INCENDIU de proporții în Capitală. VIDEO EXCLUSIV GÂNDUL

Publicat: 02/10/2012, 23:19
Actualizat: 19/05/2015, 11:19

UPDATE 18.30Locatarii apartamentelor afectate de incendiul care a avut loc marți după-amiază la un bloc din ansamblul rezidențial Confort City stau la coadă, la grădinița din interiorul complexului, pentru a primi cazare la hotel de la reprezentanții dezvoltatorului imobiliar.

Angajații dezvoltatorului Domus Stil – sfătuiți de directorul general al acestuia, Ancuța Petrescu, să discute cu mult tact cu oamenii disperați -, completează liste cu numele, numărul de persoane și adresele celor rămași fără locuințe, aceștia urmând să fie cazați la Rin Grand Hotel, în camere sau apartamente.

De asemenea, locatarii urmează să intre în blocul afectat de incendiu, îmbrăcați în echipamente de protecție și însoțiți de pompieri, pentru a vedea în ce stare sunt în apartamentele în care locuiau.

„Nu mai am nici buletin. Am rămas doar cu hainele de pe mine. Ei zic că ne dau cazare la Rin, dar eu nu mai am nici măcar cu ce să mă îmbrac. De când locuiesc, aici am avut numai probleme. Astă iarnă mi s-a prăbușit tavanul, iar reprezentanții complexului, după ce i-am sunat, mi-au cerut să le scriu un email. La fel mi-au răspuns și atunci când m-am plâns că lumina se oprește de zece ori pe zi. Am anunțat acest lucru de trei ori și le-am explicat că, în ritmul acesta, o să mi se ardă televizorul, frigiderul și toate celelalte electrocasnice. Nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Cătălina Popescu (27 de ani), una dintre locatarele de la mansardă a cărei locuință a fost făcută scrum.

Locatara a mai spus că i s-a spus, de către cineva care care a lucrat la construirea complexului Confort City, că mansarda la care locuia și care a fost distrusă complet nici măcar nu a existat în proiectul inițial al blocului. „În plus, am înțeles că pompierii nu au găsit apă și, mai rău decât atât, nu au avut la momentul intervenției nici scările necesare pentru a putea să ude locurile care ardeau, fiind obligați să ude mai jos decât ar fi trebuit, pentru o perioadă importantă de timp”, a mai spus Cătălina Popescu.

Foto: Gabriel Fluerariu // Mediafax

UPDATE 18.00Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Daniel Vasile, a declarat, legat de problemele la intervenția pentru stingerea incendiului de la blocul din ansamblul Confort City, că rețeaua de hidranți de la acest complex rezidențial nu funcționează.

Vasile a adăugat că, în aceste condiții, autospecialele care au intervenit la incendiu au folosit apă din rezerva proprie, din râul Dâmbovița și de la un agent comercial.

Reprezentantul ISU București a mai spus că incendiul s-a propagat pe orizontală, și nu pe verticală, fiind afectate apartamente de la ultimele trei niveluri. Potrivit lui Vasile, structura interioară a imobilului nu pare să fi fost afectată.

Întrebat despre cauza incendiului, Vasile a spus că există „speculația” ca acesta să fi izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiționat montat în exterior.

Daniel Vasile a precizat că intervenția la acest incendiu a fost una de „cod roșu”, fiind alertat să intervină și personal aflat în afara programului.

Potrivit reprezentantului ISU București, pompierii vor rămâne la fața locului și pe durata nopții, pentru verificări și pentru supraveghere.

UPDATE 17.55Blocul afectat de incendiul din sectorul 3 nu avea nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruș.

Petruș a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcții care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006.

Potrivit HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securității la incendiu ca „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinație, „înalte” însemnând de peste 11 etaje.
Pompierii intervin pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului izbucnit marți după-amiază la un bloc dintr-un complex rezidențial aflat în sectorul 3, surse din rândul autorităților declarând pentru Mediafax că numărul apartamentelor afectate este de aproape 100.

„Au fost afectate apartamente de la opt scări ale blocului. În afara celor distruse de flăcări, sunt afectate și apartamente în care a intrat apă folosită la intervenția de stingerea a incendiului”, au mai spus sursele citate.


UPDATE 17.00 Un pompier din echipajele care intervin la incendiul din complexul Confort City s-a intoxicat cu fum și va fi dus la spital, urmând să primească oxigen și să fie ținut sub observație, dar nu este în pericol, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.

Pompierul va fi dus la Spitalul de Urgențe Floreasca, a precizat, pentru Mediafax, dr. Bogdan Opriță, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Arafat a mai declarat că, din informațiile sale, toate persoanele aflate în blocul afectat de incendiu au fost evacuate.

Reprezentantul dezvoltatorului care a construit blocul a declarat că pe toate scările blocului respectiv sunt hidranți și că nu își explică problemele ce ar fi apărut la alimentarea cu apă a mașinilor care intervin la incendiu.

Aceasta le-a spus proprietarilor apartamentelor cuprinse de flăcări că imobilul va intra în reparații, iar ei vor fi cazați la hotel, cât va fi necesar. „Blocul va intra în reparații. Trebuie reparate apartamentele”, a declarat reprezentantul dezvoltatorului.


Un incendiu puternic a izbucnit într-un complex rezidențial din Popești Leordeni, la ieșirea din București. Un etaj al unui bloc cu 11 etaje și mansardă arde. La fața locului sunt 14 autospeciale și 6 autoscări, potrivit lui Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.

Acoperișul blocului ardea în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați, când au sosit pompierii la fața locului.

Conform șefului ISU Ilfov, clădirile nu au avizul PSI de la pompieri, ele fiind avizate drept clădiri de birouri, nu de locuințe.

Blocul se află în complexul rezidențial Confort City, care aparține fraților Robert și Ionuț Negoiță, de pe malul Dâmboviței, spre ieșirea către șoseaua de Centură.

Reprezentanții pompierilor au explicat că în zonă nu există guri de apă suficiente, având în vedere că o autospecială de pompieri folosește 5.000 de litri pe minut.

Martorii la incendiu au mai relatat că mașinile pompierilor au avut dificultăți să ajungă la locul focului, din cauza unei bariere și a unei construcții care bloca accesul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...