Concluziile misiunii FMI: Creșterea economică va fi de sub 1%, Guvernul trebuie să renunțe la numirile politice din companiile de stat și să publice rapoarte de cheltuire a banului public

Concluziile misiunii FMI: Creșterea economică va fi de sub 1%, Guvernul trebuie să renunțe la numirile politice din companiile de stat și să publice rapoarte de cheltuire a banului public
Publicat: 14/08/2012, 11:12
Actualizat: 14/08/2012, 11:12

„Am vrut să ne asigurăm că stabilitatea macroeconomică rămâne în parametrii agreați”, a declarat în această dimineață, la finalul întâlnirii cu autoritățile române, șeful delegației FMI în România, Eric de Vrijer. „Am vrut să stabilim cum să ducem economia acestei țări spre o creștere economică mai puternică”, a punctat oficialul prezentând concluziile evaluării pe care organismul internațional a efectuat-o în ultimele două săptămâni în România.

„Prognozăm o creștere economică de sub 1% în 2012„, a declarat în această dimineață șeful misiunii FMI în România, Eric de Vrijer, la finalul întâlnirii cu autoritățile române. Oficialul a precizat că prognoza FMI pentru România este de 0,9%, dar că recuperarea ar putea începe gradual, ajungând, în 2013, la 3%. „Nu este foarte mult pentru o economie dintr-o piață emergentă care are mult de recuperat”, a mai spus de Vrijer.

Continuarea crizei politice va afecta vizibil evoluția economiei

Șeful delegației Fondului a mai precizat că prelungirea crizei politice pe care România o parcurge în acest moment va avea efect asupra economiei: „Dacă această criză politică va continua, va avea efecte în zona economică. Dacă se normalizează situația politică, va crește încrederea investitorilor”, a declarat Eric de Vrijer.

În noiembrie anul trecut guvernul Boc estima o creștere economică de 2,1% din PIB pentru anul acesta, respectiv în marja de 1,8%-2,3% din PIB. Estimarea a fost ulterior ajustată în joc la 1,5% din PIB, în urma discuțiilor cu oficialii FMI din această primăvară.

Acum câteva zile, cu ocazia primei rectificări bugetare de anul acesta, guvernul Ponta a redus și el prognoza de creștere economică, la 1,2% din PIB. Practic, în opt luni, prognoza de creștere economică a fost redusă la mai puțin de jumătate. Printre motivele acestei reduceri se numără atât seceta, care va afecta producția agricolă, cât și incapacitatea României de a atrage fonduri europene pentru a stimula proiectele de investiții dar și contextul internațional potrivnic.

FMI: Ar trebui publicate rapoarte cu rezultatele companiilor de stat ca să știe contribuabilii pe ce dau banii

În ceea ce privește „foaia de parcurs” a guvernului Ponta, respectiv sfaturile adresate de FMI, CE și BM Executivului, printre cele mai importante se numără creșterea transparenței în cheltuirea banului public, plata arieratelor, adică a datoriilor mai mari de 90 de zile, cât și eficientizarea agențiilor și companiilor de stat atât prin planuri concrete de creștere a performanței cât și prin reducerea numirilor politice.

„Ar fi bine să se publice rapoarte privind rezultatele acestor companii (de stat, n.r.) astfel încât contribuabilii să știe pentru ce plătesc”, a declarat el. „Există spațiu pentru creșterea transparenței în cheltuirea banului public, în special în achizițiile statului”, a adăugat el.

Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de către Erik de Vrijer s-a aflat în vizităoficială la București începând cu 31 iulie, timp de două săptămâni, pentru cea de-a șasea misiune de evaluare. În această perioadă au fost programate negocieri cu autoritățile de la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York