POLIȚIA a rămas FĂRĂ BAZA DE DATE începând cu 20 iunie. Amprentele sunt VERIFICATE MANUAL

POLIȚIA a rămas FĂRĂ BAZA DE DATE începând cu 20 iunie. Amprentele sunt VERIFICATE MANUAL
Publicat: 13/09/2012, 11:31
Actualizat: 04/02/2019, 21:22

Poliția a rămas din 20 iunie fără baza de date, întrucât cele două programe folosite pentru recunoașterea facială și identificarea amprentelor suspecților nu mai funcționează, din cauza unor probleme tehnice, verificările fiind astfel îngreunate întrucât amprentele suspecților sunt comparate manual.

Programele Imagetrak și AFIS 2000, folosite de criminaliști pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai funcționează din 20 iunie, când a apărut o defecțiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediată.

Potrivit reprezentanților Poliției, a fost făcută achiziția pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiștii lucrează la remedierea problemelor.

În lipsa celor două programe, polițiștii sunt nevoiți să compare manual fișele vechi cu probele pe care le găsesc la fața locului în urma unei anchete, ceea ce îngreunează procedura. Ministrul de Interne, Mircea Dușa, spune că a alocat bani pentru repunerea în funcțiune a sistemului și pentru îmbunătățirea lui. Potrivit acestuia, sistemul se afla în dotarea Poliției Române din 2004.

Defecțiunea tehnică a bazelor de date a fost rezolvată, însă mai rămân defecțiunile de software ale programelor, la care specialiștii români și cei ai firmei străine care a furnizat programele lucrează în prezent, a explicat pentru gândul Raluca Seucan, purtătoarea de cuvânt a Poliției Române.

„Faptul că au existat aceste defecțiuni nu înseamnă sub nicio formă că Poliția nu și-a făcut treaba și asta s-a văzut din numărul infractorilor prinși și trimiși în fața instanței. Într-adevăr, comparația amprentelor a fost îngreunată, dar s-a realizat în continuare. Orice aplicație informatică ce ne ușurează munca este binevenită, dar asta nu înseamnă că nu ne mai putem face munca fără ea”, a spus Raluca Seucan, pentru gândul.

Întrebată de ce a durat aproape trei luni remedierea problemelor tehnice, Raluca Seucan a spus că o parte a problemei a fost lipsa banilor.

Programul Imagetrak este cea mai complexă bază de date a Poliției Române și conține datele particulare ale tuturor suspecților înregistrați la nivel național, respectiv înălțime, greutate, culoarea ochilor, a părului și semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.

În general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscută și a cadavrelor cu identitate necunoscută.

Sistemul de recunoaștere facială Imagetrak stochează și examinează fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare și date despre fapta și modul de operare, în scopul identificării unor categorii de persoane care au săvârșit fapte penale și al clarificării unor aspecte de interes operativ în activitatea Poliției și altor unități din cadrul Ministerul Administrației și Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Poliției Române.

Sistemul de recunoaștere facială Imagetrak a fost implementat în anul 2004 la nivel național, cu stații de lucru la fiecare inspectorat județean de poliție și la Serviciul Criminalistic din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Perceperea de către victimă sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, în momentul în care acesta săvârșește fapta penală, poate fi asimilată, într-o accepțiune foarte largă, cu o urmă de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi „urma ideală”, aceasta având un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoarței cerebrale. Devine astfel posibilă identificarea infractorului pe baza portretului vorbit făcut de martor, ori recunoașterea sa după fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit Poliției Române.

Sistemul de recunoaștere facială Imagetrak avea rolul să înlocuiască clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea și stocarea la nivel național a fotografiilor și a datelor de stare civilă ale persoanelor în stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infracțiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizată în limbaj pentru computer, procesată și stocată într-o bancă de date.

Sistemul Imagetrak folosește un algoritm de căutare facială care este independent de culoare, respectiv la căutare nu se ia în calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia în calcul structura feței deoarece aceasta este universală. Sistemul permite o plajă largă în privința sursei de preluare a imaginilor, acestea putându-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.

În privința vârstei, faceprint-ul rămâne neschimbat odată cu trecerea timpului. Machiajele, părul facial, ochelarii sau iluminarea nu influențează identificarea persoanelor, precizează Poliția Română.

Programul AFIS 2000 este o bază de date care conține amprentele și fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale – AFIS 2000 – a fost implementat de către Poliția Română din anul 1996 și a reprezentant un pas important pe linia modernizării poliției tehnico-științifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice