Țara care a interzis temele pentru acasă elevilor din primele două clase

Țara care a interzis temele pentru acasă elevilor din primele două clase
Publicat: 10/07/2013, 18:08
Actualizat: 29/09/2018, 06:00

Ministerul chinez al Educației a interzis ca elevilor cu vârstele cuprinse între 6 și 8 ani să li se dea teme pentru acasă ori să fie obligați să participe la cursuri de vară, după ce au fost primite numeroase plângeri cu privire la presiunea excesivă pusă pe mulți copii, relatează miercuri agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-o circulară a ministerului se argumentează că „este nevoie să se ofere mai mult timp copiilor pentru activitățile sociale și din mijlocul naturii”. De asemenea, se recomandă părinților „să fie rezonabili în alegerea cursurilor pentru copiii lor”. În China este un fapt obișnuit supraîncărcarea copiilor cu activități extrașcolare precum muzica, artele sau limbile străine, astfel că le mai rămâne puțin timp liber pentru a se juca.

Dar, există și voci care critică aceste dispoziții, considerând că profesorii sunt cei mai potriviți să decidă oportunitatea unor teme pentru vacanța de vară, în timp ce alții sunt de părere că lecțiile teoretice trebuie dublate de alte activități „mai practice”.

Copiii chinezi ocupă de obicei primele locuri la concursurile internaționale, dar în ultimii ani se atrage tot mai mult atenția asupra presiunii la care sunt supuși, lucru cauzat în mare măsură de faptul că mulți sunt singuri la părinți și astfel așteptările de la ei sunt foarte mari.

Această dezbatere survine după ce mass-media a relatat despre cazuri extreme ale unor copii și tineri care au reacționat cu violență după ce au picat un examen sau când au intrat în conflict cu un profesor.

În fiecare an, se consemnează cazuri de adolescenți chinezi care se sinucid după ce află că nu au trecut testul de evaluare națională, așa-numitul ”gaokao”.