Diana Bahrin
25.02.2016
Magazin

Tânăra din România care l-a impresionat pe Obama. Cum a uimit o lume întreagă fata plecată dintr-un sat din Vaslui

Tânăra din România care l-a impresionat pe Obama. Cum a uimit o lume întreagă fata plecată dintr-un sat din Vaslui
Viviana Grădinaru va fi premiată de Președintele Statelor Unite, Barack Obama, după ce a reușit să revoluționeze cercetarea medicală.

O tânără din România a reușit să uimească o lume întreagă, fiind unul dintre cei 105 câștigători din acest an ai „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, o distincție acordată de conducerea SUA tinerilor specialiști din domeniul cercetării științifice și tehnologice, scrie romani-buni.info.

Viviana Gradinaru și-a petrecut copilăria într-un sat cu mai puțin de 100 de locuitori, în nord-estul țării. Interesul ei pentru natură a determinat-o să se înscrie la Facultatea de Fizică din București, de unde s-a transferat în al doilea an de studiu la Caltech, una dintre cele mai importante universități din Statele Unite, unde a ales să studieze biofizică într-un laborator de neuroștiințe. Viviana are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA și este profesor asistent la California Institute for Technology.

În 2010, Viviana a lansat un nou proiect care avea scopul de a crea țesut invizibil care să permită vizualizarea circuitelor neuronale. În colaborare cu un inginer chimist, Grădinaru a reușit să dezvolte o abordare pentru clarificarea țesutului numită în prezent CLARITY. În acele din urmă, această abordare i-a permis să creeze organe întregi sau organisme transparente.

Doris Tsao, colega ei de la Caltech, spune: „Ea este unică prin faptul că nu este doar un dezvoltator al unor unelte, ci pentru că încearcă să le aplice pentru a înțelege diverse tulburări psihice”, scrie the-scientist.com.

„Acești cercetători aflați la începutul carierei lor sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face față și de a înțelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate și bunăstare”, a afirmat președintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureați și i-a încurajat să fie în continuare un exemplu „al incredibilei ingeniozități a poporului american”.

Inchide