TOP 10 filme românești cu cele mai mari încasări. Cine domină clasamentul în 2012

TOP 10 filme românești cu cele mai mari încasări. Cine domină clasamentul în 2012
Publicat: 31/12/2012, 17:37
Actualizat: 28/09/2018, 11:10

„Despre oameni și melci” este filmul românesc cu cei mai mulți spectatori în 2012, potrivit estimărilor realizate de Asociația Film România; pelicula semnată de Tudor Giurgiu a avut anul acesta 64.000 de spectatori.

Acțiunea filmului „Despre oameni și melci” se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de mașini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajați la o fabrică falimentară, la începutul anilor ’90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluție neobișnuită de a-și salva colegii de la șomaj și fabrica de la închidere. O întreprindere de stat ce fabrica mașini e pe cale să falimenteze și trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuiește să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori își vor păstra slujbele. George Petrescu, șeful de sindicat – 30 și ceva de ani, însurat, cu un copil – trăiește cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraș de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plătește câte 50 de dolari pentru fiecare „donație”. Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica și pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri și-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulți bani ca ei să cumpere fabrica și să obțină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producția și și-ar păstra slujbele.

Din distribuție fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crișan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunțeanu și actorii francezi Jean François Stevenin și Robinson Stevenin.

Tudor Giurgiu se mai poate lăuda cu o performanță anul acesta, fiind câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj acordat, în decembrie, de Academia de Film Europeană, pentru „Superman, Spiderman sau Batman”.

Pe locul 2 în clasamentul filmelor în funcție de numărul de spectatori se află comedia romantică semnată de Iura Luncașu – „Minte-mă frumos”, care a avut 55.700 de spectatori și încasări de 957.000 de lei. De altfel, „Minte-mă frumos” a fost filmul românesc care a înregistrat cele mai mari încasări în 2012. Proiectat în premieră în a doua jumătate a lunii octombrie, „Minte-mă frumos”, debutul regizorului Iura Luncașu în lungmetraj de ficțiune, are o distribuție impresionantă, avându-i ca protagoniști pe Diana Dumitrescu și Andi Vasluianu. „Minte-mă frumos”, produs de Ducu Ion, relatează o poveste modernă, plină de umor, care a cucerit publicul român în doar câteva zile de la lansare.

„Minte-mă frumos” spune povestea a doi tipi simpatici din București, care duc o viață cât se poate de neobișnuită. Dani (Andi Vasluianu) este part-time furnizor de servicii IT și part-time gigolo, iar Toni (Marius Damian) este full-time… hacker, care își înșeală partenerul de viață – computerul – cu o tipă cunoscută pe internet, Oana (Antoaneta Zaharia). Dana (Diana Dumitrescu) și Oana, ucenice cofetare și colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, sucește capetele bărbaților oriunde apare, pe când Oana iubește foarte mult prăjiturile, de unde și formele mai rotunjoare. Și cum era de așteptat, când discuțiile lungi pe chat nu pot rămâne veșnic virtuale, Toni și Oana își dau întâlnire față-n față. Dar există o problemă majoră: Toni nu seamănă deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?

Pe poziția a treia în topul spectatorilor s-a clasat cel mai premiat film românesc de anul acesta, „După dealuri” de Cristian Mungiu, titlu care se află, de altfel, pe lista scurtă de nouă filme din care vor fi alese nominalizările la Oscarul la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”. Filmul lui Mungiu a adus 55.000 de spectatori în cinematografele românești și a avut încasări de 459.000 de lei.

Lungmetrajul „După dealuri” a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obținut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” – i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur și Cosminei Stratan.

Inspirat din romanele non-ficționale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul „După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) și Voichița (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat și s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania și își dorește ca Voichița să vină cu ea. Însă Voichița este atașată profund de viața de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

„După dealuri” a avut premiera de gală la finalul lunii octombrie. Lungmetrajul a câștigat marele premiu al secțiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internațional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federația Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană. Totodată, „După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croația) și la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat și la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar și la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA.

Pe locul 4 în Top 10 se află „Ho Ho Ho 2: O loterie de familie”, care a avut 42.500 de spectatori și încasări de 680.000 de lei. „Ho Ho Ho 2 – O Loterie de familie” este produs de Alma Bacula și regizat de Jesus Del Cerro, iar în centrul acțiunii se regăzește Ema (Patricia Poslușnic), o fetiță sătulă de viața fără bucurii din orfelinat și care, într-o zi, are norocul să găsească un bilet de loterie câștigător. Tocmai când începea să creadă că visele pot deveni realitate, află că biletul poate fi încasat doar în decurs de o săptămână și doar de un adult. Cum în Ioana (Andreea Marin Bănică) – singurul adult pe care îl cunoaște – nu poate avea încredere, Ema pleacă să găsească pe cineva din lista de familii pe care se luptă să o ia de la orfelinat. Cu ajutorul bunului său prieten, Cosmin (David Petcu), dar nu numai, Ema va învăța adevăratul sens al conceptului de „familie”.

Pe poziția a cincea se regăsește filmul lui Lucian Georgescu, „Tatăl fantomă”, care a avut 19.755 de spectatori și încasări de 76.273 de lei. Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în nuvela „Almost Oriental” a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție specială în film.

Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte, cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago -, și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos.

Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hituri clasice precum „Breakfast in America” al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantaș, Marcello Cobzariu și Mirela Oprișor.

Pe locul 6 în clasament se regăsește „S-a furat mireasa” cu 17.967 de spectatori și încasări de 299.917 de lei. „S-a furat mireasa”, regizat de Jesus del Cerro, este o comedie care îi are în rolurile principale și pe Adina Galupa („Loverboy”), Constantin Diță („Las Fierbinți”) și Sergiu Costache. Cu un scenariu semnat de Toni Grecu și Adrian Onciu, distribuția comediei „S-a furat mireasa” este completată cu măiestrie de Răzvan Vasilescu și Ion Spadaru.

Filmat în doar 19 zile, atât în Studiourile MediaPro din Buftea, cât și în diverse locuri din București, lungmetrajul „S-a furat mireasa” a avut parte și de un decor neconvențional asigurat de scenele realizate în cimitirul Bellu. Cum era de așteptat, filmarea acestor scene a constituit unul dintre cele mai amuzante momente pentru echipă, deoarece a avut loc chiar noaptea.

Pe poziția a șaptea în box office-ul de final de an s-a clasat debutul lui Silviu Purcărete în regia de film – „Undeva la Palilula”. Acest film a adus în cinematografe 14.850 de spectatori și a avut încasări de 106.000 de lei.

Povestea filmului „Undeva la Palilula”, o alegorie a comunismului, se construiește în jurul lui Serafim (Áron Dimény), un tânăr doctor care primește repartiție pe termen scurt la spitalul din Palilula, ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraș și ajunge, într-un final, fără voia lui, să-i aparțină. Din distribuția filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii și Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Áron Dimény, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare „Fateless”, în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), și „Mansfeld”, de Andor Szilágyi. De asemenea, într-un rol principal apare Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul „Moromeții” de Stere Gulea.

Pe locul 8 s-a clasat „Ultimul corupt din România” de Sergiu Nicolaescu- film care a avut 13.195 de spectatori și încasări de 225.816 lei. Cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, „«Ultimul corupt din România» este un film de actualitate, al societății de astăzi, un film comic, dar, în același timp, și critic”, așa cum îl descrie regizorul Sergiu Nicolaescu.

De această dată, astfel, mafiotul Titel Pangică (Horațiu Mălăele) a devenit doctor în științe și a donat bani pentru un muzeu memorial închinat vieții și operei sale. El a evoluat de la vânzător de rame în Obor la senator. Custodele muzeului este bunul său prieten Claudiu Vițelaru (Valentin Teodosiu), căruia i-a furat locul de senator. Partenerul lor de poker, chirurgul plastician Horia Vrabete (Vladimir Găitan), continuă să ajute nevestele disperate să ia viața în piept cu ajutorul silicoanelor. Iubita lor „prin rotație”, Monica Lăcustă, interpretată de Cătălina Grama (Jojo), a ajuns să aibă și ea o funcție în guvern. Apare, în sfârșit, și Marcel (Ion Rițiu), pe care l-au așteptat mai rău ca pe Godot în „Poker”. Marcel – general din serviciile secrete – trebuie să rezolve eterna și fascinanta cerință a Bruxellesului: să aresteze un corupt. Și cine e mai la îndemână pentru asta decât unul dintre prietenii de-o viață? Care dintre ei?

Pe locul 9 se regăsește filmul „Și caii sunt verzi pe pereți” de Dan Chișu, care a avut 9.000 de spectatori și 52.300 de lei încasări. Povestea filmului urmează două destine: cel al unui cuplu de tineri, Marius și Cosmina, care ar fi putut deveni bogați, și cel al lui Tocitu și Buzila, care, din cauza lipsei lor de cunoștințe atunci când vine vorba de tehnologia modernă, sunt păcăliți de un spam primit pe e-mail, intră într-o loterie online falsă și pierd toate economiile lor.

Pe locul 10 s-a clasat „Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude, cu 6.287 de spectatori și cu încasări de 26.806 de lei. Pelicula a fost prezentă în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la începutul acestui an. Dar premiul cel mare pentru „Toată lumea din familia noastră” a venit în vară, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul „Inima orașului Sarajevo”. De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d’Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Șerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internațional de Film de la Namur (FIFF), Belgia.

„Toată lumea din familia noastră” tratează cu umor povestea tristă a unui tată și a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanță ca-n rai, dar sunt prinși în iadul relațiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Șerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu și Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuților actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu și Alexandru Arșinel. „Toată lumea din familia noastră” este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, după „Cea mai fericită fată din lume”, care a obținut premiul CICAE la Berlinală în 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro