Una dintre cele mai importante personalități din China a încălcat legea copilului unic. „În China, legile nu se aplică celor bogați”

Una dintre cele mai importante personalități din China a încălcat legea copilului unic. În China, legile nu se aplică celor bogați
Publicat: 09/05/2013, 12:15
Actualizat: 01/02/2019, 15:54

Celebrul regizor Zhang Yimou, una dintre cele mai importante personalități culturale promovate de oficialitățile din China, a fost acuzat că a încălcat de mai multe ori politica draconică a copilului unic din această țară, a anunțat joi presa centrală chineză, citată de AFP.

Zhang Yimou are cel puțin șapte copii cu mai multe femei, potrivit ziarelor chineze. Acestea au publicat informația după mai multe zile în care în toată China au circulat o serie de zvonuri, generate de publicarea pe internet a unei fotografii cu ultima soție a cineastului, alături de trei copii.

Serviciul pentru planificare familială din Wuxi din estul Chinei au deschis o anchetă și, ținând cont de veniturile sale considerabile, cineastul chinez riscă o amendă de 160 milioane de yuani (20 milioane euro), au precizat cotidienele chineze.

Zhang Yimou nu a făcut deocamdată niciun comentariu despre această situație. Numeroși internauți chinezi s-au declarat însă supărați din cauza acestor încălcări presupuse ale legii, pe care, în opinia lor, doar bogații pot să și le permită în China.

„În China, legile nu se aplică celor bogați”, afirmă Xueshangulang pe un microblog. „Planificarea familială îi martirizează doar pe săraci”, consideră un alt internaut, referindu-se la milioanele de familii cu venituri modeste care suferă de pe urma brutalității politicii copilului unic.

Nemulțumirea internauților chinezi este alimentată și de statutul social extrem de solid pe care îl are Zhang Yimou. În trecut lăudat pentru filmele sale interzise, Zhang Yimou, în vârstă de 61 de ani, a devenit unul dintre susținătorii regimului, participând la organizarea marilor ceremonii oficiale, precum ceremonia de sărbătorire a celor 60 de ani de la instaurarea regimului comunist în China, în 2009, și ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul „Eroii/ Hero”, cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite. Cel mai recent film al său se intitulează „The Flowers of War” (2011) și l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Zhang Yimou a fost nominalizat de două ori la Oscar. Niciun film și niciun regizor din China nu a câștigat vreodată un trofeu major în cadrul galei organizate de Academia de film americană.

Regizorul Zhang Yimou a câștigat două premii Leul de Aur, în 1992, cu „Qiu Ju da guan si/ The Story of Qiu Ju”, și în 1999, cu „Mica învățătoare”, precum și un Leu de Argint, cu „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”, în 1991, la Festivalul de Film de la Veneția.

Primul său film, „Sorgul roșu”, în care joacă Gong Li, soția și muza sa, a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 1988. Regizorul a devenit celebru pe plan internațional cu filmul „Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern”. Au urmat „Huozhe/ Lifetimes”, Marele Premiu al juriului de la Cannes, în 1994, și „Eroul”, în 2003. Cineastul chinez are în palmares și două premii BAFTA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...