Un orășel italian vinde case la prețul unei cafele. Ce ar trebui să știe noii proprietari

Redactor:
Silviu Bănilă
Un orășel italian vinde case la prețul unei cafele. Ce ar trebui să știe noii proprietari
Detalii pe gândul

Ollolai, un orășel din regiunea muntoasă Barbagia, situată pe insula Sardinia, vinde sute de case abandonate la prețul de un euro, scrie CNN.

Ollolai nu este prima localitate italiană care încearcă o asemenea strategie inedită, dar ar putea fi singura care a mers „până la capăt”. Mai mult, zona pitorească are potențialul de a atrage clienți din toată lumea. Din păcate pentru viitorii cumpărători, renovarea unei case luate cu un euro va dura cel puțin trei ani și va costa cel puțin 25.000 dolari.

Autoritățile vor să evite astfel transformarea orășelului într-unul „fantomă”. În ultimii cincizeci de ani, populația Ollolaiului a scăzut de la 2.250 la 1.300 de persoane și în fiecare an aici se nasc foarte puțini copii.

„Ne lăudăm cu originile preistorice”, spune Efisio Arbau, primarul din Ollolai. „Cruciada mea este să salvez tradițiile unice de la dispariție. Mândria față de trecut este puterea noastră. Am fost mereu niște oameni încăpățânați, nu am permis ca sătucul nostru să dispară”.

Orașul-fantomă

Ollolai a fost cândva capitala Barbagiei și rămâne un punct de reper în Sardinia. Unele tradiții au supraviețuit timpului. Astfel, ciobanii continuă să vândă brânză de oaie, Casu Fiore Sardo. Arbau face o comparație între greutățile orașului și luptele vechi ale strămoșilor.

„Am avut cândva un rege neînfricat, Dux Ospitone, care a unit toate triburile. Strămoșii noștri păgâni nu au plecat niciodată capul în fața cotropitorilor romani, care ne-au denumit „barbari”, povestește Ospitone.

„Aceste dealuri sunt tărâmurile înalte ale Italiei și noi suntem fiii lui „Braveheart, Inimă Neînfricată”.

În prezent, Ollolai, al cărui nume este inspirat de strigătul de luptă „alale”, dorește să revină în actualitate. Arbau a luat legătura cu foștii proprietari – ciobani, fermieri și meșteri populari – rugându-i să predea casele autorităților.

Primarul a aprobat un decret special și a pus proprietățile la vânzare, la prețuri de chilipir, în 2017. În ciuda condițiilor precare, trei case au fost deja vândute și Arbau spune că a primit cereri de la peste 100 de persoane din toată lumea, inclusiv din Rusia și Australia. Oficialul speră ca noii proprietari să renoveze casele, să ofere joburi celor din oraș și să revigoreze economia locală.

În negura timpului

Vito Casula, un constructor ieșit la pensie, a fost primul care a cumpărat o casă cu două etaje, la prețul unei banale cafele.  Acesta a transformat locuința, folosind materiale ecologice, dar a păstrat alura originală, prin reciclarea mobilei tradiționale.

Casula recomandă orașul oricărei persoane care s-a săturat de stres și are nevoie de o pauză. „Aerul curat, poluarea aproape inexistentă și peisajele pitorești au puterea de vindecare. Pe mine nu mă mai dor șalele, de când locuiesc aici”, a spus italianul.

Totodată, Ollolai este un tărâm superstițios, unde femeile fac amulete pentru alungarea ghinionului și localnicii își pun cărți de rugăciuni în mașini.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Un bodyguard al lui Putin s-a sinucis în timpul programului de muncă. De ce ar...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
ATENȚIE! Cum poți să ai o pensie de 3.000 de lei LUNAR. Sunt câțiva pași...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Detoxifierea organismului în 6 pași
Inchide