Un nevăzător și prietenul lui fără brațe au plantat 10.000 de copaci. „Eu sunt mâinile lui, iar el este ochii mei”

Redactor:
Adriana Stanca
Un nevăzător și prietenul lui fără brațe au plantat 10.000 de copaci. „Eu sunt mâinile lui, iar el este ochii mei”
Jia Haixia și Jia Wenqi au plantat 10.000 de copaci, deși unul dintre ei este orb, iar celălalt nu are brațe.

Un bărbat orb și prietenul lui rămas fără brațe în urma unui accident au demonstrat că, dacă ai voință, nicio dizabilitate nu te poate împiedica să-ți îndeplinești visul. Așdar, în ultimii zece ani, Jia Haixia și Jia Wenqi au plantat în Hebei, China, nu mai puțin de 10.000 de copaci.

Cei doi chinezi, acum în vârstă de 53 de ani, s-au împrietenit în urmă cu un deceniu, când nici unul, nici celălalt nu reușea să-și găsească un loc de muncă din cauza afecțiunilor fizice, scrie dailymail.co.uk.

Haixia s-a născut cu cataractă congenitală, din cauza căreia nu a putut vedea nicioadă cu ochiul stâng. În anul 2000 însă, în urma unui accident, bărbatul și-a pierdut vederea și la celălalt ochi, devenind astfel complet orb.

Wenqui, pe de altă parte, și-a pierdut ambele brașe într-un accident, pe când avea doar trei ani.

FOTO: dailymail.co.uk

Așadar, în 2001, după ce toate încercările de a se angaja au eșuat, Haixa și Wenqui au decis totuși să facă ceva pentru viitoarele generații: au luat în arendă un teren din apropierea unui râu și au început să planteze copaci.

„Eu sunt mâinile lui, iar el este ochii mei”, a spus Haixia.

Munca lor le-a adus astfel un mic venit din partea guvernului și, în plus, s-a dovedit a fi un mijloc eficient de protecție a satului lor împotriva inundațiilor.

FOTO: dailymail.co.uk

În fiecare zi, cei doi se trezesc la ora 7 și pleacă la plantat. Drumul este anevoios, astfel că Wenqui trebui să-și care prietenul în spate pentru a traversa un râu. Mai departe, Haixia se ocupă la plantatul în sine, ghidat fiind însă de prietenul lui. Pentru că nu își permit să cumpere puieți, bărbații recoltează butași manual.

FOTO: dailymail.co.uk

Nu a fost o muncă ușoară, însă acum, după 10 ani de când și-au început „proiectul”, Haixia și Wenqui au reușit să planteze nu mai puțin de 10.000 de copaci, pe o suprafață de trei hectare.

„Suntem pe picioarele noastre. Rodul muncii noastre este dulce”, a spus Wenqui în cele din urmă.

Inchide