2013: Scumpirea electricității, accize mai mari, plata TVA la încasare și taxa de primă vânzare auto

2013: Scumpirea electricității, accize mai mari, plata TVA la încasare și taxa de primă vânzare auto
Publicat: 27/12/2012, 17:07
Actualizat: 05/09/2019, 05:34

Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice și a gazelor, creșterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare, precum și reintroducerea taxei de primă vânzare auto.

Astfel, de la 1 ianuarie 2013, prețul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzând recunoașterea unor costuri mai mari de producție de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creșterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei.

Accizele, plătite pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice și cafea, vor urca anul viitor în primul rând ca urmare a creșterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunțat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare față de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro.

De asemenea, Guvernul a avizat creșterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc și o creștere la acciza totală la țigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 țigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de prețuri.

Și prețul gazelor pentru populație este programat să urce cu 10% în 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie și cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunțat de ANRE.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situație. Această taxă, introdusă de Guvernul Boc la sfârșitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în București și alte orașe ale țării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliția guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicația că proprietarii de mașini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Anul 2013 vine și cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) – documentul de identificare al fiecărui pacient în sistemul de sănătate. Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit în prima parte a anului viitor de către medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătății.

Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă și plata TVA la încasare , care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligați să aplice această decizie sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

În ceea ce privește o creștere în 2013 a taxelor și impozitelor locale cu inflația cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima ședință din luna ianuarie ordonanța care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale în raport de evoluția inflației din ultimii trei ani.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă crește pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflației pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, față de suma rezultată, autoritățile locale pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor și impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Și programul Prima Casă va continua în 2013, cu garanții suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puțin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârșitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013.

Ana Maria Petcana, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația