TESTUL ZILEI. Care e varianta corectă a ultimului vers din „Floare albastră”: „Totuși este trist în lume!” sau „Totul este trist în lume!”?

TESTUL ZILEI. Care e varianta corectă a ultimului vers din Floare albastră: Totuși este trist în lume! sau Totul este trist în lume!?
Publicat: 28/01/2014, 12:40
Actualizat: 29/07/2014, 17:44

TESTE DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, TESTUL ZILEI

Astăzi, 15 ianuarie, când se împlinesc 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, vă propunem să ne gândim la o poezie extrem de frumoasă scrisă de acesta, „Floare albastră”. Mai exact la ultimul vers.

CARE ESTE VARIANTA CORECTĂ?

a) Totuși este trist în lume!

b) Totul este trist în lume!

Poezia „Floare albastră” a apărut în anul 1873, în revista Convorbiri literare, iar ultimul său vers, „Totuși este trist în lume!”, a stârnit de-a lungul timpului numeroase dezbateri în lumea literară. Unii critici literari, precum Garabet Ibrăileanu, au considerat că varianta „totuși”, aparent ilogică, nu este nimic altceva decât o greșeală de tipar și au înlocuit-o cu „totul”. Alții, precum Perpessicius și Vladimir Streinu, au găsit însă și logica, și filozofia, și poezia din acel „totuși” scris de Eminescu, iar astăzi este unanim acceptat că varianta „Totuși este trist în lume!” este exact cea dorită de poet, fiind în perfectă concordanță cu spiritul eminescian. „Deși s-a umanizat prin iubire, deși a făcut experiența întreagă a fericirii omenești, deși a trăit regenerator idealul florii albastre, ca sentiment al unui infinit mai luminos decât acela al meditației filozofice, „totuși este trist în lume”, iubirea însăși fiind muritoare”, a explicat Vladimir Streinu.

Răspunsul corect este a) Totuși este trist în lume!

GĂSIȚI AICI MAI MULTE TESTE DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase