etc)
  • diferite floricele de sezon
  • ciorapi subțiri ¾/dres

Opțional

  • 2-3 de zeamă aromată în care a fiert șunca afumată de Paști

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 40 minute