Suferă de SINDROMUL accesului rapid la UȘI. Întreabă obsesiv: COBORÂȚI LA PRIMA? Un jurnalist britanic povestește despre MISTERELE din autobuzele bucureștene

Suferă de SINDROMUL accesului rapid la UȘI. Întreabă obsesiv: COBORÂȚI LA PRIMA? Un jurnalist britanic povestește despre MISTERELE din autobuzele bucureștene
Publicat: 13/02/2019, 13:25

Jurnalistul britanicCraig Turp-Balazs este stabilit de mai bine de 15 ani în București, timp în care s-a obișnuit cu mâncarea specifică, slănina, de exemplu, dar nu îi poate înțelege pe călătorii care insistă să stea lângă ușa autobuzului. Îi numește suferinzi de „Sindromul accesului rapid la uși” și le răspunde cu ironie celor care îi adresează întrebarea „Coborâți la prima? „. Într-un articol intitulat: „Există un premiu pentru cine coboară primul din autobuz în București?, publicat înEmergineEurope, britanicul povestește ce „ciudățenii” a întâlnit în capitala României.

„Nu vreau să fiu înțeles greșit” În gerenal, iubesc mijloacele de transport în comun. Iarna aceasta, RATB (acum numit official STB. Este compania care operează transportul public la nivel suprateran.), s-a dovedit a fi una dintre puținele instituții care pun orașul în mișcare. Deși, putem pune sub semnul întrebării noile autobuze care aparțin companiei turcești Otokar și care au fost puse în funcțiune în București. Au intrat pe traseu la sfârșitul anului trecut, și deja au fost raportate numeroase cazuri de defecțiuni”, remarcă britanicul.

Jurnalistul susține că autobuzele ar trebui să circule mai des, raportându-se la volumul mare de călători, dar pentu că biletele sunt ieftine, spune că nu își prea permite să se plângă:

„Autobuzele ar putea circula în intervale mult mai dese, pentru că există o mulțime de oameni care folosește transportul public din București în fiecare zi, dar luând în considerare bugetul nesemnificativ pe care STB îl are la dispoziție, dar și prețul mic cu care sunt vândute biletele, chiar nu pot să mă plâng prea mult de transportul public din București. În schimb, nu pot spune același lucru despre mulți călători. Adică, despre oamenii care insistă să stea lângă ușă pentru a coborî primii”, relatează jurnalistul.

„Am reușit cu greu de-a lungul anilor să înțeleg multe lucruri despre viața bucureșteană (și despre România în general), lucruri care inițial au părut ciudate, de la mâncatul grăsimii de porc, numită slănină- mi-a luat 15 ani să învăț să o apreciez (acum o iubesc), până la motivul pentru care mamele românce le pun copiilor căciuli groase de lână în mijlocul verii (teama atotputernicului curent, bineînțeles), scrie englezul.

Pentru jurnalistul britanic, au rămas, totuși câteva lucruri de neînțeles:

„Însă, puține lucruri rămân mistere nedeslușite, de la obsesia românilor față de artificii, până la adresele mult prea complicate (de ce există un număr de stradă și un număr de bloc?). Dar după ce am avut de-a face cu o aglomerație înfricoșătoare în această săptămână în autobuz, misterul ciudat pe care vreau să îl elucidez acum este dorința aprigă a unora de a fi primii la coborâre.

Îl numesc: „Sindromul accesului rapid la uși”. Pentru necunoscători, iată simptomele: Când intră într-un autobuz aglomerat, românii care suferă de „Sindromul accesului rapid la uși” stau cât mai aproape posibil de ieșire, ceea ce va îngreuna urcarea celorlalți în autobuz. Acei suferinzi – care într-un moment de lipsă de concentrare – au uitat de misiunea lor și s-au așezat pe scaun la 2-3 metri de cea mai apropiată ușă, își vor reveni în fire în cele din urmă, și se vor înghesui printre oameni să ajungă la ușă.

Chiar și cei care nu sunt afectați de „Sindromul accesului rapid la uși”, în cele din urmă vor dezvălui că au o formă de Tourette, pentru că îi întreabă obsesiv „Coborâți la prima?” pe cei care stau între ei și cea mai apropiată ușă (chiar dacă nu sunt lângă ușă).

Răspunsul corect (adică cel pe care-l dau eu de obicei) este „Nu, și de fapt am intenția de a rămâne fix în locul acesta ca să-ți blochez drumul spre ușă.”Durează un minut sau două până sarcasmul este detectat. Dur? Poate. Dar urăsc acest Coborâți la prima? atât de mult încât mă simt dator să-i fac pe oameni să realizeze cât de penibili sunt.

Mi se pare că toți încearcă să câștige un premiu pentru cine coboară din autobuz, într-un timp record”, concluzionează britanicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?