Sistemul de capturare a teroriștilor care deturnează avioane, printre câștigătorii premiilor Ig Nobel

Sistemul de capturare a teroriștilor care deturnează avioane, printre câștigătorii premiilor Ig Nobel
Inventatorii unui sistem de capturare a teroriștilor care deturnează avioane se numără printre câștigătorii premiilor Ig Nobel pe 2013, acordate de Universitatea Harvard celor mai trăznite, ciudate și inutile descoperiri științifice, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel.
Publicat: 13/09/2013, 13:14
Actualizat: 13/09/2013, 13:14

Inventatorii unui sistem de capturare a teroriștilor care deturnează avioane se numără printre câștigătorii premiilor Ig Nobel pe 2013, acordate de Universitatea Harvard celor mai trăznite, ciudate și inutile descoperiri științifice, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 23-a ediție, sărbătoresc neobișnuitul, onorează imaginația și stimulează interesul oamenilor în ceea ce privește știința, medicina și tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research, care sponsorizează aceste trofee împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association și Harvard-Radcliffe Society of Physics Students, informează Reuters.

Premiul Ig Nobel pentru ingineria de siguranță a revenit americanului Gustano Pizzo, pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a teroriștilor care deturnează avioane. Sistemul îl aruncă pe terorist printr-o trapă, îl leagă și îl bagă într-un balot și apoi îl aruncă din avion printr-o ușă specială, prin care acesta este parașutat într-o zonă în care va fi arestat de polițiștii care îl așteaptă la sol.

Echipa de cercetători din Grenoble, coordonată de Laurent Bègue de la Universitatea Pierre Mendès-France, a primit premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria psihologie, pentru un studiu care a demonstrat că oamenii, cu cât beau mai mult alcool, cu atât se simt mai frumoși. Studiul, intitulat „Beauty is the the eye of the beer holder” („Frumusețea stă în ochii băutorului de bere”), a fost realizat în cooperare cu Universitatea Paris-Descartes, Universitatea Paris-VIII și Universitatea de Stat din Ohio și a fost publicat anul trecut în revista British Journal of Pychology.

În medicină, premiul Ig Nobel pe 2013 a fost acordat unei echipe chinezo-nipone, care a studiat efectele muzicii de operă asupra șoarecilor care au primit un transplant cardiac.

Amuzant, dar prea puțin util în viața cotidiană, un alt studiu a fost recompensat cu premiul Ig Nobel pentru probabilitate. Potrivit acestui studiu, cu cât o vacă rămâne culcată mai mult timp, cu atât este mai probabil ca ea să se ridice în curând. Autorii studiului, cercetători din Marea Britanie, Olanda și Canada, au descoperit de asemenea că, dacă o vacă se ridică în picioare, nu este ușor de aflat când se va culca din nou.

Premiul Ig Nobel pentru pace a revenit unui președinte adevărat, cel al statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, care a promulgat o lege ce stipulează faptul că aplauzele în public sunt ilegale. Potrivit BBC, Poliția Națională din Belarus a primit și ea același premiu, pentru că a arestat un bărbat care avea o singură mână, sub acuzația că a aplaudat în public.

La categoria biologie și astronomie, premiul a revenit unei echipe internaționale, alcătuită din cercetători din Suedia, Africa de Sud, Germania, Australia și Marea Britanie, care a demonstrat că gândacul de bălegar, atunci când se rătăcește, își regăsește drumul privind spre cer, spre galaxia noastră, Calea Lactee.

În fizică, premiul Ig Nobel pe 2013 a revenit cercetătorilor italieni, francezi, ruși, elvețieni și britanici care au arătat că anumite persoane ar fi din punct de vedere fizic capabile să alerge pe suprafața unui lac, dacă atât acele persoane, cât și acea apă s-ar afla pe Lună.

Premiul Ig Nobel pentru chimie a recompensat o echipă japoneză care a descoperit că procesul care îi face pe oameni să plângă atunci când curăță ceapă este mult mai complicat decât credeau oamenii de știință.

La categoria arheologie, au fost premiați americanul Brian Crandall și canadiano-americanul Peter Stahl, doi cercetători care au analizat felul în care oasele unui șoarece de câmp se dizolvă în sistemul digestiv uman.

Premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria sănătate publică a revenit unor cercetători thailandezi, pentru o serie de tehnici medicale de reatașare a penisului după amputarea acestuia (adeseori cauzate de soții geloase). Cercetătorii asiatici recomandă aceste tehnici cu excepția cazurilor în care penisurile amputate erau parțial mâncate de rațe.

Premiile Ig Nobel 2013 au fost înmânate câștigătorilor de cinci laureați autentici ai premiilor Nobel: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizică, 2005), Eric Maskin (economie, 2007), Sheldon Glashow (fizică, 1979) și Frank Wilczek (fizică, 2004).

În ultimii ani, premiile Ig Nobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetări privind capacitățile spermicide ale băuturilor de tipul cola, despre utilizarea magneților pentru a face broaștele să leviteze, precum și studii referitoare la efectul berii, al usturoiului și al friștii asupra apetitului lipitorilor și despre diferențele dintre salturile puricilor care trăiesc pe câini și cele ale celor care trăiesc pe pisici. Anul trecut, vedetele galei premiilor Ig Nobel au fost cercetătorii care au construit un dispozitiv care îi reduce la tăcere pe oamenii prea vorbăreți.

Discursurile premianților sunt limitate la un minut. Dacă aceștia depășesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani, care îndeplinește rolul de maestru de ceremonii, se apropie de invitat și-i șoptește: „Oprește-te, te rog, pentru că mă plictisesc”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic