„Tigh gap”, noua obsesie a adolescentelor

Tigh gap, noua obsesie a adolescentelor
Publicat: 01/10/2013, 15:12
Actualizat: 01/02/2019, 18:39

Cea mai nouă obsesie a adolescentelor americane, alimentată de imaginile ideale prezentate în revistele de modă, este „tigh gap” – un spațiu între coapse care, atunci când picioarele sunt întinse, nu se ating -, informează AFP.

Această caracteristică fizică poate fi obținută cu ajutorul unor privațiuni care pot duce la anorexie și depresie.

Pe platformele Tumblr, Pinterest și Facebook, fotografiile abundă în coapse mai mult sau mai puțin longiline, prezentate în plan apropiat și uneori de o subțirime insuportabilă, care provin de la fete foarte tinere, avide să prezinte în fața lumii întregi succesul obținut sau, după părerea lor, eșecurile lor tragice.

„Tigh gap-ul meu este uriaș, puteți să fiți geloase, fetelor!”, scrie pe platforma Tumblr adolescenta care folosește pseudonimul „foster-the-beatles”, atunci când utilizatoarea „skinnysizezero”, solidară, afirmă că „împreună, putem să fim slabe, să avem o talie de 32 cu un frumos tigh gap și un stomac plat”.

„Am impresia că încep să am și eu un tigh gap, sunt mulțumită de asta”, adaugă utilizatoarea „elleskyyy”, în timp ce o alta, „starvingforperfection”, se declară debusolată de „tigh gapul (ei) mediocru/ inexistent”.

Această obsesie nu este nouă, însă a fost amplificată de rețelele de socializare. Astfel, un cont pe Twitter, Cara Tigh Gap, este dedicat subțirimii extreme a modelului britanic Cara Delevigne, iar câteva zeci de pagini pe Facebook propun diverse diete și exerciții de gimnastică pentru a obține un astfel de tigh gap.

„Să ai acel spațiu este în fapt ceva foarte dificil de obținut”, a explicat Barbara Greenberg, psiholog din statul american Connecticut, specializat în psihologia adolescenților, întrucât este înainte de toate „o chestiune de structură osoasă”, o particularitate pe care puține femei o au.

Pentru adolescente, o astfel de obsesie „nerealistă” înseamnă că „ele vor trebui să se înfometeze”, a adăugat Barbara Greenberg.

Și adolescentele chiar asta fac: „Ieri, am mâncat 380 de calorii și apoi câteva bomboane. S-au făcut 650 de calorii. E dezgustător!”, declară, cu disperare, pe Tumblr, Anastasia, o tânără germană, care spune că îl roagă pe Dumnezeu să o facă slabă.

O altă adolescentă se bucură pentru faptul că va petrece ziua „la prieteni, alături de sora mea, care mă lasă să nu mănânc. E super!”.

Necesarul caloric pentru o adolescentă oscilează în jurul valorii de 2.500 de calorii pe zi, potrivit recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceste diete „declanșează foarte repede tulburări ale comportamentului alimentar”, a adăugat Barbara Greenberg și, apoi, traume de ordin fizic la nivelul creierului și al oaselor, depresii și comportamente suicidare, potrivit specialiștilor.

Acest ideal de subțirime – „subțire peste tot, cu excepția sânilor” – este etalat în revistele de modă, acuză Shannon Snapp, sociolog la Universitatea din Arizona, care spune că tinerele „trebuie să înceteze să cumpere acest tip de publicații”.

„Mesajul este clar, el spune asta: «Dacă semănați cu ea, veți fi frumoase și acceptate»”, a adăugat Shannon Snapp, care consideră că „adolescentele sunt, fără îndoială, primele care suportă acea presiune, întrucât se află în plină pubertate”.

Adolescentele obsedate de silueta subțire „încearcă să fie acceptate social, să se încadreze în norme, la fel ca adulții”, a adăugat Natalie Boero, sociolog la Universitatea de Stat din San Jose.

„Ele știu că într-o societate sexistă, corpul lor este o monedă de schimb și vor să își crească ceea ce ele cred că ar fi valoarea lor socială”, a adăugat ea.

Totuși, o adolescentă care se semnează cu pseudonimul „mannddda”, spune: „Detest când lumea îmi spune că sunt proastă dacă vreau să am un tigh gap și dacă vreau să fiu slabă. E ceva pe care îl vreau doar pentru MINE. Vreau să mă văd în oglindă și să fiu fericită”.

În ceea ce-i privește pe băieți, care se presupune că ar fi seduși de acel tip de siluetă, „studiile arată că ei preferă ceva mai multă carne pe oase”, afirmă Abigail Saguy, sociolog la Universitatea California din Los Angeles.

Aceeași specialistă în imaginea corporală este de părere că silueta subțire „a devenit tot mai mult asociată cu clasa socială și este un mijloc care arată un statut social superior”.

În sens invers, „silueta corpolentă implică nu doar un statut inferior, dar ea poate chiar să îl declanșeze”. „Studiile arată că femeile corpolente vor fi mai puțin angajate. Dacă sunt angajate, vor fi mai prost plătite. Se vor căsători mai rar etc.”, a adăugat Abigail Saguy.

Cu toate acestea, „rezistența” se organizează în rândul tinerelor și numeroase adolescente au început să ironizeze, pe aceleași rețele de socializare, obsesia pentru tigh gap.

Un videoclip foarte amuzant, intitulat „Cinci feluri pentru a simula un tigh gap”, a fost postat pe site-ul YouTube, de utilizatoarea „tadelesmith”, care le sfătuiește pe celelalte tinere, printre altele, să meargă cu picioarele depărtate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât