Un film despre tentativa eșuată de asasinare a lui Hitler va rula în deschiderea Festivalului Internațional Cinepolitica

Un film despre tentativa eșuată de asasinare a lui Hitler va rula în deschiderea Festivalului Internațional Cinepolitica
Publicat: 25/03/2015, 16:08

Thrillerul despre una dintre tentativele eșuate de asasinare a lui Adolf Hitler a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în afara competiției, și va rula pentru spectatorii români în premieră la puțin timp după lansarea lui în Germania, potrivit organizatorilor festivalului.

Cea de-a patra ediție a festivalului Cinepolitica va avea loc între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvira Popescu.

„13 minute care ar fi putut schimba cursul istoriei”, o istorie fascinantă, mai puțin cunoscută publicului larg, este adusă pe ecrane de regizorul unor producții ca „Das Experiment” și „Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang”. Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bombă artizanală într-un local în care Hitler urma să țină un discurs. Însă liderul nazist și-a schimbat programul pe neașteptate și bomba a explodat cu 13 minute după plecarea sa, omorând alți opt oameni.

„Este o poveste bine construită despre un erou german singuratic, care a încercat să-l elimine pe Adolf Hitler în 1939, un fel de prequel la nebunia finală din «Der Untergang»”, scria publicația Screen Daily. Georg Elser a murit înainte de finalul războiului, pe 9 aprilie 1945, într-un lagăr de concentrare. 9 aprilie este și ziua în care filmul va avea premiera în cinematografele din Germania.

Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuți regizori germani, multipremiat pentru „Das Experiment” (2001) și „Downfall” (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar.

„13 Minutes” marchează întoarcerea regizorului la filmele în limba germană, după trei producții în engleză – „Invazia/ The Invasion” (2007), „Cinci minute în Rai/ Five Minutes of Heaven” (2009), distins cu premiul pentru regie la Festivalul Sundance, și „Diana” (2013).

Sub conceptul „arena”, Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice și va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinți ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu.

Un astfel de lungmetraj este „Timbutku”, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar și distins cu șapte trofee César, inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună regie. Inspirat din realitate, „Timbuktu” surprinde transformarea unui oraș din Mali preluat de jihadiștii din grupările Al-Qaïda au Maghreb islamique (Aqmi) și Ansar Dine.

Fundamentaliștii islamiști au interzis plăceri simple, ca muzica și fotbalul, și au impus reguli extreme, în special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a câștigat și premiul juriului ecumenic la Festivalul de la Cannes 2014. Proiecția va fi organizată cu susținerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez din București.

Pe 27 aprilie, cu susținerea Ambasadei Ucrainei în România, ONG-ul Pământeni va lansa la Cinepolitica o campanie de strângere de fonduri – „Pământeni pentru Ucraina”. Cu acest prilej, vor fi proiectate documentarul „Nadia noastră”, despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deținută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, și scurtmetraje din seria „Babylon’13 – Cinema of Civil Protest”. Proiecțiile vor fi urmate de dezbateri.

Organizat de Asociația Cultură și Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte) din București. Evenimentul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”