Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu, miercuri, la Institutul Cervantes

Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu, miercuri, la Institutul Cervantes
Publicat: 17/03/2014, 18:53
Actualizat: 29/07/2014, 17:47

Scriitoarea catalană Care Santos se va afla în București pe 18 și 19 martie, la invitația Institutului Cervantes și a editurii Humanitas Fiction.

Desemnată de curând câștigătoare a celei mai importante distincții literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, Care Santos propune publicului român cel mai cunoscut roman al său, „Încăperi ferecate”, în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, apărut la editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu.

Astfel, librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui marți, de la ora 19.00, lansarea volumului „Încăperi ferecate”, un roman cu o spectaculoasă carieră internațională, tradus în peste 15 limbi străine în mai puțin de doi ani. Alături de Care Santos, la eveniment vor participa Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Marin Mălaicu-Hondrari, Andreea Răsuceanu și Denisa Comănescu.

De asemenea, Institutul Cervantes va fi gazda conferinței „Care Santos în dialog cu Mircea Cărtărescu”, cu tema „Memorie și literatură”, miercuri, de la ora 19.00.

Amintind de „Umbra vântului”, de Carlos Ruiz Zafón, și de „Orașul minunilor”, al lui Eduardo Mendoza, acest roman ingenios dovedește că scriitoarea catalană Care Santos a dat o lovitură îndrăzneață, pariind pe Barcelona istorică. O galerie de tablouri misterioase, în care poate fi citită istoria întunecată a unei celebre familii din Barcelona. O serie de povești de dragoste și răzbunare ale căror ecouri nu se sting nici peste secole. O tânăra și ambițioasă moștenitoare care alege să dezgroape trecutul și să-i deslușească enigmele, indiferent de consecințe. Ipostaze în timp ale orașului, dar mai cu seama cea a Barcelonei anilor ’30, surprinsă în plină glorie modernistă.

Care Sanros s-a născut în 1970, în orașul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de 8 ani, câștigând prima competiție literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiția familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Și-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacțiile cotidienelor ABC și El Mundo. A debutat în 1995, cu volumul „Cuentos cítricos”.

Este autoarea a opt romane, șase volume de proza scurtă, două volume de poezii, precum și a numeroase cărți pentru copii și adolescenți, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără „Intemperie” (1996, povestiri), „Aprender a huir” (2002, roman), „El dueño de las sombras” (2006, roman), „La muerte de Venus” (2007, roman), „Los que rugen” (2009, povestiri). „Încăperi ferecate” („Habitaciones cerradas”) a apărut în 2011.

În prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo și coordoneaza site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociației Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei președintă a fost timp de opt ani. La editura Humanitas Fiction urmează să apară romanul lui Care Santos lansat în Spania în 2013, „Aerul pe care îl respiri” („El aire que respiras”). Pendulând între Barcelona din secolele trecute și cea din prezent, romanul istoric, de moravuri, de arheologie literară, de urbanistică și politică, de aventuri și de iubire, colcăie de personaje reale și fictive și este, de fapt, un omagiu adus cărților, librarilor, anticarilor și cititorilor împătimiți.

Dorina Calin, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului