Foștii șefi ai Companiei de Autostrăzi, trimiși în judecată de DNA pentru vânzarea ilegală a unui teren

Foștii șefi ai Companiei de Autostrăzi, trimiși în judecată de DNA pentru vânzarea ilegală a unui teren
Publicat: 27/04/2012, 17:22
Actualizat: 27/04/2012, 17:22

Fostul director al CNADNR, Dorin Debucean, și adjuncta sa, Alina Istrate, au fost deferiți justiției de procurorii anticorupție, care îi acuză de abuz în serviciu și fals, după ce au vândut un teren la un preț subevaluat și au efectuat nelegal plăți unei firme, a anunțat, vineri, DNA.

Procurorii anticorupție de la Oradea i-au deferit justiției pe Dorin Gavril Debucean, fost director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), și pe Alina Natalia Istrate, fost director general adjunct al companiei.

Debucean este acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals și conflict de interese, în formă continuată. Adjuncta acestuia de la acea vreme a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul transmis instanței, procurorii arată că, în 2008, Debucean, în calitate de director general al CNADNR și președinte al consiliului de administrație al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren de 38.000 metri pătrați din Oradea și a unor construcții situate în Cluj-Napoca și Feleac, județul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumelor de 4.146.918 de lei și, respectiv, 1.115.702 de euro.

În condițiile în care valoarea de piață reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 de euro, prin această vânzare, directorul a cauzat companiei un prejudiciu de 1.219.604 euro, arată procurorii.

Debucean, se mai arată în rechizitoriu, a luat această decizie în mod nelegal, întrucât nu exista inițiativa consiliului de administrație al companiei, aprobarea adunării generale a acționarilor și mandatul special din partea Ministerului Transporturilor.

Pentru a înlătura aceste lipsuri, Debucean a falsificat hotărârea ședinței consiliului de administrație și procesul verbal aferent acestei ședințe din 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administrație au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei, mai spun procurorii.

De asemenea, mai arată DNA, Debucean a pus hotărârea astfel falsificată la dispoziția comisiei de licitație constituite în vederea vânzării imobilelor.

În demersul său, directorul a fost ajutat de adjuncta sa, Alina Istrate, și a dispus întocmirea unor note de fundamentare, a susținut în ședința adunării generale a acționarilor o notă de fundamentare și a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuții în acest sens și în condiții dezavantajoase pentru companie.

De asemenea, mai notează procurorii, în cursul anilor 2007 și 2008, Debucean, în calitate de director general adjunct al CNADNR și director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăți către Sucursala din Oradea a unei societăți comerciale din Budapesta și apoi a aprobat plățile către această firmă, în condițiile în care, în ultimii cinci ani, a avut relații comerciale cu această societate comercială care i-au adus beneficii.

CNADNR s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 3.187.600 de euro, reprezentând prejudiciul cauzat companiei prin înstrăinarea, fără respectarea dispozițiilor legale, a imobilelor în cauză, și cu 544.388 de lei, reprezentând contravaloarea redevenței achitate în avans pentru terenurile situate în localitatea Cluj-Napoca, pe care au fost construite imobilele înstrăinate fraudulos.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând ambilor inculpați.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Oradea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului. Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia