Șansele TVR de a difuza Euro 2016 sunt mici, dar și Eurovision este în pericol

Șansele TVR de a difuza Euro 2016 sunt mici, dar și Eurovision este în pericol
Publicat: 06/04/2015, 14:53

Aceste informații au fost făcute publice de Stelian Tănase, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), luni, într-o conferință de presă organizată la sediul TVR.

Din cele 15,3 milioane de euro, datoria pe care TVR o avea la EBU la data de 2 aprilie, 82% reprezintă licențele pentru transmisii sportive și cheltuielile tehnice aferente.

În acest context, Stelian Tănase a precizat că TVR încearcă, chiar și „în ceasul al 12-lea”, să găsească o soluție pentru a putea achiziționa un pachet de 23 de partide din Euro 2016, inclusiv meciurile echipei României. Pe de altă parte, reprezentanții Telekom România au anunțat, săptămâna trecută, că Dolce Sport este singura televiziune din România care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competiții fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport.

Stelian Tănase a spus, luni, că TVR a făcut mai multe demersuri, în mod repetat, atât la Guvern, cât și la EBU pentru a nu se ajunge la situația în care Televiziunea Română să nu poată difuza meciurile de la Euro 2016, având în vedere și situația financiară dificilă în care se găsește televiziunea publică.

„Anul trecut, în situația complicată a Televiziunii Române, încă de la numirea mea, deci în ianuarie, am început să facem vizite unor oficiali de înalt nivel, primul ministru, ministrul de Finanțe, șefii Comisiilor de cultură din cele două Camere, am scris diferite memorii, am fost în destule audiențe, încercând să anticipăm, pentru că ne-am dat seama că vine un moment de ruptură dacă nu rezolvăm din timp problemele pe care le avem. Din păcate, demersurile noastre nu au dus la un final”, a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că demersurile TVR atât către oficialitățile române, cât și către EBU continuă, în încercarea de a găsi o soluție pentru difuzarea Euro 2016.

„Marea noastră problemă în legătură cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competiții este datoria istorică pe care TVR o are, deși sub mandatul meu, în anul trecut, am reușit să reducem substanțial cheltuielile, am reușit să plătim toate cheltuielile la zi, de pildă față de ANAF (..) Ceea ce ne trage în jos este datoria istorică, care a început să se formeze din 2005, odată cu introducerea TVA-ului la licențe și programe”, a spus Tănase.

De altfel, potrivit cifrelor prezentate în conferința de presă, datoriile totale ale Societății Române de Televiziune (SRTv) erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Astfel, TVR se află în pericolul de a nu mai putea difuza nu doar meciurile din cadrul Euro 2016, ci și competiția Eurovision

„Există pericolul, dar suntem la începutul negocierilor (…) Tot ce înseamnă evenimente sportive și nu numai, cum este Eurovision Song Contest, toate evenimentele ar putea fi blocate de Euroviziune (EBU, n.r.) pentru neplata datoriilor”, a spus Constantin Șerbu, coordonatorul pentru relația cu EBU și șeful achizițiilor pentru competițiile internaționale din cadrul Departamentului Sport al TVR.

Răspunzând unor întrebări, el a mai spus că șansele ca TVR să difuzeze 23 de meciuri de la Euro 2016 „sunt mici”. „Șansele achiziționării sunt mici, dar se pot mări în funcție de negocieri”, a spus Constantin Șerbu.

El a precizat, însă, că nu știe dacă aceste negocieri vor mai putea fi purtate sau nu, acestea depinzând atât de CAA Eleven, agentul de marketing al UEFA, cât și de contractul semnat de Telekom România, care a achiziționat deja cele 51 de partide ale Euro 2016. De asemenea, Șerbu a spus că, din informațiile existente pe piață, nu doar TVR ar fi interesat de difuzarea pachetului „free to air” (liber la retransmisie, n.r.) de la Euro 2016, ci și Pro TV, care ar fi făcut o ofertă în acest sens.

Pe de altă parte, Constantin Șerbu a precizat că Televiziunea Română nu a fost acceptată la licitația organizată de EBU pentru Euro 2016, din cauza datoriilor istorice pe care le are și în lipsa unei scrisori de garanție din partea Guvernului. Reprezentanții UEFA au cerut de la TVR o scrisoare de garanție bancară de minimum 5 milioane de euro, pentru ca Televiziunea Română să poată să cumpere drepturile pentru meciurile de la Euro 2016.

„Nu am reușit să garantăm (la UEFA, n.r.) că în următoarele săptămâni sau luni putem plăti această sumă (pentru achiziția meciurilor de la Euro 2016, n.r.)”, a mai spus Constantin Șerbu.

Totuși, el a spus că nu există un termen limită pentru purtarea negocierilor pentru achiziția celor 23 de meciuri „free to air” de la Euro 2016. „Au existat termene limită până la înaintarea ofertelor, la EBU, atunci când am fost excluși de la negociere, în octombrie (…) Am fost singurii excluși (…). Este pentru prima dată când s-a întâmplat ca România să nu participe la licitație”, a explicat Șerbu.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări, Constantin Șerbu a spus că și difuzarea meciului de fotbal Irlanda de Nord – România, programat pe 13 iunie, este „în pericol”, în prezent, din cauza datoriilor pe care TVR le are la EBU.

„Dacă plătim, avem toate meciurile din preliminarii”, a spus și Stelian Tănase, precizând că este obligatoriu ca TVR să înceapă să plătească din datoriile pe care le are la EBU și să încheie un acord pentru eșalonarea acestora. „Nu mai ajunge doar o scrisoare de garanție, trebuie să începem să plătim”, a spus Tănase. El a spus că, anul trecut, SRTv a fost într-o situație asemănătoare, pe care a rezolvat-o după ce a plătit o tranșă de 1,5 milioane de euro la EBU. „Problema e că după aceea nu am mai plătit nimic”, a explicat Tănase.

În ceea ce privește pericolul ca TVR să nu mai poată difuza ediția din acest an a Eurovision, care se va desfășura în luna mai, la Viena și la care România va fi reprezentată de trupa Voltaj, Stelian Tănase a spus că speră din toată inima să nu se ajungă la această situație.

La rândul său, Constantin Șerbu a spus că, în prezent, se poartă negocieri pentru ca TVR să poată să difuzeze acest concurs. „Așteptăm niște răspunsuri. Sperăm să găsim o soluție, ar fi foarte grav dacă s-ar ajunge la situația asta”, a mai spus Șerbu.

Valoarea totală a angajamentelor externe pentru programe sportive ale TVR în perioada 2011 – 2022 se ridică la 37.752.445 de euro, în timp ce valoarea totală a angajamentelor încheiate cu EBU este de 30.504.234 de euro. Totodată, cheltuielile cu drepturile de difuzare de către TVR ale transmisiilor sportive au fost de 3,45 de ori mai mari în 2014 față de 2013.

Reprezentanții TVR au prezentat în conferința de presă și câteva soluții pentru achiziționarea Euro 2016 și redresarea financiară a TVR, respectiv corectarea și actualizarea măsurilor legislative care au afectat TVR, actualizarea Legii nr. 41/ 1994 și indexarea taxei TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?