Terra se află la limita „zonei locuibile”

Terra se află la limita zonei locuibile
Specialiștii pasionați de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit "zona locuibilă", în care viața poate să existe, și au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni, informează dailymail.co.uk.
Publicat: 31/01/2013, 18:17
Actualizat: 26/06/2013, 00:35

Specialiștii pasionați de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit „zona locuibilă”, în care viața poate să existe, și au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni, informează dailymail.co.uk.

În termeni astronomici, pentru a fi locuibilă, o planetă trebuie să se afle o anumită distanță față de steaua ei, într-o zonă care permite ca temperaturile de la suprafața ei să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată să existe în stare lichidă și unde viața să fie astfel posibilă.

Oamenii de știință au redefinit dimensiunile acestor „zone locuibile” din Univers, folosind calcule recente efectuate prin metode moderne, și au descoperit faptul că Terra se află chiar la marginea unei astfel de zone locuibile.

Cercetătorii de la Pennsylvania State University din Washington consideră că descoperirea lor va avea implicații majore pentru programele de identificare a exoplanetelor potențial locuibile și de căutare a vieții extraterestre.

Folosind cele mai recente date, cercetătorii americani au conceput un nou model computerizat, actualizat pe baza unuia mai vechi, pentru a determina dacă planetele nou descoperite se află în zona locuibilă.

Comparând noile estimări cu modelul computerizat precedent, savanții de la Pennsyvania State University au descoperit că zonele locuibile din sistemele solare se află în realitate mai departe de stelele lor decât credeau oamenii de știință în trecut.

Noul studiu, publicat în Astrophysical Journal, a avut la bază precedentul model computerizat creat de James Kasting și Evan Pugh de la aceeași universitate americană, pe baza unor calcule mai elaborate și cu rezultate mult mai fine.

Pentru noul studiu, Ravi Kumar Kopparapu și Ramses Ramirez au utilizat baze de date actualizate ce conțineau informații despre absorbția gazelor de seră.

Noile baze de date conțineau informații actualizate și exacte despre prezența apei și a dioxidului de carbon și le-au permis savanților americani să creeze noi estimări pe baza vechiului model ce a fost creat în urmă cu 20 de ani și aplicabil altor sisteme solare.

Folosind aceste date și computerele performante de la universitatea americană, cei doi cercetători au putut să calculeze dimensiunile exacte ale zonelor locuibile din jurul stelelor.

În modelul precedent, apa și dioxidul de carbon nu erau absorbite la fel de puternic, iar planetele trebuiau să fie mai aproape de stelele lor pentru a se afla în zona locuibilă.

Noul model însă a descoperit că unele dintre exoplanetele despre care se credea că se află în zonele locuibile în realitate nu intră în acele zone.

Potrivit noilor calcule, Terra se află la limita zonei locuibile din Sistemul Solar, însă noul model nu ia în calcul feedback-ul trimis de nori, care reflectă radiația solară și stabilizează climatul.

Noul model ar putea însă să îi ajute pe savanți să determine dacă planetele descoperite cu ajutorul telescopului spațiale Kepler se află sau nu în zonele locuibile.

Telescopul Kepler a descoperit deja peste 2.000 de potențiale sisteme solare care merită să fie cercetate în amănunțime, iar noul model ar putea să îi ajute pe savanții de la NASA să găsească mai ușor acele planete considerate a fi cei mai buni „candidați” pentru a întreține viața.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Decizie cruntă pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar în luna iunie
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×