Trei dintre cele mai mari branduri de îmbrăcăminte la nivel mondial, acuzate că pun în pericol sănătatea a mii de oameni

Trei dintre cele mai mari branduri de îmbrăcăminte la nivel mondial, acuzate că pun în pericol sănătatea a mii de oameni
Publicat: 13/06/2017, 15:30
Deșeuri toxice rezultate în urma tratării vâscozei, un material care se presupune că respectă toate normele etice, au transformat râurile în bazine în care sunt deversate toxinele rezultate în urma acestor procese, astfel că apa de băut a fost contaminată, acest lucru fiind corelat cu riscul de apariție a cancerului.
Reprezentanții grupului susțin că au descoperit„dovezi clare” că producătorii de vâscoză deversează reziduurile poluante netratate în sursele locale de apă. De exemplu, locuitorii din Provincia Java de Vest din Indonezia au fost zăriți spălând produsele din vâscoză în râu, expunându-se direct la chimicalele conținute în acest material. Jurnaliștii au aflat atunci că nimeni nu mai înoată în râul respectiv.
În apropierea unei alte fabrici dinJiangxi, China, producția de vâscoză se pare că a făcut apa Lacului Poyang să devină neagră, omorând peștii și creveții și împiedicând creșterea culturilor din regiune. În Madhya Pradesh, India, zonă care găzduiește o mare fabrică de vâscoză, membrii multor familii au fost diagnosticați cu cancer sau diformități la naștere, după ce pânza freatică și solul au fost contaminate de poluarea industrială.
„Producția iefină, guvernată de o industrie a modei în schimbare rapidă și combinată cu regulile pentru protecția mediului extrem de laxe din China, India și Indonezia se dovedește că formează un mix toxic”, au transmis cei de la Changing Markets. Astfel, dacă industria modei nu ia rapid măsuri pentru a înlătura pagubele produse de producția de vâscoză, acestea se vor accentua mai arată investigația citată.
O cerere fără precedent în industria vestimentară la nivel global, alimentată de populația în continuă creștere și de cerințele clasei de mijloc sunt doar câțiva dintre factorii care conduc la concluzia că producția de vâscoză nu va fi abandonată, dimpotrivă, va prospera. Managerul de campanie al Changing Markets, Natasha Hurley, a declarat că„acest raport dezvăluie că unele dintre cele mai mari branduri ale lumii închid ochii la practici cel puțin discutabile utilizate în lanțul lor de producție.
„Cu o poluare a apei care este recunoscută drept un risc major pentru mediul de business, trecerea la procese de producție mult mai sustenabile și mai sigure ar trebui să fie un punct esențial pe agenda marilor retaileri. Marile branduri de fashion au o asemenea putere de cumpărare încât i-ar putea presa pe furnizori să renunțe la metodele controversate cu un efort relativ mic”, a adăugat reprezentanta Changing Markets.
Organizația a calculat că 10 dintre aceste mari companii controlează în jur de 70% din producția globală de vâscoză, ceea ce se traduce într-o oportunitate clară pentru o transformare rapidă a mediului în acest sector. Grupul a făcut apel la marile nume ale industriei de fashion să meargă spre obținerea acestui material într-un mod care să nu prejudicieze mediul înconjurător, asistând și producătorii cu tot ceea ce înseamnă costuri de tranziție. H&M, Inditex, deținătorul Zara, și Marks&Spencer au fost contactate de Independent, însă au refuzat să comenteze acuzațiile.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase