Riscurile nebănuite pe care le ascunde purtarea pantofilor cu toc

Riscurile nebănuite pe care le ascunde purtarea pantofilor cu toc
Publicat: 20/05/2017, 18:02
Actualizat: 02/10/2018, 09:32

„De regulă, la unele femei, bolta anterioară a piciorului se poate prăbuși și devine, astfel, rotundă, ceea ce duce la o presiune crescută în timpul mersului pe capetele metatarsienelor. Această presiune duce la apariția unor dureri, cunoscute sub numele de metatarsalgie. Anumite studii relevă că purtarea pantofilor cu toc ar favoriza apariția monturilor, dar nu este singurul factor determinant pentru acest lucru. În cazul platformelor, pot apărea, uneori, accidentările la nivelul gleznei, entorsele. Pantofii cei mai sănătoși sunt cei în care ne simțim confortabil și nu avem dureri la mers sau o nevoie lungă de adaptare”, precizează medicul ortoped Vlad Predesc pentru Gândul.

Primul semn că dezvoltăm o afecțiune ar fi legat de apariția constantă a unei stări de discomfort. De multe ori, se poate modifica modul în care călcăm, fapt observat prin felul în care se uzează talpa pantofului.

„Afecțiunile pot fi extrem de variate și numeroase. „Aș aminti aparița de monturi, situație cunoscută sub numele de hallux valgus, modificarea poziției degetelor,(degete în ciocan). Cei care au avut multiple traumatisme în tinerețe pot fi afectați de artroză, de pierderea mobilității articulațiilor piciorului și de apariția durerilor. În cazul bolilor reumatismale, cum ar fi poliartrita reumatoidă, apar modificări complexe la nivelul tuturor articulațiilor piciorului . De regulă, acestă situație necesită o intervenție chirurgicală”, mai spune medicul Vlad Predescu.

În general, cauzele pentru care ni se umflă picioarele pot fi nenumărate. „Pot fi provocate de boli medicale grave, cum ar fi cele cardiace sau renale, de afecțiuni ceva mai simple, cum ar fi insuficiența venoasă periferică și apariția varicelor. În cazul în care nu suferim de o boală anume, această condiție poate apărea ca urmare a repausului prelungit, fie pe scaun, fie în picioare. În acest caz, edemul la nivelul gambelor poartă denumirea de edem de postură. Motivul este legat de lipsa activității musculare la nivelul gambelor. Unul dintre factorii importanți pentru circulația venoasă la nivelul picioarelor este pompa musculară. Aceasta, prin contracții repetate, asigură întorcerea antigravitațională a sângelui către inimă. Când stăm, musculatura nu se mai contractă și nu mai pompează sângele, lucru care duce la o stagnare, o încetinire a circulției la nivelul gambelor, care se soldează cu o ușoară creștere de volum și tensiune în respectiva zonă. Ideal ar fi să avem, pe deo parte, un tonus muscular adecvat, obținut în urma exercițiilor fizice , iar, pe de altă parte, să evităm să stăm nemișcați o perioadă lungă de timp”, mai spune Dr. Predescu.

O perioadă îndelungată de stat pe scaun poate duce, de regulă, la dureri de coloană lombară și genunchi. „S-a observat că la 70% dintre persoanele care petrec mai mult de 10 ore pe zi pe scaun apar dureri de coloană lombară sau cervicală și dureri de genunchi. Acestea au legătură mai mult cu postura defectuasă și cu faptul că scade tonusul muscular la nivelul musculaturii coloanei vertebrale. În acest sens, recomandările medicale fac referire la modificarea și îmbunătățirea activității fizice sau la introducerea unor birouri înalte, în care se poate sta și în picioare. Nu în ultimul rând, în cazul în care avem o asemenea muncă, ar trebui să practicăm, în mod constant, sport, recomandabil de cel puțin trei ori pe săptămână”, precizează medicul Vlad Predescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase