Robotul Curiosity a descoperit pe Marte urme de carbon

Robotul Curiosity a descoperit pe Marte urme de carbon
Publicat: 04/12/2012, 15:30
Actualizat: 29/07/2014, 23:57

Robotul Curiosity a detectat un element organic simplu – carbon – în solul planetei Marte, însă cercetătorii de la NASA nu au aflat deocamdată dacă acele molecule provin într-adevăr de pe planeta roșie, unde niciun element organic complex, esențial pentru viața microbiană, nu a fost încă descoperit.

„Una dintre substanțele pe care instrumentul SAM (Sample Analysis on Mars) le-a testat este un compus organic pe bază de carbon, care ar putea fi unul dintre «ingredientele» vieții”, a declarat într-o conferință de presă Paul Mahaffy, de la Centrul Goddard, pe care agenția spațială americană NASA îl deține în orașul Greenbelt din statul Maryland, informează Daily Mail.

Acest cercetător implicat în misiunea spațială Curiosity a făcut aceste dezvăluiri în cadrul conferinței anuale organizate de American Geophysical Union la San Francisco.

Totuși, a adăugat el, „în acest stadiu, nu avem nicio confirmare a materialelor organice pe Marte”. „Vom continua să cercetăm zone mai diverse din craterul Gale”, unde roverul Curiosity a coborât pe Marte, pe 6 august, a adăugat savantul american.

Misiunea de doi ani a acestui robot cu șase roți, cel mai sofisticat trimis vreodată pe Marte, înzestrat cu 10 instrumente științifice, constă în a afla dacă viața microbiană a putut să existe în trecut pe Marte.

Analizele eșantioanelor de nisip marțian, efectuate prin încălzirea acestora, pentru a determina compoziția gazelor pe care le conțin, au detectat totodată molecule de apă, de sulf și probabil perclorat format din oxigen și clor.

Însă niciun compus complex pe bază de carbon, necesar vieții microbiene, nu a fost deocamdată descoperit.

Până în prezent, compoziția chimică a solului de pe Marte analizat de Curiosity este similară cu cele descoperite în alte regiuni de pe planeta roșie care au fost deja explorate de alți roboți americani, precum Phoenix, în regiunea arctică, și Opportunity, în emisfera sudică.

„Deși acest instrument a detectat un compus organic, trebuie să demonstrăm înainte de toate faptul că el provine într-adevăr de pe Marte”, a adăugat John Grotzinger, de la Institutul de tehnologie din California (Caltec), implicat la rândul său în misiunea Curiosity.

Savantul american a explicat faptul că „materiale cosmice cu o compoziție organică cad pe suprafețele tuturor planetelor de tip terestru” din Sistemul Solar. Cercetătorul nu a exclus nici ipoteza potrivit căreia acel compus ar putea proveni de pe Terra, fiind transportat chiar de roverul Curiosity.

„Va trebui să răspundem la o întrebare și mai complexă, aceea de a ști dacă este vorba de materiale biologice”, a continuat același cercetător, subliniind faptul că „există o probabilitate foarte mică să găsim urme de viață sau chiar un simplu compus organic în roci”.

„Ne vom acorda mai mult timp pentru a studia aceste aspecte și apoi, dacă vom găsi ceva ce prezintă o mare importanță, vom fi fericiți să vă anunțăm”, a adăugat el.

Savanții americani consideră că există șanse mai mari de a găsi acești compuși complecși de carbon – esențiali pentru viață – pe Muntele Sharp, ce are o altitudine de 5.000 de metri, destinația finală a roverului Curiosity, aflat în prezent la o distanță de opt kilometri față de acesta.

John Grotzinger a generat un val de speculații în legătură cu o descoperire majoră făcută pe Marte, atunci când a evocat, în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat postului radiofonic NPR, o descoperire potențială care „ar putea intra în cărțile de istorie”.

NASA a dezmințit însă, ulterior, că roverul Curiosity ar fi făcut o astfel de descoperire, declarând că „acele zvonuri și speculații sunt eronate”, în condițiile în care oamenii de știință și mass-media internațională au făcut multe speculații despre un posibil anunț important, care urma să fi fost făcut luni, la San Francisco.

Luni însă, John Grotzinger a spus că declarațiile sale „au fost interpretate eronat”.

Până în prezent, singura descoperire importantă făcută de Curiosity pe Marte este aceea a albiei unui fost râu marțian, a precizat luni unul dintre cercetătorii americani de la NASA.

Curiosity a ajuns pe suprafața marțiană pe 6 august. Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marțiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat și mai performant laborator științific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția