Zece locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Barcelona, orașul de care te vei îndrăgosti și în care o să vrei să te muți după doar două zile – FOTO

Publicat: 25/08/2019, 13:00

Mulți or să spună că Barcelona este un oraș turistic în care aglomerația nu te lasă să te bucuri de concediu, dar eu țin să-i contrazic. În afară de unele zone, cum ar fi La Rambla, pe care nu vă sfătuiesc să o vizitați noaptea, dar o să vedeți mai încolo de ce spun asta, și La Barceloneta, toate sunt aerisite și nu te vei simți „sufocat” de valul de turiști. Am plecat și eu cu gândul acesta, de aglomerație, lume multă, dar când am ajuns, mi-am schimbat cu totul percepția.

Practic, toată Barcelona te va face să vrei să mergi pe jos și nu cu mijloacele de transport, pentru că poți avea ocazia să vezi ceva la orice pas. Este și cazul meu, care după șapte zile de vacanță și aproape de mers numai pe jos, am rămas, în afară de momentele de neuitat, cu trei bătături care parcă îmi ziceau: „Ia autobuzul! Ia metroul”, dar nu am ascultat și bine că nu am făcut-o.

Barcelona,o oază de liniște pentru agitați

Am rămas șocat când am văzut că poți face chiar orice în orașul cu ieșire la Marea Balearelor, de la a vedea o grămadă de obiective turistice (parcuri, muzee, plaje și munte), până la a merge pur și simplu pe stradă și să rămâi cu gura căscată la lucrările lui Antoni Gaudi.

Un alt punct forte al Barcelonei sunt cu siguranță localnicii. Am mai fost la Madrid, dar vibe-ul pe care l-am simțit în Barcelona nu se compară cu nimic altceva. Pur și simplu te simți liber și orașul te provoacă să încerci lucruri noi. Știam de când fusesem prima oară în Spania că spaniolii sunt persoane „calde” și mereu săritoare, dar în Barcelona totul este la un alt nivel. „Nu contează de unde vii, cine ești, culoarea pielii sau orientarea sexuală, este loc pentru toată lumea în Barcelona”, mi-a spus un localnic în timp ce luam masa aproape de Sagrada Familia.

barcelona

Te simți ca acasă, chiar dacă ești doar de câteva zile în oraș, sunt cuvintele cu care pot rezuma experiența prin care am trecut.

Acum, să începem cu top 10 locuri de neratat în Barcelona și ceva bonus care o să vă fie de folos în vacanță. Înainte să dau startul, trebuie să-ți spun că vei găsi doar obiectivele care m-au făcut să vreau să mă întorc.

Zece locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Barcelona

1. Muzeul Național de Artă Catalană sau locul care m-a lăsat fără cuvinte de când l-am văzut

Amuzant este faptul că l-am găsit din întâmplare. Ne duceam în drum spre apartament când l-am văzut și nu m-am lăsat până nu m-am dus să-l văd mai îndeaproape. Nu mi-a fost dat niciodată să am în fața ochilor o clădire mai impunătoare și care să emane atâta liniște, locul acesta fiind unul dintre motivele pentru care m-am îndrăgostit pentru totdeauna de Barcelona, sau cum îmi place mie să-i spun „o oază de liniște pentru agitați”.

muzeul național de artă catalană

În fața palatului care găzduiește muzeul vei vedea Fântâna magică din Montjuic, iar dacă vei avea norocul te vei bucura de un spectacol de lumini, fum și muzică. Muzeul Național de Artă Catalană mi-a adus aminte de Casa Culturii din Iași, dar cu o arhitectură mult diferită. Muzeul trebuie văzut mai ales pentru că vei avea ocazia să admiri toate formele de artă: sculptură, pictură, obiecte de artă, desene, fotografie, gravuri și o colecție numismatică. Sunt expuse lucrări ale marilor pictori spanioli El Greco, Rubens, Zurbaran și Velazquez.

Dacă aș fi în locul tău, primul loc pe care aș vrea să-l văd când ajung în Barcelona ar fi acesta.

2. Satul spaniol, locul în care am mers 30 de minute prin ploaie, dar a meritat

Poble Espanyol (Satul Spaniol) este unul din acele locuri în care ajungi mai greu, în acest caz pe jos, dar când ești la destinație, uiți de oboseală și de faptul că te-ai udat până la piele. Asta e, vremea ne-a jucat o nouă festă, dar a meritat.

Când am intrat, am avut impresia că cineva a luat centrul Brașovului și l-a pus acolo, dar a uitat să ia și valul de turiști, avantaj pentru noi. Pe lângă clădirile vechi, restaurantele și concertul din piața centrală, am intrat și în magazinele de suveniruri, cât și într-o sală în care îți explicau ce înseamnă spiritul catalan. Totodată, aici am mâncat cel mai bun desert din viața mea, undeva lângă biserică. Înghețată de căpșuni într-o crustă de ciocolată și cu frișcă lângă. Pur și simplu un deliciu culinar.

Să vizitezi Satul Spaniol dacă vrei să ai parte de liniște și relaxare, pentru că după doar câteva ore vei simți că ți-ai încărcat bateriile.

satul spaniol

3. El Gotic sau cartierul medieval în care ai impresia că te-ai întors în timp

Când vei intra, o să ai impresia că la fiecare cotitură vei da peste un cavaler cu sabie sau de un turnir. Acesta este sentimentul de care te vei bucura cât timp vei vizita cartierul. Străduțele medievale înguste se îmbină perfect cu restaurantele tradiționale în care vei putea mânca liniștit o paella sau să bei un sangria.

În expediția pe care o vei face în El Gotic, să vă asigurați că aveți destulă baterie la telefon pentru că veți avea nevoie pentru poze. Poți începe cu Catedrala din Barcelona, o clădire pe cât de complicată din punct de vedere arhitectural, pe atât de atrăgătoare vizual. Un alt loc pe care nu vrei să-l ratezi este podul ce traversează strada Bisbe. Când îl vei vedea în poze o să-i spui: „Aaa, un simplu pod”, dar când îl ai în față, o să-și schimbi cu totul părerea.

pod

Trebuie să vezi și muzeul Picasso. Un lucru interesant. Celebrul pictor a trăit în El Gotic. Totodată, lucrul care mi-a plăcut cel mai mult sunt mahalalele care te întâmpină încă de la intrare. Rufele puse la uscat și oamenii care se bucură de viața simplă, mi se pare că descrie Barcelona autentică, lipsită de prejudecăți. Nu e cel mai bogat oraș din lume, dar oamenii știu să se bucure de viață.

Și încă un lucru. Cartierul este perfect pentru o plimbare romantică în care să te plimbi și să uiți de toate problemele.

mahalale

4. Arcul de Triumf din Barcelona, monumentul pe sub care trebuie neaparat să treci cu bicicleta

În expediția pe care am făcut-o cu bicicleta închiriată, am avut ocazia să trec pe sub Arcul de Triumf. Un monument care te face să te holbezi la el și să vrei să faci cât mai multe poze.

Spre deosebire de majoritatea arcurilor de triumf, care celebrează victorii militare, acesta are un caracter civil, pentru că este un simbol al progresului artistic, științific și economic. Pe o parte a monumentului este o sculptură denumită în catalană „Barcelona rep les nacions”, adică „Barcelona urează bun venit națiunilor”. După ce ai admirat destul monumentul, îți poți continua călătoria în Parcul de la Ciutadella, un loc liniștit, ca toate celelalte.

arcul de triumf

5. Parcul Guell sau muzeul în aer liber al Barcelonei

Am intrat și nu mi-a venit să cred ce monumente arhitecturale a putut crea Antoni Gaudi. Au un stil aparte pe care nu l-am mai văzut nicăieri și ca multe alte lucruri din oraș, îți transmit o stare de calm.

Un sfat. Când te vei duce să vizitezi Parcul Guell să-ți rezervi o jumătate din zi doar pentru acest loc. Poți ajunge foarte ușor cu autobuzul, iar cozile nu durează mult, dar trebuie să ai grijă, pentru că se intră doar la anumite ore. Cel mai bine este să-ți cumperi biletul online.

parc guell

Atunci când intri pe poarta parcului, o să ai impresia că ai intrat în universul Hänsel și Gretel datorită celor două clădiri care te întâmpină. Cea din dreapta, cu vârful acoperișului în formă de ciupercă, arată ca o casă decorată cu bomboane. Casa din dreapta are ferestre mari la parter și creneluri înflorate, pentru o fațadă veselă și primitoare. Aceasta poate fi explorată în interior, fiind magazinul pe două etaje care oferă spre vânzare albume, cărți poștale, ghiduri de călătorie și multe altele.

Vei urca niște scări și vei ajunge la atracția parcului. O salamandră mare, colorată și cu gura larg deschisă, ca și cum ți-ar zâmbi. Trebuie să mai vezi viaductele și monumentele din stânci care te vor „obliga” să-ți faci un selfie.

salaandra

6. Clădirea care te va lăsa fără cuvinte,Casa Batllo

Acest monument arhitectural incredibil și de un design aparte a fost creată, da, ați ghicit, tot de Gaudi. Clădirea mai este cunoscută și sub numele de „Casa Oaselor”, pentru că îți dă impresia de ființă umană.

Cuvântul care descrie cel mai bine Casa Batllo cred că este nonconformist. Nu vei vedea un stil „plicticos”, linii drepte și organizate, ci dimpotrivă, o să-ți dai seama că Antoni Gaudi a vrut și chiar a ieșit din tipare. Fațada este decorată cu un mozaic făcut din bucățele de ceramică în diferite culori.

casa bathlo

Ce m-a ajutat să aflu mai multe despre clădire a fost faptul că am primit la intrare un ghid audio care mi-a explicat în limba pe care am ales-o ceea ce am văzut. Cel mai mult mi-a plăcut curtea interioară în care te poți odihni puțin și poți vedea casa în toată splendoarea ei. Un alt loc pe care trebuie să-l vezi este terasa de pe care poți vedea o mică parte din Barcelona, dar înainte de asta, să nu uiți să imortalizezi vizita cu o poză în micul balcon.

casa bathlo

7. Unul din locurile fără inhibiții din Barcelona sau muzeul Erotic

De la început îți spun că merită să vezi acest loc pentru că este ceva aparte. Muzeul este chiar pe La Rambla și chiar de la intrare știi că vei avea parte de o experiență neconformistă. Apropo, intrarea seamănă cu cea de la un bordel, dar să trecem peste. Știi cum se zice: Nu judeca cartea după copertă.

Cum intri, vei vedea tot felul de obiecte folosite în trecut pentru a provoca plăcere sexuală. Pe pereți sunt tablouri cu tot felul de scene erotice, dar și vibratoare de diferite mărimi. Atunci când ai intrat, ai știut în ce te-ai băgat. Este o experiență interesantă și pe care o recomand oricui vrea să știe cum se făcea sex în trecut și ce fel de obiecte sexuale foloseau oamenii atunci.

muzeul erotic

8. Passseig de Gracia, locul unde îți vei goli portofelul

E mai bine să nu vizitezi acest bulevard în prima zi, pentru că o să rămâi cu o „gaură” serioasă în portofel. Visul oricărui shopaholic. Dacă vrei să-ți cumperi haine și nu numai, îți recomand să te duci pe Passseig de Gracia. Nu o să pleci dezamăgit.

Magazinele se întind pe tot bulevardul. De la magazine cu prețuri accesibile pentru toți până la cele de lux. Și, poate ai norocul să prinzi reduceri. Cum a fost și la Parc Guell, cel mai bine ar fi să-ți rezervi câteva ore bune doar pentru cumpărături.

9. Piața Catalunia sau „paradisul” porumbeilor

Este una dintre cele mai animate piețe din Barcelona, dar nu-l recomand celor cărora le e frică de porumbei. Pentru că da, sunt peste tot. Să nu te surprindă faptul că se urcă pe tine dacă ai pâine în mână sau dacă o să vezi vreo 1.000 de porumbei care zboară haotic pentru că au auzit un țipăt. Totul face parte din farmecul locului.

În apropierea pieței vei putea admira tot felul de clădiri vechi, dar și statui impunătoare, care te vor face să revii cu siguranță. Piața Catalunia este locul perfect în care să stai relaxat pe o bancă în timp ce sute de porumbei se agită în mijlocul ei. Da, cam așa arată.

porumbei

10. Locul unde știința se îmbină perfect cu natura sauCosmo Caixa

Cosmo Caixa sau Muzeul de Știință din Barcelona îi întâmpină pe vizitatori cu lucruri interesante despre evoluționism prin intermediul unor exponate interactive. Cei intersați mai mult de natură, pot păși într-o pădure tropicală realizată în cel mai mic detaliu.

Cea mai spectaculoasă expoziție este cunoscută sub numele de Pădurea Inundată, o copie unu la unu a unei jungle tropicale. Un ecosistem bogat format din aproape o sută de specii diferite de plante, precum și pești, aligatori, anaconde, broaște și multe altele. Un lucru interesant a fost faptul că am putut vedea prin sticlă viața subacvatică a peștilor.

cosmo caixa

Pe parcursul turului, veți vedea cum funcționeză gravitația, haosul și alte fenomene naturale, cu ajutorul unor exponate interactive.

Alte locuri pe care ți le recomand să le vezi:

La Barceloneta, principala plajă din oraș pe care te poți relaxa la soare, să joci volei sau să iei o cină romantică seara.

Sagrada Familia, un loc perfect unde să-ți ceri persoana iubită în căsătorie. P. S.: Prietenii mei știu de ce.

Acvariul din Barcelona, unde poți vedea rechini uriași și poți trece pe sub ei, printr-un tunel de apă.

Zona portului, ozonă de promenadă unde poți face o plimbare noaptea și de unde poți cumpăra suveniruri de la comercianții ambulanți. Ca un sfat, sunt dispuși să negocieze prețul, chiar dacă majoritatea obiectelor costă un euro.

La Rambla, dar cu mențiunea să aveți grijă la bunuri.

Parcul la Ciutadella, un loc retras în care să te retragi dacă vrei liniște.

Nouă sfaturi pentru o vacanță reușită, dar și lipsită de incidente în Barcelona

După ce am vizitat pentru o săptămână orașul, m-am gândit să-ți dau câteva tips-uri pentru o vacanță reușită:

1. Evită zona La Rambla noaptea

Din cauza faptului că e o zonă turistică, hoții de buzunare sunt peste tot. Noi am fost cât pe ce să fim jefuiți când ieșeam de pe o alee întunecată. Norocul nostru a fost că polițiștii sub acoperire erau în apropiere și ne-au sărit în ajutor.

2. Lasă-ți o parte din bani la cazare

În cazul în care îți pierzi portofelul sau ești furat, o să rămâi totuși cu o parte din bani, iar vacanța ta nu va fi distrusă complet.

3. O borsetă te face mai greu de buzunărit

Chiar dacă pare un sfat nefolositor, pe mine m-a ajutat mult pentru că simțeam dacă cineva vrea să mă fure.

4. Cumpără online biletele pentru atracțiile pe care vrei să le vizitezi pentru că sunt mai ieftine

Un alt avantaj este faptul că la unele locuri nu vei mai sta la coadă.

5. Închiriază biciclete sau scutere pentru că vei vedea locuri interesante și vei face puțină mișcare

Așa am văzut Arcul de Triumf și Parcul la Ciutadella, iar experiența a fost de neuitat. Totodată, un alt avantaj este că pistele de biciclete sunt foarte bine delimitate și răspândite prin toată Barcelona.

6. Să-ți cumperi cartelă de transport pentru o săptămână, pentru că o să faci economie

Dacă știi că nu poți merge mult pe jos, cel mai bine ar fi să-ți iei o cartelă pentru o săptămână, pentru că vei avea acces la toate mijloacele de transport în comun (metrou, autobuz, tramvai) la un preț avantajos.

7. Aplică pentru Press Card

Dacă din întâmplare lucrezi în presă, poți aplica pentru Press Card, care îți oferă acces gratuit la aproape toate atracțiile turistice din Barcelona. Pentru mai multe detalii intră pe Barcelona Turisme. Am fost foarte mulțumit de avantajele pe care mi le-a oferit.

8. Să iei masa acolo unde mănâncă localnicii

Mâncarea este mult mai bună, prețurile sunt avantajoase, iar gazdele sunt foarte primitoare. Am mâncat a doua cea mai bună paella din viața mea la un restaurant de pe lângă stadionul Camp Nou. Dacă vrei să mănânci fructe de mare, îți recomand restaurantele de lângă port. Porțiile sunt foarte mari, iar prețurile accesibile.

9. Să întrebi localnicii orice nelămurire ai avea

Localnicii sunt mai mult decât bucuroși să te ajute să ajungi unde vrei și chiar dacă majoritatea nu prea știu engleză, vor face în așa fel încât să-i înțelegi.

Sper că ți-a plăcut articolul și că te-am convins să-ți planifici următorul concediu în Barcelona. Și nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc Barcelona Turisme pentru colaborarea frumoasă.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai