The Telegraph: Top 10 cele mai bune filme horror

Publicat: 15/10/2013, 16:37
Actualizat: 08/01/2020, 22:44

Filmele horror au un public și un farmec aparte. Există o mulțime de titluri din această categorie, însă unele sunt considerate adevărate capodopere ale cinematografiei. Publicația The Telegraph a realizat un Top 10 al filmelor de groază.

10. Peeping Tom (1960)

„Nu seamănă cu nici unul dintre filmele despre film făcute la Hollywood. Filmul din film – modul în care criminalul în serie înregistrează pe peliculă groaza de pe chipurile victimelor – arată mai profesionist decât filmul propriu-zis. Aici, lucrurile merg mână-n mână; e chiar șocant să observi cât de bine se potrivește modalitatea de filmare cu subiectul înfiorător. Ce rămâne nespus în Vertigo, de pildă, e explicit aici. E ca și cum procesul de filmare ne face părtași la crimă și ne culpabilizează pe toți, laolaltă”, spunea, despre acest film, celebrul regizor Martin Scorsese.

9. Vampyr (1932)

„Puține cuvinte, panoramice lente în acord cu lentoarea solemnă a filmului. O dominantă alb-cenușiu. Atmosfera este supranatural rarefiată, fără să se apeleze la soluțiile facile ale fantasticului”, spunea, despre Vampyr, profesorul de cinematografie Henri Agel în 1950.

8. Let the Right One In (2008)

Oscar, un băiat persecutat de cei din jur, se îndrăgostește de Eli, un vampir care îl răzbună.

7. Nosferatu: A Symphony of Horror (1922)

Ecranizare după romanul „Dracula” de Bram Stoker, subîntitulat o simfonie a ororii, filmul redă confruntarea dintre un tânăr om de afaceri dintr-un orășel german și contele Orlock, alias Nosferatu, stăpânul-vampir al unui castel din Carpați, care va deveni flagelul lui Dumnezeu, răspândind ciuma și nu va putea fi anihilat decât prin sacrificarea soției tânărului.

6. The Exorcist (1973)

Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină trei scenarii într-o temă de success. O fetiță de 12 ani este posedată de demoni și numai un exorcist o poate salva. Ea locuiește împreună cu mama ei în Georgetown, Washington, și trăiește simptome ciudate, care îi pun în pericol viața. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluție rămânând căutarea unui exorcist care să alunge demonii.

5. The Shining (1980)

Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât și regizorului și l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului. Jack Torrance (Jack Nicholson), un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu sine pe soția să Wendy (Shelley Duvall) și pe fiul lor Danny (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși de care a fost angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic. Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante.

4. The Wicker Man (1973)

Un ofițer de poliție este chemat într-un sat aflat pe o insulă pentru a căuta o fată dispărută, despre care localnicii pretind că nu a existat niciodată. În acest loc polițistul descoperă o serie de ritualuri ciudate.

3. Don’t Look Now (1973)

Un cuplu de tineri căsătoriți este bântuit de o serie de întâmplări misterioase după moartea enigmatică a fiicei lor. Laura și John Baxter se mută la Veneția pentru că John este implicat în restaurarea unei biserici vechi. Ambii cred că schimbarea mediului de viață le va permite să treacă mai ușor peste dispariția tragică a copilului, dar în noul oraș se întâmplă o serie de crime inexplicabile.

2. Rosemary’s Baby (1968)

După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse începe să aibă vise ciudate. Iar soțul ei, Guy, se împrietenește cu doi bătrâni, Roman și Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deși soțul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă și astfel îi oferă o poțiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău.

1. Psycho (1960)

Anthony Perkins îl interpretează pe nebunul Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii