VIDEO. „Hackschooling”, conceptul educațional inventat de un băiat în vârstă de 13 ani

VIDEO. Hackschooling, conceptul educațional inventat de un băiat în vârstă de 13 ani
Publicat: 12/01/2014, 19:50
Actualizat: 29/07/2014, 19:10

Un băiețel în vârstă de numai 13 ani din SUA a ținut un discurs foarte apreciat în cadrul conferințelor TEDex. Logan LaPlante a atras că sistemele tradiționale de învățământ urmează stiluri de predare care nu le permit elevilor să fie creativi, să vorbească despre ceea ce le place sau să pună în practică ceea ce învață.

În plus, copiilor le este indusă ideea că fericirea apare abia la vârsta adultă, după depășirea unor „etape firești”, a arătat adolescentul: „Mergi la școală, mergi la liceu, ia-ți o slujbă, căsătorește-te…Și gata, atunci vei fi fericit”.

„Dar dacă am baza educația pe studiul fericirii și sănătății?”, a întrebat el. „Educația este importantă, dar de ce a fi fericit și sănătos nu sunt considerate forme de educație? Nu înțeleg”, a continuat Logan discursul, arătând că sportul, dieta și nutriție, timpul petrecut în natură, relațiile cu cei din jur, managementul stresului, recreerea, religia și spiritualitatea sunt „forme” de educație.

Băiatul a mai povestit că părinții săi l-au retras de la școala la care era înscris pe când avea 9 ani, optând pentru o formă alternativă de învățământ,

„Încă mi-o amintesc pe mama plângând când oamenii îi spuneau că e nebună și că totul a fost o idee proastă. Privind înapoi, îi sunt recunoscător că nu a renunțat în fața presiunilor de genul acesta”, a spus el.

Pentru a accentua modul în care educația trebuie „revoluționată”, Logan a dat chiar exemplul hackerilor: „Mulți oameni se gândesc la hackeri ca la niște tocilari pasionați de calculatoare, care locuiesc în subsolul casei părinților lor și răspândesc viruși informatici”, a spus el. „Eu nu îi văd așa. Hackerii sunt inovatori. Sunt oamenii care provoacă și schimbă sistemul pentru a-l face diferit, pentru a-l face mai bun. Ei așa gândesc. (…) Eu cresc într-o lume în care este nevoie de mai mulți oameni care să gândească precum niște hackeri. Și nu mă refer doar la tehnologie (…), ci și la educație”, a continuat băiatul.

„Creativitatea, gândirea tipică unui hacker, fericirea și sănătatea, lecțiile care pun accent pe practică, tehnologia și resursele online – toate aceste fac parte din educația mea”, a explicat Logan, introducând totodată un nou concept: „hackschooling”. „Ca și ceilalți copii, studiez mult matematica, știință, istorie și literatură. Înainte nu îmi plăcea să scriu, pentru că profesoara mea mă punea să scriu despre fluturi și curcubee. Iar eu voiam să scriu despre schi”, a explicat el. Totul s-a schimbat însă când i s-a cerut să scrie despre ceea ce îi place, despre lucruri pe care eu le cunoștea prin propria experiență.

În final, Logan LePlant a prezentat publicului imaginea unui munte înzăpezit, pentru a accentua conceptul de care a vorbit în timpul discursului: „Dacă toți ar schia pe acest munte la fel cum majoritatea oamenilor gândesc despre educație, atunci cu toții ar schia pe același traseu, probabil pe cel mai sigur. Iar cea mai mare parte a zăpezii ar rămâne neatinsă. Eu mă uit la acest munte și văd mii de posibilități”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice