STUDIU: Aproape 30% din populația globului este supraponderală sau obeză

STUDIU: Aproape 30% din populația globului este supraponderală sau obeză
Publicat: 29/05/2014, 17:39
Actualizat: 26/03/2019, 01:18

„Obezitatea este o problemă care afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau venituri, oriunde în lume”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătății de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obținute din 188 de țări.

Între 1980 și 2013, proporția persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 de puncte – limita dincolo de care oamenii sunt considerați supraponderali – a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% în cazul bărbaților și de la 29,8% la 38% în cazul femeilor, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie.

Indicele de masă corporală este raportul dintre greutatea exprimată în kilograme și pătratul înălțimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezității, în cazul adulților. Adultul care are un indice situat între 25 și 30 este considerat supraponderal.

În rândul țărilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie și Australia ocupă primele locuri în privința numărului de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporție de peste 60%.

În ceea ce privește țările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepție în anumite țări din Africa, precum Burkina Faso și Ciad, alte țări din Orientul Mijlociu, America Latină și Oceania au depășit deja țările occidentale.

Țările reprezentative în acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein și Kuweit, unde numărul de persoane supraponderale și obeze a crescut considerabil, afectând peste 70% din persoanele cu vârsta de peste 20 de ani.

Această tendință este regăsită în mai multe țări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) și mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati și Samoa), unde nivelul a depășit 80% în rândul populației cu vârsta de peste 20 de ani.

În paralel cu creșterea numărului de persoane supraponderale a scăzut vârsta de la care se manifestă simptomele obezității: între 1980 și 2013, numărul de copii și adolescenți obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial.

„Această creștere este extrem de neliniștitoare (…) în măsura în care obezitatea infantilă poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales cardiovasculare, asupra diabetului și a numeroase forme de cancer”, a subliniat cercetătoarea Marie Ng, care a coordonat studiul.

Potrivit unui studiu publicat în 2012 în revista The Lancet, referitor la „impactul mondial al morbidității”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar în 2010.

Cu 160 de milioane de cazuri, Statele Unite reprezintă țara cu cele mai multe persoane obeze și supraponderale din lume, devansând țări precum China, India, Rusia, Brazilia și Mexic.

În Statele Unite, această problemă afectează peste 70% dintre bărbați și aproape 62% dintre femeile cu vârsta de peste 20 de ani, precum și 30% dintre copii și adolescenți.

Proporția persoanelor obeze în Statele Unite este de 32% dintre bărbații adulți și de 34% dintre femeile adulte, față de numai 4% în China și India.

„În timpul ultimelor trei decenii, nicio țară nu a reușit să reducă rata obezității și ne așteptăm să crească într-un ritm regulat în statele cu veniturile reduse și medii, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a eradica această criză de sănătate publică”, a avertizat Christopher Murray.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun