Trupa Status Quo și-a anulat turneul european; chitaristul Rick Parfitt are probleme de sănătate

Trupa Status Quo și-a anulat turneul european; chitaristul Rick Parfitt are probleme de sănătate
Publicat: 03/08/2014, 11:25
Actualizat: 03/08/2014, 16:04

Trupa Status Quo trebuia să susțină un concert în Pula, Croația, sâmbătă seară, dar acesta a fost anulat cu câteva ore înainte ca membrii formației să intre pe scenă.

În 1997, Parfitt, în vârstă de 65 de ani, a suferit un cvadruplu bypass și, în urmă cu nouă ani, a fost nevoit să anuleze o serie de concerte pentru a efectua teste medicale, fiind suspect de cancer la gât.

Despre starea de sănătate actuală a chitaristului nu se știu foarte multe informații, dar un purtător de cuvânt al trupei a precizat că mai multe detalii vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Înainte de bypass-ul suferit în 1997, stilul de viață al lui Parfitt includea băutură și droguri. În 2008, acesta împreună cu soția sa, Lyndsay Whitburn, au devenit părinții gemenilor Lilly și Tommy, după un tratament de fertilizare în vitro reușit.
„Mă supără că nu o să apuc să-i văd crescând”, a declarat Parfitt, în noiembrie 2013. „Probabil că nu. Chiar dacă trăiesc până la 80 de ani, ei vor avea 20 de ani. Mi-ar plăcea să-i văd împlinind 21 de ani”, a mai spus acesta.

Avându-și originile în trupa rock The Specters, înființată la începutul anilor ’60, Status Quo și-a definitivat în 1967 componența și noua identitate muzicală. Anii ’70 au marcat debutul în forță pentru Status Quo, trupa lansând mai multe albume și hituri, precum „Caroline”, „Down, Down” și „Rockin’ All Over the World”, ce i-au asigurat prezența în istoria rockului britanic.

A fost prima trupă contemporană care a cântat în fața reprezentanților casei regale britanice, evenimentul având loc în 1982, la un concert caritabil sold-out la care a luat parte prințul Charles. Trei ani mai târziu, în 1985, Status Quo a dat startul concertului Live Aid, piesa „Rockin’ All Over the World” devenind imnul evenimentului.

În 1986, a lansat albumul „In the Army Now”, care a avut un succes comercial remarcabil, trupa continuând seria reușitelor cu numeroase premiere și recorduri muzicale. În același an, Status Quo a reușit performanța de a susține trei concerte în trei țări diferite – Marea Britanie, Elveția și Danemarca, în mai puțin de 24 de ore. Recordul avea să fie depășit de aceeași trupă, pe 21 septembrie 1991, când Status Quo și-a asigurat prezența în Guinness Book of Records pentru patru spectacole sold-out susținute în 11 ore și 11 minute, la Sheffield Arena, Glasgow SE&CC, Birmingham NEC, respectiv Wembley Arena, în cadrul turneului de promovare a albumului „Rock ‘Til You Drop”. Același an avea să aducă membrilor trupei și premiul Brit pentru contribuția la dezvoltarea industriei muzicale.

Tradusă în cifre, întreaga carieră Status Quo însumează 29 de albume de studio, 4 albume live, 7 compilații și 77 de single-uri, vânzările depășind 120 milioane de unități. Status Quo și-a petrecut aproape șapte ani și jumătate în clasamentele britanice (415 săptămâni), fiind trupa cu cele mai multe albume prezente în British Albums Chart, după The Rolling Stones.

Trupa Status Quo a concertat și la București, în octombrie 2012.

Dorina Calin, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase