Transportul în comun, factor principal în răspândirea bolilor contagioase

Transportul în comun, factor principal în răspândirea bolilor contagioase
Publicat: 06/02/2013, 15:52
Actualizat: 18/05/2015, 20:28

Temperaturile scăzute din sezonul rece ne obligă să petrecem mai mult timp în spațiile închise. Medicii spun că mijlocul de transport în comun reprezintă un factor principal în răspândirea bolilor contagioase.

Potrivit experților, principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive, printre care se numără rubeola, varicela, rujeola, dar și cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulțime.

Din dorința de a evita pe cât posibil mersul pe jos sau frigul din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt conștienți pe moment. Spațiile închise și mijloacele aglomerate de transport în comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc treptat la apariția epidemiilor.

Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declanșare a virusului.

Aerul – transmițător al infecțiilor

„Infecțiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulație a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2 – 2 metri, cu o rezistență de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporțional cu distanța la care ne aflăm de bolnav și durata contactului”, avertizează Dr. Teofil Roșu – medic specialist boli interne de la un spital privat din Capitală.

Medicul afirmă că principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe și aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea având manifestări tipice, punctează specialiștii. Mai jos puteți citi care sunt principalele simptome ale celor mai frecvente boli care se răspândesc în perioada sezonului rece.

Astfel, printre simptomele rubeolei se numără febra ușoară, tusea, faringita, durerile de cap, starea de indispoziție, erupția cutanată sub forma unor pete roz. În cazul varicelei cele mai frecvente simptome sunt febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamația gâtului, erupția pruriginoasă.

Printre simptomele rujeolei se numără febra, tusea, prezența unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupția cutanată de culoarea roție.

Scarlatina poate fi recunoscută din cauză stărilor ferile, a frisoanelor, accelerarea ritmului cardiac, dificultăți la deglutiție, creșterea în volum a ganglionilor, inflamația faringelui și a amigdalelor, erupții cutanate.

Gripa se manifestă prin febră, transpirație, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare.

Printre simptomele oreionului se numără afectarea glandelor salivare, în special parotida (nr. în spatele mandibulei).

Tuberculoza poate fi recunoascută prin transpirație abundentă, stări de oboseală, tuse iritativă apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită.

Meningita se manifestă prin dureri la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, și fotofobie.

Cum prevenim bolile aerogene

„Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomerațiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosință, evitarea contactului cu bolnavii și evitarea spațiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi”, recomandă dr. Roșu.

Pe lângă prevenire, creșterea rezistenței organismului față de agenții patogeni se face prin igienă riguroasă, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, și prin rezolvarea la timp a unor focare de infecție din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice și infecții cronice ale rinichilor.

De asemenea, în momentul contactării bolii este indicată izolarea la domiciliu sau la spital, și respectarea recomandărilor medicului. Astfel se va grăbi perioada de recuperare, iar riscul de răspândire a virusului va fi diminuat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”