Românii, obișnuiți cu MUNCA peste program. ȘEFII lucrează cel puțin zece ore suplimentare, în fiecare lună

Românii, obișnuiți cu MUNCA peste program. ȘEFII lucrează cel puțin zece ore suplimentare, în fiecare lună
Publicat: 22/10/2018, 13:51

Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument VOLUMUL MARE DE MUNCĂ, în timp ce 27% fac acest lucru din cauza presiunii șefilor, pentru care orele peste program reprezintă dovada de IMPLICARE, relevă un studiu BestJobs.

E drept că 10% dintre cei intervievați preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă DIFERENȚA între munca lor și a colegilor. Doar 9% dintre angajați muncesc peste program din… PASIUNE.

Circa 40% dintre cei care lucrează peste program spun că fac asta din cauza accesului foarte facil la internet, inclusiv pe dispozitivele mobile. Practic, angajatorul ne poate găsi oriunde, oricând. Acești angajați își verifică frecvent mesajele e-mail de la muncă și răspund la ele, chiar și în timpul liber.

„O tendință tot mai puternică este ca munca suplimentară să se transfere în afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relațiile de serviciu așa cum le știam, a devenind tot mai puternică. Cei mai mulți dintre noi își încep ziua prin a-și verifica telefonul și mailul de serviciu, aproape fiecare își verifică cel puțin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat. Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajați. Acest lucru a făcut ca în Franța, de pildă, încă de anul trecut să se reglementeze dreptul salariaților de a se de la tehnologie când sunt în timpul liber, pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihică sau chiar de burnout”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Șefii muncesc cel puțin ZECE ORE suplimentare în fiecare lună

Programul suplimentar îi afectează cel mai mult pe angajații din MIDDLE MANAGEMENT, care admit, în procent de 80%, că lucrează la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alți 15% spun că muncesc mai mult o de o oră peste programul de lucru normal. Alți 3% petrec în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

IT-știi, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii, ori avocații, afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi, un program normal de muncă. Din păcate, doar 22% dintre cei care muncesc în plus spun că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 15 august – 30 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.230 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 68% sunt fără funcții de conducere.

foto: Hepta

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult