Spotul publicitar Supramax Mobil Gel, interzis de CNA de la difuzarea pe posturile de radio

Spotul publicitar Supramax Mobil Gel, interzis de CNA de la difuzarea pe posturile de radio
Spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel a fost interzis de la difuzarea pe posturile de radio, printr-o decizie luată marți de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acesta nu informează corect publicul.
Publicat: 12/11/2013, 17:47
Actualizat: 12/11/2013, 17:47

CNA a analizat, în ședința de marți, spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel, care a fost difuzat pe mai multe posturi de radio.

Consiliul a analizat și o reclamație primită de la societatea Biofarm SA cu privire la acest spot publicitar, potrivit căreia în cadrul respectivului spot „este făcută în mod direct recomandare pentru folosirea produsului de către o persoană publică, respectiv Monica Tatoiu”. În reclamație se mai spune că, potrivit articolului 126 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, „(1) Este interzisă difuzarea de publicitate și teleshopping pentru medicamente și tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrității lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente”.

În spotul publicitar Supramax Mobil Gel se spune: „(…) de când folosesc Supramax Mobil Gel aș putea dansa toată ziua (…), deci Supramax Mobil Gel este secretul Monicăi Tatoiu (…) Cu Supramax Mobil Gel te miști în voie, fără probleme cu mușchii sau articulațiile, te bucuri de viață la maxim, la fel ca Monica Tatoiu”. De asemenea, în spot apare o voce care spune: „Sunt Monica Tatoiu și vă recomand Supramax Mobil Gel”.

Membrii CNA au decis că spotul publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel încalcă articolul 93 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă și de durată, principiile de protecție a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnității umane, de asigurare a unei concurențe loiale”.

Astfel, CNA a decis să aplice în acest caz o decizie de intrare în legalitate în privința spotului publicitar Supramax Mobil Gel, fapt care presupune că reclama nu mai poate fi difuzată în forma aceasta, care încalcă legislația audiovizualului privind informarea corectă.

Pe de altă parte, membrii CNA au decis să nu rețină în decizia de intrare în legalitate articolul 126 din Cod, potrivit căruia „Este interzisă difuzarea de publicitate și teleshopping pentru medicamente și tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrității lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente”.

Motivul a fost acela că membrii CNA nu au reușit să își dea seama dacă produsul Supramax Mobil Gel este un medicament.

Propunerea de aplicarea a unei decizii de intrare în legalitate în cazul spotului publicitar pentru produsul Supramax Mobil Gel a fost adoptată de CNA la propunerea Narcisei Iorga, cu nouă voturi „pentru” (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Răsvan Popescu) și unul „împotrivă” (Cristina Trepcea).

Cristina Trepcea a spus că a votat „împotriva” acestei sancțiuni întrucât acest spot publicitar este similar celor în care diferite persoane recomandă un anumit tip de pastă de dinți sau un anumit tip de vopsea de păr. „Dacă suntem de acord că medicii dentiști recomandă pastă de dinți, înseamnă că și (reclama, n.r.) asta e ok”, a spus Trepcea.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a declarat că, în cazul spoturilor la pastă de dinți și a celor la vopsea de păr, oamenii știu la ce folosesc respectivele produse. „În cazul Supramax Mobil Gel, nu știu nici măcar ce să fac cu el. Să-l cumpăr, cum îmi face bine acest gel?”, a întrebat Buda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana