Trei dintre cele mai mari branduri de îmbrăcăminte la nivel mondial, acuzate că pun în pericol sănătatea a mii de oameni

Redactor:
Cristina Andrei
Trei dintre cele mai mari branduri de îmbrăcăminte la nivel mondial, acuzate că pun în pericol sănătatea a mii de oameni
Branduri de fashion renumite la nivel global, inclusiv H&M, Yara și Marks&Spencer cumpără materiale produse în fabrici care distrug sănătatea oamenilor din Indonezia, China și India, se arată într-o investigație jurnalistică citată de The Independent. Deșeurile toxice de la tratarea vâscozei, despre care se presupune că este un material eco-friendly utilizat pentru confecționarea hainelor, contaminează resursele de apă. Vâscoza este o fibră textilă pe bază de plante, ceea ce înseamnă că este uneori promovată ca o alegere etică pentru consumatori. Oricum ar fi, cea mai mare parte a materialului este obținută în prezent prin utilizarea unui proces intensiv de tratare cu chimicale, potrivit grupului Changing Markets Foundation.
Deșeuri toxice rezultate în urma tratării vâscozei, un material care se presupune că respectă toate normele etice, au transformat râurile în bazine în care sunt deversate toxinele rezultate în urma acestor procese, astfel că apa de băut a fost contaminată, acest lucru fiind corelat cu riscul de apariție a cancerului. 
 
Reprezentanții grupului susțin că au descoperit „dovezi clare” că producătorii de vâscoză deversează reziduurile poluante netratate în sursele locale de apă. De exemplu, locuitorii din Provincia Java de Vest din Indonezia au fost zăriți spălând produsele din vâscoză în râu, expunându-se direct la chimicalele conținute în acest material. Jurnaliștii au aflat atunci că nimeni nu mai înoată în râul respectiv. 
 
În apropierea unei alte fabrici din Jiangxi, China, producția de vâscoză se pare că a făcut apa Lacului Poyang să devină neagră, omorând peștii și creveții și împiedicând creșterea culturilor din regiune. În Madhya Pradesh, India, zonă care găzduiește o mare fabrică de vâscoză, membrii multor familii au fost diagnosticați cu cancer sau diformități la naștere, după ce pânza freatică și solul au fost contaminate de poluarea industrială. 
 
„Producția iefină, guvernată de o industrie a modei în schimbare rapidă și combinată cu regulile pentru protecția mediului extrem de laxe din China, India și Indonezia se dovedește că formează un mix toxic”, au transmis cei de la Changing Markets. Astfel, dacă industria modei nu ia rapid măsuri pentru a înlătura pagubele produse de producția de vâscoză, acestea se vor accentua mai arată investigația citată. 
 
O cerere fără precedent în industria vestimentară la nivel global, alimentată de populația în continuă creștere și de cerințele clasei de mijloc sunt doar câțiva dintre factorii care conduc la concluzia că producția de vâscoză nu va fi abandonată, dimpotrivă, va prospera. Managerul de campanie al Changing Markets, Natasha Hurley, a declarat că „acest raport dezvăluie că unele dintre cele mai mari branduri ale lumii închid ochii la practici cel puțin discutabile utilizate în lanțul lor de producție. 
 
„Cu o poluare a apei care este recunoscută drept un risc major pentru mediul de business, trecerea la procese de producție mult mai sustenabile și mai sigure ar trebui să fie un punct esențial pe agenda marilor retaileri. Marile branduri de fashion au o asemenea putere de cumpărare încât i-ar putea presa pe furnizori să renunțe la metodele controversate cu un efort relativ mic”, a adăugat reprezentanta Changing Markets. 
 
Organizația a calculat că 10 dintre aceste mari companii controlează în jur de 70% din producția globală de vâscoză, ceea ce se traduce într-o oportunitate clară pentru o transformare rapidă a mediului în acest sector. Grupul a făcut apel la marile nume ale industriei de fashion să meargă spre obținerea acestui material într-un mod care să nu prejudicieze mediul înconjurător, asistând și producătorii cu tot ceea ce înseamnă costuri de tranziție. H&M, Inditex, deținătorul Zara, și Marks&Spencer au fost contactate de Independent, însă au refuzat să comenteze acuzațiile. 
 

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide