Topul celor mai costisitoare orașe din lume

Redactor:
Maria Bîrnaure
Topul celor mai costisitoare orașe din lume
Topul celor mai scumpe orașe în ceea ce privește munca și locuitul este condus de Londra, New York și Hong Kong, potrivit datelor publicate de rețeaua imobiliară Savills, citate de Le Figaro. Moscova și Rio înregistrează cele mai bruște scăderi.

Pentru a trăi în Londra, o persoană are nevoie de 112.800 de dolari pe an. Astfel, suma de care are nevoie un londonez este de două ori mai mare decât cea pe care o cheltuie locuitorii din Sydney, Los Angeles sau Chicago. Pe locurile doi și trei se clasează New York și Hong Kong, urmate îndeaproape de Paris și Tokyo. Pentru aceste orașe costul anual al traiului se încadrează între 70.000 și 78.000 de euro. 

În ceea ce privește evoluția orașelor pe termen lung, San Francisco a înregistrat o creștere cu peste 15% a costului vieții, clasându-se pe primul loc într-un clasament al potențialului marilor orașe de pe glob. Dintre orașele europene, în acest top se regăsesc Berlin și Dublin, prin prisma încurajării dezvoltatorilor imobiliari și speră la dobândirea statutului de „orașe internaționale”. 

Și în cazul unor orașe precum Miami, Johannesburg sau Mumbai, creșterea economiei locale a condus la o creștere a prețului vieții. Totuși, în cazul lor prețurile au rămas rezonabile, cuprinse între 20.000 și 28.000 de euro pe an. 

O surpriză o constituie orașul american San Francisco, numit și „City by the bay”, care a înregistrat o creștere de peste 15% a costului șederii. Acest progres îl plasează în fruntea clasamentului viitorului potențial al marilor orașe de pe glob. Și alte orașe sunt promițătoare din acest punct de vedere: Berlin și Dublin profită de dezvoltarea unor cartiere dinamice pentru a încuraja sectorul imobiliar și accede la statutul de „orașe internaționale”. În era digitală, cele două capitale europene rivalizează cu alți poli de atracție internaționali, foarte populari în rândul actorilor noilor tehnologii.

„Productivitatea din orașe și atractivitatea comerțului au un efect important asupra cererii și, prin urmare, a costurilor locuințelor”, a explicat Yolande Barnes, director al rețelei Savills.

Cele mai importante scăderi în ceea ce privește costul de trai au fost înregistrate în Moscova și Rio de Janeiro, unde cifrele anuale au scăzut cu 9% pentru o persoană activă.  

 

Inchide