Stelian Tănase: Dacă viitorul CA al TVR va fi unul politizat, nu vom putea lucra

Redactor:
Eliana Radulescu
Stelian Tănase: Dacă viitorul CA al TVR va fi unul politizat, nu vom putea lucra
Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, la Comisia pentru cultură a Senatului, că nu va putea să lucreze cu viitorul Consiliu de Administrație dacă acesta va fi unul politizat.

Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, la Comisia pentru cultură a Senatului, că nu va putea să lucreze cu viitorul Consiliu de Administrație dacă acesta va fi unul politizat.

„Dacă acest Consiliu va fi unul politizat, trimis spre alte criterii decât cele strict profesionale, nu o să putem lucra. Această regândire a statutului televiziunii publice pe care noi o facem acum nu se va putea aplica”, a susținut acesta.

Tănase a participat, miercuri, la „o discuție de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.

El a făcut, în acest sens, un apel la membrii comisiei ca la avizarea viitorilor membri ai CA să aibă în vedere acest lucru.

„O să alegeți un Consiliu de Administrație. După părerea mea, acesta este un test asupra intenției forței gândirii dumneavoastră în legătură cu viitorul televiziunii. Vor trece pe aici și puteți să îi opriți sau să dați o orientare. Orintarea dumneavoastră o dați și vă spuneți un punct de vedere, care e greu, pentru că plenul se ia, în principal, după părerile dumneavoastră, care sunt avizate. Este un test important pentru mine, care am fost aruncat în foc în această chestiune și pentru echipa cu care sunt și vrem să facem treabă”, a spus Tănase.

Pe de altă parte, directorul general interimar al televiziunii publice a vorbit despre tentative ale unor persoane din mediul politic de a face diverse intervenții. „Din mediul politic cam mulți tovarăși sună, se invită, facem discuții, dar fără succes…(…) Vin alții la noi să facă trafic de influență și să știți că le închidem ușa sau zâmbim și trecem mai departe. Ne mănâncă timpul, dar se duc mai departe….”, a comentat Stelian Tănase.

Președintele Comisiei pentru cultură, Georgică Severin, a declarat, în timpul dezbaterilor că, în opinia sa, viitorul Consiliu de Administrație al TVR va trebui să conțină membri noi.

„Cred că este extrem este important ca și noi, cum vom discuta în partidele pe care le reprezentăm, să propunem ca în Consiliul de Administrație să vină persoane noi. Nu mai trebuie să avem aceleași figuri care girează de 8, 9, 10 ani, sunt prezente în Consiliu. Am tăiat capetele la «n» directori generali și CEO, dar, în Consiliul de Administrație, cei care au votat fără să le pese s-au menținut indiferent de ce s-a întâmplat”, a arătat social-democratul.

Cristian Țopescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu se numără printre cele 19 candidaturi validate în vederea participării la alegerea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al SRTv, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunea publică.

Lista validată a candidaturilor este completată de Florian Anghel, Bocanaciu Dragoș-Ion, Raul Petrică Chesăuan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Răzvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre și Carmen Kleibel.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunțat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie agenției MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație (CA), în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014. La aceste alegeri pot candida însă doar angajații Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida și persoane din afara televiziunii publice.

„Decizia (de a organiza alegerile interne, n.r.) a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 și demiterea Consiliului de Administrație”, se spunea în comunicat.

Conform sursei citate, la alegeri „poate candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral București sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea alegerilor reprezentanților salariaților pentru Consiliul de Administrație al SRTv, aprobat de Comitetul Director”.

Din fostul Consiliu de Administrație al SRTv a făcut parte ca membru titular și Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus și ales de salariații Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaților TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituției.

Fostul Consiliu de Administrație al TVR, care era condus de președintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Inchide