Topul celor mai scumpe opere de artă din 2013. PLUS: Cine este pictorul român care își vinde tablourile cu peste 200.000 de euro

Topul celor mai scumpe opere de artă din 2013. PLUS: Cine este pictorul român care își vinde tablourile cu peste 200.000 de euro
Publicat: 31/12/2013, 14:01
Actualizat: 28/09/2018, 11:57

2013 a fost un an decadent în artă, având în vedere prețurile uriașe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artiști ca Pablo Picasso și Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui Brâncuși. Și tot arta este cea care ar putea salva cel mai mare oraș american aflat în faliment.

2013 – UN AN AL RECORDURILOR PE PIAȚA DE ARTĂ MONDIALĂ

1. „Le Rêve” de Pablo Picasso – 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colecționar de artă, a cumpărat cu 155 de milioane de dolari tabloul „Le Reve”, o operă care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, tânăra amantă a artistului Pablo Picasso. Această lucrare a fost cumpărată în luna martie de Steven A. Cohen de la proprietarul de cazinouri Steve Wynn, în cadrul unei tranzacții private, după cum relata la momentul respectiv bloomberg.com. „Le Rêve” a fost cea mai scumpă operă de artă vândută pe piața internațională de artă în acest an, conform huffingtonpost.com.

2. „Three Studies of Lucien Freud” de Francis Bacon – 142 de milioane de dolari

Tripticul „Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitație organizată în noiembrie de casa Christie’s, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la o licitație publică. Opera este formată din trei tablouri în care Lucian Freud, artistul și prietenul lui Francis Bacon, apare în trei ipostaze diferite. A fost pentru prima dată când această lucrare a fost scoasă la licitație, fiind cumpărată de un client care a preferat să își păstreze anonimatul.

3. „Silver Car Crash (Double Disaster)” de Andy Warhol – 105 milioane de dolari

Opera „Silver Car Crash (Double Disaster)”, de Andy Warhol, a fost vândută cu 105 milioane de dolari la o licitație organizată în noiembrie, la New York, stabilind un nou record de preț pentru o operă creată de acest artist american, după cum a anunțat la momentul respectiv casa Sotheby’s. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster”, creată de Andy Warhol în 1963.

4. „Balloon Dog (Orange)” de Jeff Koons – 58,4 milioane de dolari

O sculptură de Jeff Koons, înaltă de 3,6 metri, reprezentând un câine, realizată din oțel, a fost vândută cu prețul record de 58,4 milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie’s, în noiembrie, la New York, devenind astfel cea mai scumpă operă creată de un artist în viață. Sculptura „Balloon Dog (Orange)”, de Jeff Koons, a fost realizată pentru a semăna cu jucăriile confecționate din baloane pe care clovnii le creează la petrecerile pentru copii. Opera face parte dintr-o serie de cinci sculpturi identice, realizate însă în culori diferite.

5. „Number 19, 1948” de Jackson Pollock – 58,3 milioane de dolari

Tabloul „Number 19, 1948” a fost vândut cu 58,3 milioane de dolari, la o licitație organizată de casa Christie’s, în luna mai, la New York. Opera este realizată în tehnica denumită „dripping”, folosită îndelung de artistul american și care constă în a face vopseaua să picure pe o pânză, dintr-un recipient găurit. Deși a stabilit un nou record de preț pentru operele lui Pollock vândute la licitație, „Number 19, 1948” a fost departe de recordul pentru o lucrare a artistului (140 milioane de dolari), care a fost stabilit în anul 2006, într-o tranzacție privată.

6. „Coca-Cola (3)” de Andy Warhol – 57,2 milioane de dolari

Tabloul „Coca-Cola (3)”, care prezintă în alb-negru o sticlă cu celebra băutură carbogazoasă cu dimensiunile de 1,7 metri x 1,3 metri, a fost vândut cu 57,2 milioane de dolari, în noiembrie, la New York, la o licitație organizată de casa Sotheby’s. Pictat de Andy Warhol în 1962, tabloul aparținea unui colecționar privat de aproape 20 de ani.

7. „Woman with Flowered Hat” de Roy Lichtenstein – 56,1 milioane de dolari

Lucrarea „Woman with Flowered Hat”, realizată de Roy Lichtenstein în 1963, a fost vândută cu 56,1 milioane de dolari la o licitație organizată în mai, la New York, de Christie’s. Executată în stilul pop art ce pare desprins din romanele grafice, specific artistului Roy Lichtenstein, „Woman with Flowered Hat” este inspirată de portretul realizat de Pablo Picasso iubitei sale Dora Maar.

8. „Dustheads” de Jean-Michel Basquiat – 48,8 milioane de dolari

Tabloul „Dustheads”, o lucrare de tip graffiti, a fost vândut cu suma de 48,8 milioane de dolari, la o licitație organizată de casa Christie’s, în luna mai, la New York, stabilind un nou record pentru o operă a artistului Jean-Michel Basquiat.

9. „Untitled (No. 11)” de Mark Rothko – 46,1 milioane de dolari

Tabloul „Untitled (No. 11)” – o lucrare realizată în portocaliu și alb de pictorul expresionist abstract american Mark Rothko – a fost vândut cu 46,1 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate la New York, în noiembrie, de Christie’s.

10. „Saying Grace” de Norman Rockwell – 46 de milioane de dolari

Tabloul „Saying Grace”, de Norman Rockwell, a fost vândut, pentru suma de 46 de milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby’s la New York, în decembrie. Pictura „Saying Grace”, ce înfățișează o familie menonită care se roagă într-un restaurant, a apărut în 1951 pe coperta revistei americane The Saturday Evening Post, care a fost votată de cititori coperta preferată a anului.

ROMÂNI PE PIAȚA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ ÎN 2013

Constantin Brâncuși continuă să fie cel mai tranzacționat artist român pe piața de artă mondială. Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuși, a fost vândută pentru 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitație organizată în februarie, la Londra, de casa Sotheby’s. În plus, o schiță realizată de Brâncuși – „Studiu pentru domnișoara Pogany” – a fost vândut la o licitație din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro, potrivit Topului 100 cei mai valoroși pictori români.

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitația Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al șaptelea simț” (1948) a fost adjudecată pentru 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitația de artă suprarealistă din februarie 2013.

Un alt artist român care a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale românești. Tabloul său „Regele” a fost vândut la o licitație din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul „Dr. Mengele 2”, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s, după cum informa la momentul respectiv casa de licitații Artmark.

ARTA – „CURATIVĂ” PENTRU DETROIT, CEL MAI MARE ORAȘ DIN SUA CARE A INTRAT OFICIAL ÎN FALIMENT

Autoritățile orașului Detroit au anunțat în luna iunie că analizează posibilitatea plătirii datoriilor publice prin scoaterea la vânzare a 38 de tablouri celebre din colecția Detroit Institute of Arts-DIA (unul dintre cele mai prestigioase muzee americane), care ar putea aduce municipalității suma de 2,38 miliarde de dolari.

Doar „La Fenêtre” de Matisse și un „Autoportret” de Van Gogh, aflate în colecția muzeului, sunt estimate la sume cuprinse între 100 milioane de dolari și 150 milioane de dolari. Lichidarea integrală a colecțiilor muzeului, care adăpostește 66.000 de opere de artă și obiecte de mare valoare, începând cu tablouri de Munch, Dürer, Bruegel, Rembrandt, Van Eyck, Matisse, Delacroix, Van Gogh, Picasso, Tintoret, Diego Rivera și Andy Warhol, ar genera o sumă de 15 miliarde de dolari, potrivit relatărilor din presa americană.

Totodată, casa de licitații Christie’s a emis în luna decembrie un raport preliminar, comandat de municipalitatea Detroitului, și a evaluat o parte din colecția de artă a DIA, care a fost cumpărată cu fonduri ale orașului, la o sumă cuprinsă între 452 și 866 de milioane de dolari. Casa de licitații a propus și cinci strategii pentru monetizarea colecției de artă, fără a fi luată în calcul vânzarea sa directă.

2013 – ANUL ÎN CARE AMAZON S-A LANSAT ÎN TRANZACȚIONAREA DE ARTĂ

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, care comercializează cărți, tablete și vin, s-a lansat în luna august și în domeniul vânzării de opere de artă.

Amazon este intermediar între cumpărători și galeriile și comercianții de opere de artă prin intermediul www.amazon.com/art, unde, în momentul lansării acestei platforme, au fost scoase la vânzare peste 40.000 de lucrări. Cea mai scumpă era pictura „Fragment de Nymphéas”, de Claude Monet, care a fost scoasă la vânzare la prețul de 2,5 milioane de dolari și care nu se mai regăsește în prezent printre lucrările disponibile pentru a fi achiziționate.

Printre lucrările scoase la vânzare pe noua platformă a Amazon se găsește și „Fără titlu” (1962) de Victor Brauner, care poate fi achiziționată pentru 3.750 de dolari.

Noul serviciu oferit de Amazon este o dovadă a faptului că piața de artă începe să urmeze și un alt drum decât cel tradițional, deși primele semne în acest sens au fost oferite de tranzacționarea unor lucrări mai mult sau mai puțin valoroase pe site-uri precum eBay.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York