Prima pagină » Magazin » Sfaturi de la cel mai bun sommelier din Franța: „De multe ori, o mâncare mediocră și un vin mediocru pot avea un mariaj senzațional”

Sfaturi de la cel mai bun sommelier din Franța: „De multe ori, o mâncare mediocră și un vin mediocru pot avea un mariaj senzațional”

Sfaturi de la cel mai bun sommelier din Franța:
De multe ori, un vin mediocru cu o mâncare absolut sinceră pot face un mariaj senzațional și la fel de bine un vin care nu-ți place la un moment dat poate să devină VINUL dacă este băut la temperatura potrivită, în compania perfectă, din paharul cu geometria ideală. Vinul nu este un produs potolit, este ca omul, iar acestea sunt doar câteva dintre secretele sale dezvăluite de un „prieten" adevărat al licorii: cel mai bun sommelier din Franța.

„La început mi-am dorit să fiu chef”, spune Dominique Laporte, 43 de ani, cel care în 2004 avea să fie de­semnat cel mai bun sommelier din Franța, una dintre țările care stârnesc obsesii la nivel global datorită vinurilor pe care le produce.

Experiența printre cuțitele de bucătărie nu avea să fie însă pe gustul lui Dominique Laporte, care și-a început aventura culinară la doar 14 ani, din cauza unui chef puțin mai „neortodox”.

„Profesorul mi-a spus să pun uleiul în tigaie și peste el să pun pătrunjel. Așa am și făcut. El în schimb a luat tigaia de coadă și mi-a dat cu ea în cap. Am luat-o de la capăt. Am repetat același lucru, am făcut fix aceleași mișcări. Numai că de data asta, chef mi-a zis că am procedat perfect. Atunci mi-am spus mie însumi că acolo nu este locul meu. Abia apoi am trecut la vin și am învățat să-l respect. Eu nu beau vinul, ci doar îl gust. Pe săptămână gust circa 600 de vinuri.”

„Profesorul mi-a spus să pun uleiul în tigaie și peste el să pun pătrunjel. Așa am și făcut. El în schimb a luat tigaia de coadă și mi-a dat cu ea în cap. Am luat-o de la capăt. Am repetat același lucru, am făcut fix aceleași mișcări. Numai că de data asta, chef mi-a zis că am procedat perfect. Atunci mi-am spus mie însumi că acolo nu este locul meu. Abia apoi am trecut la vin și am învățat să-l respect. Eu nu beau vinul, ci doar îl gust. Pe săptămână gust circa 600 de vinuri.”

Citește în continuare pe ZF.ro.

Recomandarea video

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Hortensia Papadat-Bengescu, tânăra educată la pension care a îngrijit mai apoi în gară soldaţii răniţi. Ulterior a devenit una dintre cele mai mari scriitoare