• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

VIDEO INEDIT. Ambasadorul britanic recită în română, de ziua lui Eminescu, poezia „Revedere”

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, recită în limba română, de ziua poetului național Mihai Eminescu, poezia „Revedere”, arătând că pădurile României sunt printre cele mai frumoase din Europa și trebuie protejate.

Harris a înregistrat și un mesaj video, așa cum a anticipat luni pe pagina sa de Twitter, filmul fiind transmis în exclusivitate MEDIAFAX și urmând a fi postat în cursul zilei pe canalele de social media ale Ambasadei Marii Britanii.

„Ianuarie este o lună a marilor scriitori cred, în România și în Marea Britanie. Pe 25 ianuarie, marcăm în Marea Britanie ziua de naștere a lui Robert Burns, poetul național al Scoției, și pe 15 ianuarie marcăm ziua lui Mihai Eminescu, și cu această ocazie aș dori să citesc o poezie de Mihai Eminescu. Am ales, cred că, o poezie celebră, «Revedere», care este despre o întâlnire între un om, cred Eminescu, și o pădure”, spune ambasadorul britanic.

Harris explică alegerea acestei poezii deoarece el crede că „peisajul României este probabil dintre cele mai frumoase pe continentul Europei din cauza pădurilor, și din cauza pădurilor virgine, ceva unic în Europa și ceva foarte valoros”.

El spune că „o pădure plină de flori, de animale, de biodiversitate” este foarte importantă și trebuie păstrată pentru viitor. Harris adaugă că Ambasada Marii Britanii sprijină în prezent proiectul „Plantăm fapte bune”, destinat protecției pădurilor din România.

Ambasadorul Harris și-a deschis în decembrie cont pe Twitter și a făcut urări românilor de Crăciun, el postând atunci și un filmuleț pe Youtube, în care apare recitând câteva versuri din Plugușor și purtând un tricou înscripționat cu mesajul „Keep calm and ReStart Romania”.

El a venit ca ambasador al Marii Britanii în România în 2010, reușind, ca și predecesorii săi Robin Barnett și Quinton Quayle, să învețe foarte bine limba română, neavând ezitări în a etala aceste cunoștințe, inclusiv în interviuri acordate presei.

Martin Harris este și unul dintre primii și puținii ambasadori străini la București care deține un blog, pe care afișează comentarii și mesaje atât în limba engleză, cât și în română.

România marchează, marți, Ziua Culturii Române și împlinirea a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanți poeți și prozatori români, fiind considerat poetul național. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naționale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.

Inchide