Un nou studiu dă un răspuns exact: ce este mai periculos pentru inimă – zahărul sau sarea?

Un nou studiu dă un răspuns exact: ce este mai periculos pentru inimă - zahărul sau sarea?
Publicat: 16/09/2014, 12:55

Zahărul este mult mai periculos decât sarea în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care susțin că nivelul ridicat al acestuia în sânge afectează o zonă a creierului ce determină creșterea pulsului și a tensiunii arteriale.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetătorii din New York și Kansas susțin veridicitatea concluziilor studiului și pe baza unei alte cercetări recente, la care au participat 8.670 de francezi adulți, care nu a descoperit nicio legătură între consumul de sare și hipertensiunea arterială.

De mult timp, experții recomandă ca populația să consume mai puțină sare, reducând aportul zilnic la maximum o linguriță, avertizând că aceasta crește riscul unui atac vascular cerebral cu 25% și ar fi responsabilă pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.

Dar cercetătorii conduși de James DiNicolantonio au publicat un articol în American Journal of Cardiology în care susțin că „zahărul, nu sarea, ar putea fi adevăratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este susținut de analizarea datelor obținute în urma mai multor studii la scară largă care sugerează că zahărul are o legătură mult mai pregnantă cu hipertensiunea decât sodiul (sarea de bucătărie este clorura de sodiu, n.r.). Încurajarea populației să reducă aportul de zahăr, nu de sare, ar putea fi o strategie nutrițională mai bună pentru controlarea tensiunii arteriale”.

Experții americani cred că nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează o zonă a creierului numită hipotalamus, care duce la o creștere a pulsului și a tensiunii arteriale. Cercetătorii mai spun că organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creștere a ritmului cardiac.

DiNicolantonio, cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice și părerile experților care spun că o scădere a consumului de sare va duce la o scădere a incidenței obezității și bolilor cardiace.

„Noi susținem opusul acestei idei. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate și bogate în zaharuri, crescând astfel riscul de diabet, obezitate și boli cardiovasculare”, spune DiNicolantonio.

Motivele acestei corelații invers proporționale sunt complicate, dar cercetătorii cred că un nivel scăzut de sare în alimentație duce la creșterea concentrației anumitor grăsimi în sânge.

Medicul Aseem Malhotra, cardiolog și director științific al Action on Sugar, o organizație guvernamentală care cercetează efectele zahărului asupra sănătații, spune că riscurile ridicate ale consumului de zahăr asupra sănătății au fost subestimate. „Știm că zahărul nu conține niciun nutrient și avem tot mai multe dovezi că este un factor de risc independent pentru multe maladii”, spune acesta.

Pe de altă parte, profesorul Graham McGregor, expert în medicină cardiovasculară la Queen Mary, University of London, spune că dovezile care dau vina pe zahăr și nu pe sare pentru creșterea tensiunii arteriale „sunt incredibil de slabe”, argumentând că cercetări întinse pe decenii au arătat o legătură puternică între consumul de sare și hipertensiune.

Agenția britanică responsabilă cu controlul obezității recomandă, potrivit unui anunț făcut în iunie, ca femeile să consume maximum șase lingurițe de zahăr, iar bărbații șapte-opt lingurițe, zilnic.

Datele statistice din Marea Britanie arată însă că un adult consumă, în medie, 15 lingurițe de zahăr, din cauza cantitaților importante care se găsesc în sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvișuri și mâncăruri semipreparate.

(Bogdan Enache, [email protected])

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?