Prima pagină » Magazin » STUDIU. Cum poate influența culoarea gustul unei băuturi

STUDIU. Cum poate influența culoarea gustul unei băuturi

STUDIU. Cum poate influența culoarea gustul unei băuturi
Ciocolata caldă pare să aibă un gust mai bun atunci când este servită într-o ceașcă portocalie

Ciocolata caldă pare să aibă un gust mai bun atunci când este servită într-o ceașcă portocalie, au anunțat oamenii de știință spanioli și britanici, ilustrând astfel încă o dată felul în care recipientele pot să modifice percepția pe care oamenii o au despre conținuturile acestora, relatează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia și cei de la Universitatea Oxford au realizat acest studiu pe un eșantion de 57 de voluntari, care au gustat ciocolată caldă, servită în cești vopsite în patru nuanțe diferite: alb, crem, roșu și portocaliu.

Ciocolata din toate ceștile era identică. Cu toate acestea, gustul ei a părut să fie mai bun atunci când era consumată din ceștile portocalii.

„Culoarea recipientului în care sunt servite alimentele și băuturile poate ameliora anumite caracteristici precum gustul sau aroma”, a declarat Betina Piqueras-Fiszman, într-un comunicat emis de Universitatea Politehnică din Valencia.

„Nu există o regulă fixă potrivit căreia o ceașcă de o anumită formă sau culoare îmbunătățește gustul sau parfumul. În realitate, acest lucru depinde de fiecare tip de aliment”, a adăugat ea, insistând asupra potențialului, adeseori subapreciat, pe care le au recipientele în universul gastronomiei.

De exemplu, cutiile galbene permit îmbunătățirea gustului de lămâie din băuturile carbogazoase, în timp ce culorile reci, precum albastrul, dau impresia unei băuturi cu efect răcoritor. O băutură servită într-un recipient roz va fi percepută ca fiind o băutură mai dulce decât este în realitate.

Studiile precedente au demonstrat faptul că spuma de căpșune pare să fie mai dulce și să aibă o savoare mai pronunțată atunci când este servită pe o farfurie albă, decât atunci când este servită pe o farfurie neagră.

Studiul savanților spanioli și britanici a fost publicat în revista științifică Journal of Sensory Studies.

Recomandarea video

Mediafax
Un șofer din București a lovit un copac și două ambulanțe SMURD
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Povestea celui mai bogat sat din Ucraina, aflat la graniţa cu România. Paradoxul castelelor din Nyzhnia Apșa
Mediafax
AEP: Peste 2.2 milioane de alegători înscriși pentru alegerile locale parțiale de duminică
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Un fost director Microsoft, impresionat de transformarea României din ultimii ani