De ce a demisionat brusc Dan Voiculescu din Senat. Dosarul de corupție ICA – Voiculescu ar putea fi transferat de la Curtea Supremă la Tribunalul București

De ce a demisionat brusc Dan Voiculescu din Senat. Dosarul de corupție ICA - Voiculescu ar putea fi transferat de la Curtea Supremă la Tribunalul București
Publicat: 25/06/2012, 22:16
Actualizat: 30/01/2013, 09:21

Senatorul Dan Voiculescu și-a anunțat demisia din Parlament motivând că nu i s-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală. Unul din efectele demisiei lui Dan Voiculescu din Senat este și mutarea dosarului de corupție în care este judecat de la Inalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București, instanța la care a fost trimis în judecată dosarul inițial.

Avocatul Șerban Nicolae, fost senator PSD, a explicat pentru gândul că, potrivit legislației, dacă Dan Voiculescu a fost judecat de Curtea Supremă pentru că avea calitatea de senator și nu pentru că faptele de care este invinuit au fost comise în acestă calitate, atunci odată cu pierderea calității de senator se modifică și competența instantei care îl judecă. „Dacă numai calitatea lui de senator a atras competența ICCJ atunci pierderea calității de senator duce și la modificarea competenței înstanței care îl judecă”, a explicat avocatul Șerban Nicolae. Avocatul Marian Nazat, cel care îl apără pe Dan Voiculescu în dosarul denumit generic „privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare” a refuzat să comenteze acestă situație.

Posibilă miză pentru mutarea dosarului de la ICCJ la Tribunalul București. Specialiștii în drept au explicat că potrivit procedurii dacă dosarul ar râmâne la Curtea Supremă tot acestă instanță ar judeca și recursul. Astfel că ar exista doar două faze procesuale. Mediafax a relata în urmă cu două săptănâni judecătorii au administrat expertiza în acest dosar una din ultimele probe din dosar. În cazul în care dosarul ajunge la Tribunalul București acesta urmează să mai parcurgă două căi de atac. Prima cale de atac după ce Tribunalul ar da o soluție este Curtea de Apel București apoi, după care dosarul ar putea ajunge din nou la Curtea Supremă.

UPDATE Judecătoarea Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al ICCJ: Decizia pe acestă problemă aparține exclusiv completului. Procedural dosarul poate ajunge la o altă instantă. Ce s-a judecată până acum nu se anulează”

Judecătoarea Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al ICCJ a explicat pentru Gândul că doar completul care judecă dosarul lui Voiculescu este abilitat să decidă dacă va trimite dosarul unei alte instanțe. Judecătoarea Barbălată a precizat că procedural odată cu schimbarea calității unui inculpat dintr-un dosar se schimbă și competența instantei care îl judecă dar că dosarul nu pornește de la zero ci se judecă de unde a rămas. Citește explicația reprezentantului ICCJ:

„În cazul în care doar calitatea de parlamentar a atras competența ICCJ atunci prin pierderea acestei calități dosarul ar putea ajunge la o instanță inferioară. Acest lucru însă este decis de completul care soluționează dosarul. Această problă poate fi pusă în discuție atât de complet dar și de către părți. Cercetarea juecătorească, probele administrate nu sunt invalitate dacă dosarul merge la o altă instanță. Au fost cazuri, spre exemplu cazul fostului deputat Emilian Cuteanu în care după pierderea calității de parlamentar dosarul a ajuns la judecători dar el s-a finalizat în câteva termene. Subliniez că decizia pe acestă problemă aparține exclusiv completului „, a declarat Georgeta Barbălată.

Ovidiu Raetchi, consilierul lui Dan Voiculescu, a declarat pentru gândul că fondatorul PC va oferi toate explicațiile legate de demisia sa din Parlament la o emisiune TV de la Antena 3.

UPDATE Prezent la Antena 3 Dan Voiculescu nu a făcut la nici o declarație față de dosarul de ICCJ și dacă demisia sa are legătură cu acest dosar.

Dosarul ICA a fost trimis în judecată în data de 4 decembrie 2008. Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul București pentru că, pe 4 decembrie, Dan Voiculescu nu avea calitatea de senator; el fiind învestit în acestă calitate pe 15 decembrie 2008. Experții în drept au explicat pentru gândul că, în cazul în care dosarul revine la Tribunalul București, dosarul nu se rejudecă, toți pași procedurali realizați până în acest moment nu sunt reluați, iar probele administrate rămân la dosar. Practic, dosarul va continua din punctul în care a fost lăsat de instanța precedentă, adică de Curtea Supremă.

Dosarul „I.C.A. – Dan Voiculescu: În decembrie 2008, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Dosarul se află pe rolul Curții Supreme de 3 ani și sase luni.

Citeste aici detaliile dosarului ICA – Dan Voiculescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun