VIDEO. 2013, anul aniversar Maria Tănase. Povestea cântăreței supranumită „Pasărea Măiastră” de către Nicolae Iorga

Publicat: 12/10/2013, 22:37
Actualizat: 30/07/2014, 15:40

Anul aniversar „Maria Tănase” va include, în lunile următoare, concerte atât în România, cât și în străinătate, marcând aniversarea unui secol de la nașterea cântăreței de muzică populară.

Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu și a florarului Coandă Tănase.

A urcat pe scenă pentru prima dată când avea 8 ani, în timpul serbării de sfârșit de ani a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari, desfășurată la Căminul Cultural „Cărămidarii de Jos”. A urmat trei clase la Liceul „Ion Heliade Rădulescu”, a apoi s-a retras pentru a-și putea ajuta familia la munca în grădină.

Când avea 15 ani a participat la Miss România, iar doi ani mai târziu a plecat de acasă și s-a angajat casieriță într-un birt. Acolo obișnuia să și cânte, fiind astfel descoperită de Sandu Eliad, cunoscut publicist și regizor de teatru al vremii respective. Cu ajutorul acestuia, Maria Tănase cunoaște mai mulți tineri ai unui cenaclu, care o sfătuiesc să nu renunțe la muzică.

Debutează la teatrul de revistă condus de Constantin Tănase, iar în iunie 1934 apare în paginile publicației „Cărăbuș-Express”, sub pseudonimul Mary Atansiu. În același an îl cunoaște pe Constantin Brăiloiu, fondatorul „Arhivei Internationale de Folclor de la Geneva”.

Imprimă romanța „Mansarda”, de Nello Manzatti, la casa de discuri Lifa Record, care se bucură de succes. Urmează colaborarea cu casa de discuri Columbia, unde, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner, înregistrează piesele „Cine iubește și lasă” și „Mi-am jurat de mii de ori”.

Adevăratul său debut are loc însă în februarie 1938, când acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș susține la Radio România un program muzical, în timpul emisiunii „Ora satului”. Atunci, talentul Mariei Tănase este remarcat de cronicarii muzicali, dar și de public, astfel că solista continuă să fie cânte aproape săptămânal la radio.

Pe 17 august 1938, cântă la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, unde istoricul Nicolae Iorga o supranumește „Pasărea măiastră”. În același an se angajează la Teatrul „Alhambra” al lui Nicolae Vlădoianu și lansează cu mare succes cântecele „Mi-am pus busuioc în păr” și „Habar n-ai tu”.

Este invitată la Expoziția Universală de la New York, unde cântă alături de orchestra lui Grigoraș Dinicu și cu naistul Fănică Luca. La același eveniment participă și George Enescu și Constantin Brâncuși.

În anul 1940, Garda de Fier distruge toate discurile Mariei Tănase, sub pretextul că acestea ar fi distorsionat folclorul românesc autentic. În realitate însă, mișcarea avusese loc pentru că în cercul de prieteni ai cântăreței se aflau și unii evrei sau democrați, printre care folcloristul Harry Brauner și prozatorul Gheorghe Dinu (cunoscut sub pseudonimul Stephan Roll).

Un an mai târziu susține un turneu în Turcia, unde președintele de atunci o desemnează cetățean de onoare.

În octombrie 1946, cântă la înființarea noii fundații a Societății Române de Radiodifuziune, eveniment în cadrul căruia își dau concursul și violonistul Ion Voicu, pianista Maria Fotino și violoncelistul Ion Fotino.

Peste șase ani devine profesoară la Școala medie de muzică nr. 1 din Capitală. Lansează piesele „Dragi mi-s cântecele mele” și „Aseară vântul bătea”. Este distinsă cu Premiul de Stat în anul 1955, iar în 1957 primește titlul de Artist emerit.

Mai târziu, în 1958, imprimă la Electrecord, în limba franceză, cântecele „Doina de Dolj”, „Cine iubește și lasă”, „Uhăi, bade” și „Iac-așa”. Acestea, alături de alte piese ale sale în limba română, sunt incluse pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant Du Monde”, ce primește în 1965 trofeul „Grand prix du disque” din partea Academiei „Charles Cros” din Paris.

În plus, Maria Tănase joacă pe scena Teatrului Municipal, în piesele „Cadavrul viu” și „Horia”. Cântă operetă în „Mascota” și primește rolul principal în comedia muzicală „Sfinxul de la Hollywood”. De asemenea, interpretează piese și în filmele „Se aprind făcliile”, „România”, „Ciulinii Bărăganului” și în scurt-metrajul „Amintiri din București”.

În primăvara anului 1963, în timpul unui turneu la Hunedoara, cântăreața află că suferă de cancer la plămâni. Se întoarce în București pe 2 mai, iar pe 22 iunie 1963 se stinge din viață la Spitalul Fundeni.

Maria Tănase a fost căsătorită cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie (Clery Sachelarie).

Pe lângă succesul extraordinar în lumea muzicii populare, interpreta a avut și o „viață paralelă”, multe voci susținând că aceasta ar fi colaborat cu serviciile secrete de spionaj din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”