Testul care ar putea să prezică una dintre cele mai crunte maladii

Testul care ar putea să prezică una dintre cele mai crunte maladii
Publicat: 08/07/2014, 15:45
Actualizat: 27/03/2019, 11:48

Un astfel de test ar putea fi folosit inițial pentru selectarea pacienților pentru teste clinice cu tratamente experimentale ce vor fi create cu scopul de a opri progresia maladiei Alzheimer. Ele ar putea deveni într-o bună zi o procedură standard în clinicile medicale.

„Maladia Alzheimer începe să afecteze creierul cu mulți ani înainte ca pacienții să fie diagnosticați și multe dintre medicamentele noastre nu dau rezultate, pentru că, atunci când pacienții primesc aceste doze, creierul a fost deja afectat prea sever”, a declarat profesorul Simon Lovestone, coordonatorul acestui studiu realizat de King’s College London.

„Un simplu test sangvin ar putea să ne ajute să identificăm pacienții într-un stadiu incipient al bolii, pentru a lua parte la noi studii clinice, care vor duce la dezvoltarea unor tratamente”, a adăugat el.

Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, o maladie ce afectează creierul, care, în 2010, a generat costuri medicale estimate la 604 miliarde de dolari pe plan mondial. Această maladie fatală afectează 44 milioane de persoane în lume, iar acest număr se va tripla până în anul 2050, afirmă asociația Alzheimer’s Disease International.

Mai multe grupuri farmaceutice internaționale, precum Roche, Eli Lilly, Merck & Co. și Johnson & Johnson, au adoptat abordări științifice distincte încercând să identifice cauza principală de declanșare a maladiei Alzheimer și să obțină un medicament care să oprească evoluția bolii.

Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, peste 100 de medicamente experimentale contra Alzheimer nu au generat rezultatele scontate. Experții în domeniu consideră că aceste rezultate negative au la bază faptul că testele clinice au fost realizate prea târziu, pe pacienți a căror boală era deja prea avansată.

Un test predictiv aplicabil pe oameni, înainte ca aceștia să prezinte simptomele bolii, îi va ajuta pe oamenii de știință să selecteze persoanele potrivite pentru acele experimente de testare a noilor medicamente.

Câteva studii anterioare au arătat că tomografiile cerebrale cu emisie de pozitroni (PET scan) și testarea fluidului lombar pot fi utilizate pentru a prezice declanșarea demenței la persoane cu o afecțiune mai puțin severă, cunoscută sub denumirea „tulburarea cognitivă ușoară”, însă aceste teste sunt scumpe și invazive, iar oamenii de știință încearcă să dezvolte un test sangvin care să fie mai ieftin și mai ușor de utilizat.

MCI include o serie de probleme care afectează memoria zilnică, limbajul și atenția. MCI poate fi un semnal timpuriu pentru demență sau un simptom pentru stres și anxietate.

Aproximativ 10% dintre oamenii diagnosticați cu MCI dezvoltă demență într-un an de la diagnosticare. În afara evaluărilor regulate realizate cu scopul de a măsura declinul memoriei, în prezent nu există nicio metodă exactă care să identifice cu acuratețe persoanele care vor suferi de demență.

Pentru acest studiu, publicat în revista Alzheimer’s & Dementia, medicii britanici au folosit eșantioane sangvine recoltate de la 1.148 de pacienți – 476 cu Alzheimer, 220 cu MCI și 452 vârstnici fără demență. Probele sangvine au fost testate pentru 26 de proteine, asociate anterior cu maladia Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit că 16 dintre cele 26 de proteine sunt puternic asociate cu micșorarea creierului atât la pacienții cu MCI, cât și la cei cu Alzheimer. Apoi, ei au realizat o a doua serie de teste, pentru a vedea care dintre acele proteine pot să prezică și să identifice pacienții cu MCI care vor dezvolta Alzheimer.

În această a doua serie de teste, ei au descoperit o combinație de 10 proteine care sunt capabile să depisteze cu un grad de acuratețe de 87% persoanele deja diagnosticate cu MCI care vor dezvolta Alzheimer în termen de un an.

Experții în domeniu au salutat rezultatele încurajatoare ale acestui studiu, însă consideră că ele trebuie să fie confirmate de un studiu mai vast, înainte ca un test sangvin care să prezică riscul de Alzheimer să fie comercializat pe scară largă în clinicile medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul