Studenții de la Harvard au lansat un site care să-i vindece pe oameni „de rele”

Studenții de la Harvard au lansat un site care să-i vindece pe oameni de rele
Publicat: 01/03/2015, 11:54

În ultimii patru ani, 20.000 de persoane din SUA s-au confruntat cu această dilemă și au ales să plătească în loc să ajungă la tribunal, scrie slate.com. De colectarea banilor și administrarea cursului social se ocupă un startup din Utah, Corrective Education Company (CEC), înființat în 2010 de doi absolvenți de la Harvard Business School.

Potrivit lui Darrell Huntsman, cofondatorul și directorul executiv al startup-ului, compania are patru obiective: retailerii nu mai sunt nevoiți să ia legătura cu poliția, autoritățile nu mai sunt nevoite să cheltuiască bani cu asemenea cazuri minore și se pot concentra pe cazurile cu adevărat importante, se reduce riscul ca un hoț să repete experiența și acesta din urmă primește șansa să se reabiliteze.

CEC activează în cele mai mari orașe americane, a declarat Huntsman, printre care Chicago, New York, San Francisco, Boston, Dallas, Houston, San Diego, Los Angeles, Miami și Atlanta. Compania colaborează cu 20 de retaileri, printre care multe magazine, alimentare, farmacii, magazine de haine etc. Retailerii precum Whole Foods și H&M, primesc o parte din taxa de 320 de dolari pe care hoțul o achită la CEC, de fiecare dată când îi prezintă acestuia alternativa programului respectiv (în jur de 40 de dolari pentru fiecare caz). Potrivit startup-ului, programul este finanțat în totalitate de „cei care au comis furtul și vor să se reabiliteze în libertate”.

Avocații nu sunt însă încântați de această inițiativă. „Nu există nicio supraveghere judiciară, nicio protecție constituțională, niciun proces”, a declarat Susannah Karlsson, avocată la firma Brooklyn Defender Services. „Vorbim despre o companie privată, care își asumă rolul de judecător, juriu și colector”.

Un alt avocat, Steven Wasserman din cadrul unității de litigii speciale a companiei Legal Aid Society, a declarat că CEC „cochetează cu infracționalitatea”. „Oamenii nu pot renunța la drepturile lor legale, în schimbul a 320 de dolari”, a spus Wasserman.

Huntsman a declarat însă că programul se bazează pe voluntariat și făptașii au la îndemână numeroase soluții, pentru a-și rezolva situația. Înainte de a fi trimiși acasă, oamenii respectivi urmăresc un clip video, în care sunt sfătuiți să apeleze la justiție, dacă se consideră nevinovați. Peste 90% dintre cei care au primit oferta cursului CEC au acceptat să participe la program.

Structura cursului CEC – care se desfășoară preponderent online – a fost dezvoltată de Robert Setty, un psiholog din Austin, Texas. Cursul poate fi definitivat în 6-8 ore și cei care s-au înscris în program au la dispoziție 90 de zile pentru a face asta. Dacă hoții nu își respectă angajamentul, sunt dați pe mâna poliției.

Alexis Karteron, un avocat al companiei New York Civil Liberties Union, a declarat că magazinele fac greșeli, atunci când vor să identifice hoții și au tendința să acuze cu precădere minoritățile de comiterea unor asemenea fapte.

„Este foarte, foarte îngrijorător”, a spus avocatul. „Cum o să vadă cei din magazin cine sunt hoții? Au un criteriu?”. Huntsman precizează că s-a gândit la aceste probleme, înainte să pună bazele companiei. În cele din urmă, a decis însă că CEC va transforma lumea într-un loc mai bun.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice