Adrian Năstase nu merge încă în arest. Problema, pasată de la Spitalul Floreasca la IML

Adrian Năstase nu merge încă în arest. Problema, pasată de la Spitalul Floreasca la IML
Publicat: 25/06/2012, 13:19
Actualizat: 23/07/2012, 21:18

Reprezentanții Spitalului de Urgență Floreasca au declarat astăzi că singurii care pot decide dacă Adrian Năstase merge sau nu în arest sunt medicii din comisia de specialitate de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”. Ceea ce înseamnă că, deocamdată, fostul premier nu merge în arest și rămâne în continuare internat la Spitalul Floreasca.

Echipa medicală de la acest spital trebuia să decidă astăzi dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase permite transportul acestuia în Spitalul Penitenciar Rahova și să prezinte un raport scris până la 10.00, solicitarea Poliției fiind înregistrată la 8.00, a declarat, luni, managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei.

„Am înregistrat documentul Poliției Capitalei la ora 8.00, imediat ce s-a deschis Registratura. Am cerut echipei medicale ca până la ora 10.00 să prezinte un raport scris”, a declarat pentru MEDIAFAX managerul unității sanitare.

Poliția Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se ști dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

„Solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unității sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat”, declarau reprezentanții Spitalului Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Șerban Brădișteanu și Ioan Lascăr, dar și un legist, au precizat aceleași surse.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenție sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliția Capitalei.

„Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul București, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedură Penală. Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare și persoana menționată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenție sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată”, potrivit Poliției Capitalei.

În aceste condiții, zilele petrecute de fostul premier în spital nu se consideră zile de detenție și, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.

Ministrul Administrației și Internelor declarase anterior, după internarea lui Năstase, că acesta „este deținut”. „Dânsul este deținut. În acest moment, își ispășește prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găsește în această situație. Paza o asigură Ministerul de Interne, în acest moment”, spunea Ioan Rus la B1 TV, citat de ziare-com.

Rus a mai precizat ca Năstase își poate executa pedeapsa atât într-un spital din sistemul public, cât și într-un spital din sistemul penitenciar. „Începând de astăzi (joi – n.r.), este deținut. Că se întâmplă într-un spital civil sau într-un spital din penitenciar, este același lucru”, susținea Rus.

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a semnalat încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la „negocierea” unui regim preferențial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, și cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

„Gestul ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase și de a negocia cu acesta un regim preferențial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Și așa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaților la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duși la penitenciar”, a susținut Monica Macovei, într-o declarație remisă, vineri, agenției MEDIAFAX.

Întrebat cu privire la declarația sa de joi, potrivit căreia fostul premier își ispășea atunci, în spital, prima zi din condamnare, Rus a spus că nu vede nicio contradicție între aceasta și precizările de duminică ale Poliției Capitalei.

„Nu e nicio contradicție”, a spus ministrul Ioan Rus, duminică, la România TV, subliniind că afirmația sa de joi era valabilă „la nivelul acelei zile”. „A doua zi ne-am adresta instanței și ni s-a spus că nu s-au îndeplinit toate procedurile. Apoi, ne-am adresat spitalului, iar o comisie ne va spune dacă (Adrian Năstase – n.r.) poate fi transferat la un spital penitenciar”, a completat Rus, cu privire la mandatul de executare a pedepsei lui Năstase.

În același context, ministrul Administrației și Internelor a adăugat că, în acest moment, stadiul aplicării mandatului de executare a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase este, „practic, ca și când ne-am dus să-i ducem mandatul și nu am plecat încă de acolo cu el, la arest”.

Întrebat care este ultimul condamnat în cazul căruia a procedat la fel ca în cazul lui Năstase, ministrul a spus că preferă că nu răspundă, completând însă că, din punctul său de vedere, tot ce a făcut legat de acest caz „este perfect legal și cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească”.

Ministrul Internelor s-a declarat convins că Adrian Năstase a avut, miercuri seară, o tentativă de sinucidere, după ce, la convorbirea telefonică avută cu acesta, fostul premier i s-a părut depresiv și îi spusese că nu va părăsi locuința.

„Nu în fiecare zi avem un mandat de executare pentru un fost prim-ministru”, a mai spus Rus, care a precizat că i-a informat pe șeful statului, Traian Băsescu, și pe premierul Victor Ponta despre evenimentele din acest caz, atât înainte, cât și după tentativa de sinucidere a lui Năstase.

„Am retras paza de la salon după ce ni s-a comunicat că Adrian Năstase nu e deținut”, a adăgat ministrul Administrației și Internelor.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenție în dosarul „Trofeul Calității”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineață.

Medicul Șerban Brădișteanu declara, vineri, că, la dorința familiei lui Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informație privind starea de sănătate a fostului premier.

Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Năstase, Ioan Lascăr, a precizat că evoluția postoperatorie a pacientului este foarte bună, în parametri normali.

După operația de joi, Brădișteanu declarase că Năstase se află sub tratament și consiliere psihiatrică și prezintă risc de infarct. El a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenție chirurgicală legată de problemele cardiace. Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecțiuni, el enumerând afecțiuni tirodiene, diabet, dislipidemie și hipertensiune.

Avocații lui Adrian Năstase au depus, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei lui Năstase, motivată de condițiile extraordinare în care se află fostul premier, condiții ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ și asupra familiei acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee