Secretele Antarcticii. Ce au descoperit cercetătorii sub un ghețar de mari dimensiuni

Secretele Antarcticii. Ce au descoperit cercetătorii sub un ghețar de mari dimensiuni
Publicat: 11/05/2012, 21:26
Actualizat: 12/05/2012, 14:13

Un ghețar de mari dimensiuni din Antarctica se află peste un lac de acumare cu o suprafață similară cu cea a Țării Galilor, existând riscul de prăbușire, se arată într-un studiu recent, citat de Daily Mail.

Martin Siegart, profesor la Universitatea din Edinburgh, a coordonat o echipă de cercetători și au descoperit bazinul în apropierea Mării Weddell, cu o suprafață de aproape 20.000 de kilometri pătrați și cu o adâncime care ajunge și la 2 kilometri în unele locuri.

„Aceasta este o descoperire semnificativă în regiunea Antarcticii, tocmai pentru că ne demonstrează cât de puține lucruri știm despre această zonă. Tocmai de aceea nu putem ști exact ce impact ar avea dacă s-ar prăbuși sau ce schimbări ar putea apărea în viitor”, a declarat Martin Siegart.

Mai mult, într-un număr al revistei „Nature” s-a specificat că în zona Mării Weddell apa ar putea suferi încălziri majore, fapt care ar provoca topirea ghețarilor. Această descoperire ar putea fi un alt punct important în cercetărilor referitoare la schimbarea climatului și încălzirea globală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase