Șapte moduri atipice de a petrece Crăciunul. Cum sărbătoresc britanicii, italienii sau suedezii

Publicat: 09/12/2014, 16:09

Pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul este o sărbătoare ce reunește întreaga familie în jurul bradului, unde se împart cadouri și se spun povești. În diverse țări de pe glob însă, oamenii au obiceiuri atipice pentru această perioadă a anului.

Așadar, iată care sunt cele mai neobișnuite șapte moduri de a petrece Crăciunul, potrivit El Pais:

1. În Marea Britanie, tradiționale sunt pariurile „de sezon”. Unul dintre cele mai populare are loc încă din luna noiembrie și are ca miză ghicirea celui mai bun sau mai scump și sentimental anunț de Crăciun.

Un alt pariu este legat de ocupantul locului întâi în numeroase topuri muzicale din săptămâna Crăciunului (melodii, interpreți, formații etc). De asemenea, mulți sunt atrași de pariurile referitoare la serialul de televiziune care va strânge cei mai mulți telespectatori în ziua de Crăciun. În ultimii ani, confruntarea s-a dat între „EastEnders” și „Downton Abbey”, precizează sursa citată. Cel dintâi, care se emite din 1985, a fost vizionat la Crăciunul trecut de opt milioane de persoane. Pe de altă parte, serialul scenaristului Julian Fellowes, pe ecrane din 2010, îl are în acest an ca invitat în episodul de la Crăciun pe George Clooney, fapt ce ar putea atrage și mai mulți telespectatori.

Totuși, o mare atenție suscită și serialul SF „Doctor Who”, care va prezenta o confruntare între Time Lord și Santa Claus (Moș Crăciun), interpretat de Nick Frost.

2. De Crăciun, japonezii au pe masă celebrele preparate de la Kentucky Fried Chicken (KFC). Pentru asta, oamenii sunt dispuși să stea la coadă ore în șir în această zi de sărbătoare. Obiceiul își are originea încă din anul 1974, când KFC a observat că străinii care locuiau în Japonia nu reușeau să-și procure carne de curcan pentru Crăciun. Așadar, firma a lansat campania publicitară „Kurisumasu ni wa kentakki!” („Crăciun în Kentucky”), oferind un meniu special cu pui fript și vin la un preț de doar zece dolari. Succesul a fost atât de mare în rândul expaților, dar și al japonezilor, încât campanile FKC de Crăciun au devenit tradiție. În prezent, meniurile costă 40 de dolari și include și șampanie și tort.

FOTO: kirainet.com

3. În regiunea Catalunia din nord-estul Spaniei, mai importantă decât noaptea de Crăciun este ziua Sfântului Ștefan, sărbătorită pe 26 decembrie. Pe 25 decembrie, catalanii aleg să petreacă ziua în fața televizorului, urmărind un program de biliard, ce durează mai bine de patru ore. „Tradiția” datează de la mijlocul anilor ”90, iar în anul în care show-ul a lipsit de pe micile ecrane oamenii au fost extrem de nemulțumiți. Mai mult, ziaristul Avui Iu Forn a cerut atunci demisia directorului canalului de televiziune TV3, de la care dispăruse programul de biliard.

Și Anul Nou are o particularitate în Catalunia: în noaptea de Revelion, la TV se transmite un concurs de câini ciobănești, și nu alte concerte sau programe speciale.

4. De Crăciun, suedezii aduc un omagiu național Rățoiului Donald. Așadar, în Ajun, la ora 15.00, oamenii se uită la televizor pentru a urmări un program de desene animate care se emite în fiecare an, încă din 1959. „Kalle Anka och hans vänner önskar God Ju”, adică „Rățoiul Donald și prietenii săi vă urează Crăciun fericit”, este un amestec de scurte filmulețe de desene animate produse de studiourile Disney în anii ”30, ”40, ”50, pentru care suedezii au un adevărat cult. Dovadă în acest sens este și Muzeul Nordic din Stockholm, în care renumitului Donald îi este rezervat un întreg sector, în partea de „tradiții populare”.

5. Și italienilor le place să urmărească filme de Crăciun: „cine-panettone” (un „film-cozonac”) desemnează o serie de pelicule ce includ gaguri, situații comice și stereotipuri, dar care fac încasări record în perioada sărbătorilor de iarnă. Rădăcinile acestui obicei datează din 1983, când a fost difuzată pelicula „Vacanze di Natale”. Filmul a fost un succes comercial extraordinar, astfel că în anii următori a continuat cu „Vacanze di Natale ’90”, „Vacanze di Natale ’91”, „Vacanze di Natale ’95”.

6. În statul american Arizona există obiceiul fotografiilor în care familiile apar alături de Moș Crăciun, cadouri, dar și cu o mitralieră în mână. Potrivit sursei citate, există locuri precum „Scottsville Gun Club”, la care sute de familii așteaptă la rând pentru a realiza o asemenea amintire.

FOTO: Facebook//Scottsdale Gun Club

7. În China, Crăciunul este sărbătorit diferit, în funcție de zonă. În Hong Kong obiceiurile sunt asemănătoare celor din Occident, dar în cea mai mare parte a țării oamenii preferă să ia masa alături de prieteni la McDonald”s.

În Taiwan, Crăciunul este un fel de sărbătoare a îndrăgostiților, cuplurile profitând de acest moment pentru a-și oferi daruri, a merge la întâlniri romantice sau a pleca în vacanțe în doi.

FOTO: El Pais

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului