Ce-l așteaptă pe Adrian Năstase în celula de la Rahova. Cele două numere matricole unice pe care le va primi fostul premier

Ce-l așteaptă pe Adrian Năstase în celula de la Rahova. Cele două numere matricole unice pe care le va primi fostul premier
Publicat: 26/06/2012, 17:14
Actualizat: 23/07/2012, 22:04

Fostul premier Adrian Năstase urmează să intre în circuitul sistemului penitenciar, ca orice alt deținut de drept comun. După ce medicii legiști vor decide când este pregătit, din punct de vedere medical, fostul premier să meargă în penitenciarul Rahova, Năstase va trece printr-o procedură stabilită clar, prin regulamentele Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Conform manualului de proceduri din sistemul penitenciar, consultat de gândul, Adrian Năstase va trece printr-o serie de proceduri bine stabilite, odată ce va trece de poarta închisorii.

Până să ajungă în celulă sau într-o cameră închisă a spitalului penitenciar, Adrian Năstase va avea de trecut două mari etape procedurale.

Una dintre ele este întâlnirea cu șeful Serviciului de Evidență Deținuți. Acesta trebuie să verifice identitatea fostului premier, precum și toate documentele judiciare care dispun pedeapsa și detaliază sentința instanței. Șeful serviciului trebuie să noteze data de încarcerare și data la care fostul premier va fi eliberat.

Ce este „numărul matricol de origine”

Tot în această etapă, un lucrător de la Serviciul evidență deținuți îi va aloca lui Adrian Năstase două numere unice, așa cum are fiecare deținut. Acestea sunt alocate cu ajutorul computerului.

Primul număr se numește „număr matricol de origine” și este compus din litera cu care începe numele deținutului (N în cazul de față) și patru cifre care desemnează numărul de ordine în rândul deținuților al căror nume începe cu aceeași literă. Practic, acest număr stabilește al câtelea N din Penitenciarul Rahova va fi Adrian Năstase.

Al doilea număr care îi va fi alocat fostului premier se numește „număr matricol general” și este format din 15 cifre. Primele două reprezintă codul penitenciarului, următoarele 8 cifre reprezintă data încarcerării deținutului (în format an, lună, zi), iar ultimele 5 cifre reprezintă matricola locală – numărul deținutului.

Adrian Năstase urmează să ajungă și la Spitalul Penitenciar Rahova, pentru examinarea medicală. Dată fiind starea sa medicală, ca urmare a tentativei de sinucidere, cel mai probabil acesta va fi internat într-una din camerele de deținere ale spitalului, până să ajungă în celulă.

Orice nou deținut trece printr-un astfel de control medical la primirea în penitenciar, care are loc la punctul de primire deținuți. Medicul care îl va consulta pe Adrian Năstase trebuie să fie atent cu precădere la urme de agresiune, de consum de droguri și de tulburări psihice, pentru a evalua riscul de sinucidere al deținutului. Dacă au existat tentative anterioare, medicul trebuie să le noteze.

Medicul stabilește de asemenea dacă Adrian Năstase trebuie internat în spitalul penitenciar și pune un diagnostic primar. Totodată, medicul trebuie să noteze toate nevoile lui Adrian Năstase, în ce privește regimul alimentar și tratamentele medicamentoase, așa cum au fost ele stabilite de medicii specialiști. Aceste lucruri trebuie să fie cunoscute și de șeful de tură din penitenciar, precum și de „blocul alimentar” – unitatea care se ocupă cu alimentația deținuților.

Regim semideschis

Personalul administrativ care va fi prezent la primirea fostului premier la Rahova trebuie să asiste la schimbarea lui Adrian Năstase din hainele de stradă în haine civile, curate, pe care le va purta în penitenciar.

De asemenea, dacă se impune, procedura prevede deparazitarea, dezinfecția, tunderea și îmbăierea unui deținut nou primit. Personalul administrativ îi va înmâna lui Adrian Năstase obiectele pentru igienă personală, pe care le va folosi în penitenciar. Tot acest proces are loc sub supravegherea unor agenți de penitenciar, care au obligația să păstreze confidențialitatea cu privire la acest proces.

După încheierea acestor proceduri, Adrian Năstase urmează să fie condus în celula sa, cu bagajul personal, care se supune interdicțiilor cu privire la unele obiecte (de exemplu telefoane, obiecte ascuțite, etc.). El va trece prin mai multe filtre de percheziție.

Adrian Năstase va fi deținut în regim semideschis, pentru că ispășește o pedeapsă mai mare de un an și mai mică de 5 ani. Acest regim presupune că Adrian Năstase va fi cazat la comun cu alți deținuți, se va putea deplasa neînsoțit în interiorul penitenciarului și va putea participa la activități educative, culturale, terapeutice. Penitenciarul Rahova este dotat cu bibliotecă și săli de lectură, cluburi pentru diverse activități, săli de forță și două terenuri de sport în aer liber.

Deținuții pot fi cazați în celulă singuri sau la comun, în funcție de dotările penitenciarului. Dată fiind condiția medicală a lui Adrian Năstase, așa cum va fi ea stabilită de medici și în lumina tentativei de sinucidere, cel mai probabil fostul premier va beneficia de o celulă individuală sau pe care o va împărți cu o persoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu