Cum arată indexul clientelismului politic în alocarea banilor publici, pe ani și guverne

Redactor:
Biro Attila
Un studiu al ExpertForum arată că în perioada 2004-2011 consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției.

Un studiu al ExpertForum arată că în perioada 2004-2011 consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului  sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de Urgență al Guvernului decât primarii PDL.

ExpertForum a analizat alocările discreționare de la guvern la consiliile județene și de la consilile județene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 și au fost urmărite șase fonduri naționale. Cele șase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgență al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile județene și rurale, Fondurile pentru școli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 și fondurile alocate prin Ordonanța 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conțin doar banii de la bugetul de stat și nu includ finanțările europene.

În principiu, raportul a analizat câți bani au fost alocați de la bugetul de stat către autoritățile locale în funcție de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele șase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile județene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.

Vezi mai jos un grafic al alocărilor pe criterii politice

 

„Indicatorul nostru arată că în 2007, spre exemplu, fondul de urgență a fost cel mai afectat de clientelism. Spre exemplu, în 2007 erau de 7 ori mai multe șanse să obții bani din acest fond dacă erai primar al coaliției de guvernare. Aceleași constatări au fost găsite și pe celelalte fonduri. Astfel că, în medie, un primar al partidului de guvernamânt avea de 3 ori mai multe șanse să obțină fonduri guvernamentale”, a explicat Sorin Ioniță de la Expertforum

Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creșetere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele șase fonduri au fost direcționate în mare parte pe criterii politice.  Concluziile cercetării mai arată și că o parte din cele șase programe finanțează același tip de activități sau investiții.

Reprezentantul Expertforum, Sorin Ioniță, susține că pentru ca astfel de fenomene să fie atenuate ele trebuie urmărite de organizații de tip watchdog care să denunțe astfel de practici. „Trebuie să avem organizații care să monitorizeze buna guvernanță atât în țări precum România dar și în țările vestice. Trebuie urmărite instituțiile care pot fi folosite politic. Dacă ar fi existat organizații de monitorizare în Grecia, poate că această țară nu ar fi ajuns în situația în care este acum”, a declarat Sorin Ioniță

CITEȘTE AICI CONCLUZIILE RAPORTULUI DESPRE CLIENTELISMUL POLITIC

Expertforum va publicat și un studiu extins care va cuprinde date precise despre fiecare consiliul județean și primărie.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide