Studiul NASA care trage un semnal de alarma: 2014 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată la nivel global

Studiul NASA care trage un semnal de alarma: 2014 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată la nivel global
Publicat: 17/01/2015, 16:19

NASA și NOAA au subliniat că acest fenomen reflectă mai ales creșterea emisiei de gaze cu efect de seră ca rezultat al activității umane.

În luna decembrie 2014 s-a înregistrat, de asemenea, o temperatură medie la suprafața oceanelor și a uscatului fără precedent în ultimii 134 de ani pentru ultima lună a anului, a precizat NOAA. Agenția a anunțat că măsurătorile efectuate în mod independent de NASA au confirmat datele.

Temperatura medie din decembrie a fost cu 0,77 grade Celsius peste media înregistrată în secolul al XX-lea.

Raportat la nivelul întregului an 2014, temepratura medie la sol și la suprafața oceanelor a fost cu 0,69 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, depășind recordurile precedente din 2005 și 2010, de 0,04 grade Celsius.

Cea mai mare parte a acestei încălziri s-a produs pe parcursul ultimelor trei decenii, iar cei mai calzi zece ani s-au înregistrat începând din 2000, dacă se exclude anul 1998.

„În timp ce temperatura medie a unui an poate fi influențată de condiții meteo extreme, tendințele de încălzire pe termen lung pot fi atribuite factorilor care contribuie la schimbările climatice și care sunt dominați în prezent de emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitatea umană”, a declarat Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru studii spațiale al NASA.

În 2014, temperatura medie globală la nivelul uscatului s-a situat cu un grad Celsius peste media secolului trecut, fiind a patra cea mai ridicată valoare din 1880 până în prezent.

La nivelul oceanelor, temperatura a fost cu 0,57 grade Celsius mai mare decât media ultimilor 134 de ani, ceea ce o face cea mai ridicată valoare de când se efectuează măsurători.

Temperatura medie de la baza stratosferei (între 15 și 20 de kilometri altitudine) a scăzut, în timp ce temepraturile din troposferă, straturile cele mai joase ale atmosferei, au crescut, un indicator al încălzirii cauzate de gazele cu efect de seră, potrivit NOAA.

Conform datelor analizate de Universitatea Rutgers, suprafața medie a păturii de zăpadă anuale în emisfera nordică în 2014 a fost de 63,4 milioane de kilometri pătrați, undeva la jumătatea valorilor măsurate de la debutul observațiilor efectuate cu ajutorul sateliților în 1978.

Suprafața medie a uzonei acoperite de gheață în Oceanul Arctic a fost de 28,4 milioane de kilometri pătrați în 2014, a șasea cea mai mică suprafață acoperită de gheață din ultimii 36 de ani. În schimb, întinderea de gheață din Antarctica a înregistrat un record în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu o suprafață de 33,8 milioane de dolari.

Temperaturile record s-au produs în lipsa absenței lui El Niño, curentul cald din Oceanul Pacific, a anunțat NOAA. El Niño apare, în medie, la fiecare cinci până la șapte ani și exercită o puternică influență asupra climei globale.

În cel mai recent raport, publicat în aprilie 2014, Grupul interguvernamental de experți privind climatul (Giec) a estimat că fără o schimbare majoră și rapidă în ceea ce privește industria energetică globală, foarte dependentă de cărbune și petrol, creșterea temperaturii medii globale va fi între 3,7 și 4,8 grade Celsius la orizontul anului 2100.

Potrivit Giec, omenirea are puțin timp la dispoziție pentru a acționa în ceea ce privește limitarea creșterii temperaturii globale cu doar 2 grade Celsius până la finalul acestui secol, raportat la nivelul temperaturii din era pre-industrială.

Pe de altă parte, potrivit experților, o creștere a temperaturii medii globale cu mai mult de două grade Celsius ar putea duce la schimbări climatice ce vor avea consecințe dezastruoase, printre care creșterea periculos de mult a nivelurilor oceanelor din cauza topirii accelerate a ghețarilor arctici, multiplicarea fenomenelor meteorologice catastrofale, dispariția unor specii de animale din cauza distrugerii habitatului și înmulțirea conflictelor.

La rândul său, Bob Ward, responsabil în cadrul Institutului de Cercetare Grantham pentru schimbări climatice din cadrul London School of Economic, a spus că „acest record de temperatură din 2014 ar trebui să atragă atenția guvernelor din întreaga lume referitor la amploarea riscurilor ridicate de încălzirea globală și nevoia urgentă de a acționa”. „Este nevoie de încheierea unui acord internațional pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în cadrul summitului ONU privind clima, din decembrie 2015, de la Paris”, a spus Bob Ward.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață