SUMA strânsă la concertul caritabil regal

SUMA strânsă la concertul caritabil regal
Publicat: 26/10/2012, 09:00
Actualizat: 26/10/2012, 09:00

Cea de-a cincea ediție a Concertului regal caritabil s-a desfășurat joi seară, la Ateneul Român din București, în prezența Principesei Margareta și a principilor Radu și Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro.

Organizat de Fundația Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai I, care, joi, a împlinit 91 de ani, Concertul regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” a fost susținut de violonistul Alexandru Tomescu și orchestra Stradivarius, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

Primiți cu aplauze și reverențe de invitați și public, membrii familiei regale și-au ocupat locurile în loja centrală a Ateneului Român, iar, după intonarea Imnului regal, Principesa Margareta a susținut un discurs de mulțumire pentru cei care, prin prezența lor în sală, au contribuit la strângerea de fonduri pentru acordarea de burse în cadrul programului „Tinere Talente”.

„Prezența voastră este dovada că România are încrederea de a continua talentul național. Proiectul «Tinere Talente» este susținut de societate. Teodora, Vlad, Ilinca, Mircea și ceilalți 28 de tineri suținuți anul acesta reprezintă viitorul României frumoase. Cu ajutorul vostru, vom strânge banii necesari pentru ca, în anul 2013, o nouă generație de tineri să aibă asigurat tot ce este necesar să participe la concerte, expoziții și cursuri de specializare în România și în străinătate. Mă bucur să văd că se investește cu încredere în elita culturii și în viitorul țării. (…) Astăzi, de ziua tatălui meu, Regele Mihai, vă doresc să petreceți o seară minunată alături de valoroșii muzicieni Alexandru Tomescu, Gabriel Bebeșelea și Ansamblul Stradivarius!”, a fost discursul Principesei Margareta.

Concertul a strâns, anul acesta, aproximativ 70.000 de euro. Banii sunt suficienți pentru ca, anul viitor, 35 de tineri talentați să fie sprijiniți cu burse în valoare de 2.000 de euro fiecare.

Juriul pentru selectarea bursierilor din 2012 a fost compus din Ileana Dana Marinescu (artist vizual), Petru Lucaci (pictor), Vladimir Zamfirescu (artist plastic), Iuri Isar (artist plastic, grafică), Virgil Scripcariu (sculptor), Gabriel Croitoru (violonist), Ionel Voineag (tenor), Emil Vișenescu (clarinetist), Miltiade Nenoiu (fagotist), Valentina Băințan (redactor TVR Cultural) și Viniciu Moroianu (pianist).

În 2012, de bursele în valoare de 2.000 de euro în cadrul programului „Tinere Talente” inițiat de Fundația Principesa Margareta a României au beneficiat 28 de tineri – 14 muzicieni și 14 artiști plastici. În urma participării lor la diverse concursuri, au câștigat 13 premii I, opt premii II, trei premii III și patru premii speciale.

O parte dintre lucrările tinerilor bursieri au fost expuse, joi seară, în foaierul Ateneului Român.

Bilanțul acestui an mai cuprinde 47 de expoziții de grup, care au găzduit lucrările tinerilor artiști plastici, 10 evenimente organizate de fundație, parteneri și sponsori prin care a fost promovată arta tinerilor bursieri, 8 sesiuni de mentorat susținute de personalități ale vieții artistice, 7 tineri care au urmat cursuri de specializare în străinătate, 9 tineri participanți la masterclass-uri, 2 proiecte de voluntariat organizate de bursierii de la arte plastice și de care au beneficiat peste 1.570 de copii.

Programul „Tinere Talente” inițiat de Fundația Principesa Margareta a României oferă în fiecare an burse de studiu, mentorat și promovare pentru tineri muzicieni și artiști plastici aflați la început de carieră și în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Beneficiarii burselor au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani și studiază la școlile, liceele și universitățile de artă din întreaga țară. Bursele „Tinere Talente” se acordă pe perioada unui an calendaristic. La începutul fiecărui an, fundația evaluează candidaturile din punct de vedere social, iar juriile profesioniste alcătuite din artiști și muzicieni consacrați , profesori universitari și oameni de cultură îi selectează pe cei mai buni dintre candidați în baza talentului și potențialului artistic.

Numărul burselor variază în fiecare an, în funcție de de fondurile care sunt obținute prin intermediul Concertului regal caritabil și din alte donații și sponsorizări.

Fundația Principesa Margareta a României a deschis în anul 2008 seria concertelor de caritate. Acestea sunt organizate anual, pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai I.

Alexandru Tomescu, celebrul violonist român care, în 2007, a primit vioara Stradivarius Elder -Voicu, este considerat „îmblânzitor al oricărei forme de muzică”. După o fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli renumite de concerte din Paris, New York și Tokio, numele lui Alexandru Tomescu și al viorii Stradivarius au devenit sinonime.

Ansamblul Stradivarius a fost înființat în cadrul Fundației Române pentru Excelență în Muzică, al cărei președinte este dirijorul român Christian Badea. Ansamblul este format din muzicieni tineri din România și Republica Moldova, selecționați în urma unor audiții desfășurate în marile centre universitare de profil din Iași, Cluj, Sibiu, București și Chișinău.

La doar 25 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentați dirijori români ai generației sale”, potrivit Jurnalului Festivalului „George Enescu”. După câștigarea premiului întâi la concursul de dirijat „Jeunesses Musicales”(2010), reputația sa a crescut rapid la nivel național. Începând cu stagiunea 2011/ 2012, a fost numit dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași, devenind astfel cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție. În același timp, Gabriel Bebeșelea activează ca dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra, fiind unul dintre fondatorii acestei orchestre în 2006.

Programul muzical al celei de-a cincea ediții a concertului caritabil a cuprins „Anotimpurile”de Antonio Vivaldi și „Cele patru anotimpuri”de Astor Pizzola. Fascinați de interpretarea lui Alexandru Tomescu și de acordurile viorii Stradivarius Elder – Voicu, cele peste 800 de persoane prezente în sala Ateneului Român au cerut de două ori revenirea pe scenă a violonistului.

Cea de-a cincea ediție a Concertului caritabil va fi difuzată la postul TVR 1, în cadrul a două ediții ale emisiunii „Ora Regelui”, pe 17 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.

Alina Dan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații