Un asteroid uriaș va trece razant pe lângă Terra, chiar de Halloween

Un asteroid uriaș va trece razant pe lângă Terra, chiar de Halloween
Publicat: 30/10/2015, 10:38

Asteroidul, al cărui diametru a fost estimat la peste 400 de metri, va trece pe lângă planeta noastră cu viteza de 35 de kilometri pe secundă, la sfârșitul după-amiezei de Halloween, în jurul orei 17.00 GMT. Cunoscut sub denumirea 2015 TB145, asteroidul se va apropia până la aproximativ 480.000 de kilometri de Terra – o distanță puțin mai mare decât aceea dintre Pământ și Lună, dar relativ apropiată de aceasta prin prisma dimensiunilor cosmice.

Astronomii speră să capteze imagini cu diverse dispozitive de tip radar și să efectueze tot felul de măsurători în timpul apropierii asteroidului, această posibilitate reprezentând o raritate pentru oamenii de știință, care, de obicei, se bazează pe roboți de la bordul unor sonde spațiale pentru a colecta informații despre astfel de corpuri cerești. Cercetătorii se așteaptă să afle numeroase informații prețioase despre forma, dimensiunile, structura și formele de relief de la suprafața acestui asteroid.

Pe lângă valoarea pur științifică a acestui eveniment, apropierea de Terra a corpului 2015 TB145 ar putea să îi ajute pe ingineri să dezvolte tehnici de monitorizare și măsuri de contracarare a asteroizilor care ar putea să se afle pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

Asteroizi de mici dimensiuni cad în mod constant pe Terra, cei mai mulți dintre ei dezintegrându-se în atmosferă.

În urmă cu 65 de milioane de ani, un asteroid sau o cometă cu diametrul de circa 10 kilometri s-a prăbușit în zona peninsulei Yucatan din Mexic, declanșând modificări climatice globale care au determinat dispariția dinozaurilor, alături de 75% din totalul formelor de viață care existau în acea epocă.

Recent, în 2013, un meteorit cu diametrul de 20 de metri a intrat nedetectat în atmosfera terestră și a explodat spectaculos la circa 30 de kilometri deasupra orașului rusesc Celiabinsk, cauzând spargerea ferestrelor, avariera clădirilor și rănirea a 1.500 de persoane.

NASA lucrează la alcătuirea unui sistem de monitorizare a asteroizilor și cometelor cu potențial periculos, care vor trece la distanțe mai mici de 48 de kilometri de Terra.

Asteroidul 2015 TB145 a fost descoperit în urmă cu trei săptămâni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase